Dosarul în care au fost trimiși în judecată Mădălin Voicu și Nicolae Păun, retrimis la DNA de Instanța Supremă
„Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, cauza privind pe inculpații Păun Nicolae, Rotariu Florentina, Voicu Mădălin-Ștefan, Olteanu Carmen, Ivan Gheorghe, Grigore Vasilica, Pepenel Valentin, Paraschiv Iulian-Costel, Mărgărit (fostă Radu) Irina-Valeria, Diaconu Gelu-Ștefan, Gogancea-Vătășoiu Mihai și S.C. Niky Scorpion Alcom SRL, trimiși în judecată prin rechizitoriul din 18 iulie 2016, emis în dosar nr.7/P/2015 al unității de Parchet mai sus-menționate. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Copia încheierii motivate se comunică Parchetului, inculpaților și părților civile, în conformitate cu disp. art.346 alin.41 C. pr. pen. Cu drept de contestație în 3 zile de la comunicare”, potrivit deciziei magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, la începutul lunii iulie, pe parlamentarii Mădălin Voicu și Nicolae Păun, alături de fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, aceștia fiind acuzați, împreună cu alte persoane, de mai multe infracțiuni de corupție.
Nicolae Păun este acuzat de DNA de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosire, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect.
Și societatea care ar fi fost controlată de parlamentarul Nicolae Păun, SC Niky Scorpion Alcom SRL, a fost trimisă în judecată pentru spălare de bani.
Potrivit procurorilor, în perioada 2010-2013 a fost realizat proiectul cu finanțare europeană „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, la inițiativa Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, al cărei președinte era deputatul Păun Nicolae. Prin cererea de finanțare s-a stabilit că grupul țintă va beneficia de servicii și activități care să conducă la creșterea capacității de a participa pe piața muncii, la creșterea motivației de a deveni persoane active, la creșterea gradului de informare.
„Din probele administrate a reieșit că obiectivele proiectului nu au fost realizate, în sensul că majoritatea banilor destinați proiectului (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă”, explicau procurorii într-un comunicat de presă.
Prejudiciul esrtimat de procurori este de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene și 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat).
Un alt proiect al asociației, „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, finanțat din fonduri europene și derulat în intervalul 2010-2013, ar fi prejudiciat statul cu 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European și 1.538.529 lei din bugetul național), potrivit DNA.
În cadrul acestui proiect au fost întocmite 17 contracte de împrumut fictive și retragerea, în baza acestora, din conturile Asociația Partida Romilor „Pro Europa” a sumei de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente, sumele retrase provenind din plățile efectuate de către Ministerul Fondurilor Europene, precizează procurorii anticorupție.
„În perioada 2010-2014, inculpații Păun Nicolae, Ivan Gheorghe, Paraschiv Iulian Costel, Mărgărit (fostă Radu) Irina Valeria și Rotariu Florentina, pentru a disimula sumele de bani obținute în maniera de mai sus au creat circuite financiare, prin care au disimulat sumele de bani obținute din donații, în scopul de a da o aparență legală cheltuielilor din cadrul celor două proiecte”, arată DNA.
Potrivit sursei citate „în perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 216.502 lei, deputatului Mădălin Voicu („plăți drepturi de autor”) și a asigurat un salariu în sumă totală de 194.241 lei soției acestuia, inculpata Olteanu Carmen (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor „Pro Europa” „.
În ceea ce îi privește pe cei care se aflau la conducerea ANAF, procurorii spun că ar fi intervenit pentru scutirea „persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată”.