Prima pagină » Știri politice » Dosarul lui Sebastian Ghiță: Un procuror solicită sesizarea CCR pe un articol din OUG 7

Dosarul lui Sebastian Ghiță: Un procuror solicită sesizarea CCR pe un articol din OUG 7

Dosarul lui Sebastian Ghiță: Un procuror solicită sesizarea CCR pe un articol din OUG 7
Un procuror din dosarul omului de afaceri Sebastian Ghiță a solicitat, luni, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție să sesizeze Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate a unei prevederi din OUG 7/2019 de modificare a legilor justiției.

Sesizarea se referă la prevederea din OUG 7/2019 care modifică articolul 88 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, în raport cu articolele 131 și 132 din Constituție, care reglementează rolul Ministerului Public și statutul procurorilor. Printre modificările aduse prin ordonanța de urgență se numără și cea referitoare la exercitarea căilor de atac în dosarele care sunt de competența Secției de investigare a infracțiunilor din justiție.

Solicitarea procurorului a fost făcută în dosarul în care Sebastian Ghiță a fost achitat în primă instanță de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție alături de foști șefi din poliție și parchete din Prahova.

În aceeași cauză, avocații au cerut judecătorilor trimiterea unei adrese către Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, pentru ca structura condusă de Gheorghe Stan să transmită dacă menține apelul în acest dosar, pe motiv că procurorii de la DNA Ploiești care l-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiță sunt cercetați de Secția de investigare a magistraților, însă solicitarea a fost respinsă.

Magistrații au stabilit un noru termen al procesului pe data de 10 iunie.

Pe 14 iunie 2018, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au achitat pe fostul deputat Sebastian Ghiță pentru toate capetele de acuzare imputate în acest dosar, respectiv folosire de informații nedestinate publicității, dare de mită, cumpărare de influență, conducere fără permis, șantaj și spălare de bani. Achitările au fost date de magistrații instanței supreme fie pe motiv că faptele nu există, fie pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală. În același dosar, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca și ceilalți inculpați să fie achitați, pe motiv că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală, fiind vorba de Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Viorel Dosaru, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, Constantin Ispas, ofițer de poliție, și Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

foto: Mediafax Foto / Marian Ilie

Citește și