Donarea Sistemului PATRIOT, adoptată în Guvern. Documentul urmează să ajungă în Parlament

Publicat: 02 09. 2024, 09:34
Actualizat: 02 09. 2024, 16:41

This browser does not support the video element.

Guvernul a adoptat documentul privind donarea sistemului Patriot către Ucraina. Documentul va ajunge și în Parlament, unde va fi dezbătut și votat în procedură de urgență, iar ulterior va merge la promulgare. 

Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer patriot face obiectul unor acte de donație către terți. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donație, a informat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.

Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a țării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale, a transmis Constantin.

Guvernul va întreprinde demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales – (FMS) pentru achiziţionarea, a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special, cu încadrarea în valoarea prevăzută la art. 1 alin. (2) din prezenta lege și din fonduri externe nerambursabile, se arată în comunicatul Executivului.

Parlamentul urmează să aprobe inclusiv recepția noului sistem, care va avea un cost estimat de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru taxe și comisioane, sumă care va fi suportată din bugetul Ministerul Apărării de la București.

Ucraina cere urgent sisteme Patriot

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut pe 29 august partenerilor internaționali să accelereze livrarea sistemelor de apărare aeriană Patriot, subliniind că întârzierile pun vieți în pericol.

S-au făcut progrese bune și au fost făcute anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și încă nu au fost livrate, a declarat Kuleba jurnaliștilor înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles, potrivit Kyiv Independent.

CITEȘTE ȘI:

România se pregătește să doneze Ucrainei un sistem PATRIOT și să-l înlocuiască cu altul. Dmitro Kuleba solicită livrarea urgentă