După avizarea negativă a proiectului de lege privind exploatarea de la Roșia Montană în comisiile Senatului, premierul Victor Ponta a anunțat că întregul dosar care cuprinde toate documentele emise în jurul acestui subiect în ultimii 14 va fi făcut public mâine, de către ministrul delegat Dan Șova. „Domnul Șova va pune mâine la dispoziție toate documentele din ultimii 14 ani”, a spus prim-ministrul la ieșirea de la discuțiile cu grupul parlamentar al UDMR.
Contactat de gândul pentru a explica ce documente va publica, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Șova susține că s-a înțeles greșit, documentele nefiind în instituția pe care o conduce. „Eu nu mă ocup de desecretizarea documentelor. Documentele nu sunt la mine la minister. Toate documentele sunt la Ministerul Economiei și la Ministerul Mediului. Singura mea sarcină a fost să redactez proiectul de lege”, a explicat ministrul.
Premierul Ponta a revenit asupra declarației inițiale și a spus că ministrul Șova îi va prezenta lui documentele mâine, iar joi va organiza o conferință de presă.
Și Dan Șova a revenit ulterior asupra declarației, susținând că va prezenta toate documentele joi, într-o conferință de presă.
„Toate documetele care țin de Roșia Montană din 1997 încoace le vom prezenta premierului și joi într-o conferință de presă vom prezenta și succesiunea tututror acestor documente care țin de proiectul Roșia Montană”, a declarat Șova într-o intervenție la Digi 24. El a evitat să spună clar dacă documentele sunt sau nu în instituția pe care o conduce.
Anterior, ministrul a refuzat , la insistențele gândul, să lămurească declarațiile declarațiile inițiale sau să facă alte precizări.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a spus pentru gândul că se abține de la orice comentariu, motivând că nu e la curent cu declarațiile premierului. Vosganian a votat luni seara, la ședința grupurilor reunite ale PNL, împotriva proiectului Roșia Montana.
La rândul său, ministrul Mediului, Rovana Plumb a declarat, pentru gândul, că a făcut deja publice toate documentele referitoare la Roșia Montană.
„În 1999 s-a acordat licența de exploatare pentru Minvest în 2000 a fost transferată către Roșia Montană, de atunci încoace s-au desfășurat negocieri. Domnul Șova vă va pune mâine la dispoziție documente din toți acești 14 ani. Suma respectivă este invocată în mai multe adrese oficiale trimise de către companie cuprinzând cheltuielile făcute până acum, pentru că au fost cheltuieli acolo, și eventualele pierderi comerciale. Nu am de gând să fiu avocatul cuiva, care dă în judecată statul român, dar spun că probabil acest lucru se va întâmpla. Sunt evaluări făcute în privința despăgubirilor, de până la două miliarde de dolari pierderi calculate de către companie. Nu vreau eu să vorbesc eu în numele celor care vor acționa în judecată statul român. O să îl rog pe domnul Șova să vă dea hotărârile de Guvern, există licență de exploatare, nu de explorare acordată societății”, a declarat premierul Ponta, la finalul întâlnirii avută cu grupul UDMR.
Cu toate acestea, premierul declarase, cu câteva minute înaintea lui Șova că totul va fi public.
„Vă vom pune la dispoziție absolut tot, ce să mai fie secret?”, a răspuns premierul când a fost întrebat dacă se va desecretizat contractul semnat pentru exploatare la Roșia Montană.
Victor Ponta a precizat că statul român nu va accepta să plătească despăgubirile cerute de Gabriel Resources și că va exista un proces în acest sens.
Premierul a ținut să precizeze că l-a informat pe președintele Senatului, Crin Antonescu, de valoarea acestor despăgubiri, iar miniștrii care reprezintă PNL în Guvern au fost de acord cu acest proiect.
„Am discutat cu domnul Antonescu toate aspectele care țin de Roșia Montană, am decis împreună să avem o comisie de dezbatere pe această temă, însă am înțeles că luni în baza protestelor publice decizia domnului Antonescu a fost de a vota împotrivă și nu am nicio altă soluție decât de a respecta această decizie a lor. Am discutat de multe ori cu Antonescu, la Constanța, inclusiv și vineri”, a spus Ponta.