Prima pagină » Știri politice » Dosarul „trafic de influență la Palatul Victoria”. Ponta: Nu l-am chemat niciodată pe șeful Poliției la Guvern să se întâlnească cu Duicu. Procurorii spun că DA

Dosarul „trafic de influență la Palatul Victoria”. Ponta: Nu l-am chemat niciodată pe șeful Poliției la Guvern să se întâlnească cu Duicu. Procurorii spun că DA

Premierul Victor Ponta a declarat că nu l-a chemat niciodată pe șeful Poliției Române, Petre Tobă, la Guvern pentru a se întâlni cu fostul șef al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu l-a chemat niciodată pe șeful Poliției Române, Petre Tobă, la Guvern pentru a se întâlni cu fostul șef al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu.

„Nu, nu l-am chemat niciodată să se întâlnească cu domnul Duicu și, de altfel, domnul Tobă este un polițist de mare valoare. Cred că prima dată a fost numit în funcție chiar de domnul Oprea atunci când era ministru și a fost și a declarat adevărul atunci când a fost chemat de procurori”, a spus Ponta întrebat de presă dacă pe Tobă l-a chemat la Guvern pentru probleme legate de Poliția Română sau de Duicu.

Varianta procurorilor

Procurorii DNA arată, într-un referat în cazul Duicu, că șeful Poliției Române, Petre Tobă, s-a prezentat la Guvern, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul șef al CJ Mehedinți, DNA invocând ca probă declarația lui Tobă, fără a reda însă afirmațiile acestuia.

Procurorii DNA spun, în referatul din 27 iunie pentru prelungirea arestării lui Adrian Duicu, fostul șef al CJ Mehedinți, că Petre Tobă, s-a prezentat la Guvern, pe 13 iunie, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu Duicu.

Procurorii DNA precizează că „mai multe persoane au fost audiate în calitate de martor și au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituții, mijloacele de probă astfel administrate confirmând situația de fapt”.

În acest sens, ei menționează, printre altele, „declarația martorului Tobă Petre, inspectorul general al Poliției Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut ‘aprecieri pozitive’ la adresa inculpatului Ponea Constantin Ștefan (fostul șef al Poliției Mehedinți, n.r.)”.

Potrivit referatului DNA citat, la data de 20 martie 2013 fostul șef al Consiliului Județean (CJ) Mejedinți i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, șef al Departamentului de Ordine Publică în cadrul aceluiași minister, să discute cu Petre Tobă în sensul de a obține promovarea lui Ștefan Ponea, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Mehedinți la data faptelor, într-o funcție de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Cei doi au purtat o altă discuție pe aceeași temă și pe 3 aprilie 2013, stabilind să se întâlnească și să discute în ziua următoare, discuție la care urma să participe și Ponea.

La data de 11 iunie 2013, Duicu îi comunică lui Dumitrescu că, pe data de 13 iunie 2013, intenționează să meargă la premier: „Mă duc la premier dimineață și o să-l pun și pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”, se arată în referat.

La data de 13 iunie 2013, Duicu s-a deplasat la București, fără a fi însoțit însă de șeful de atunci al IPJ Mehedinți, spun procurorii.

„Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ștefan, transmițându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ștefan un SMS, transmițându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menținerea temporară a numitului Ponea Constantin Ștefan în funcția deținută și promovarea sa ulterioară în funcția de director adjunct al Direcției Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord”, se arată în referatul procurorilor.

Aceștia mai spun că, în aceste împrejurări, fostul șef al CJ Mehedinți, folosindu-se de autoritatea conferită de poziția sa în cadrul Partidului Social Democrat, a obținut folosul pe care i-l promisese fostului șef al poliției județene.

„Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ștefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: ‘ție ți-a rezervat director adjunct la Ordine Publică și-l ține până te hotărăști tu să pleci de-acolo și i-am spus: nu pleacă acum de aicea…știa subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă și n-a pus-o acolo…deci e absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult'”, se mai spune în referat.

Procurorii notează că, în acest fel, Duicu i-a transmis lui Ponea că, în viitor, acesta va obține și folosul vizat pentru soția acestuia, Elisabeta Ponea, respectiv ocuparea unei funcții de conducere în cadrul unei structuri de parchet din București.

Cu privire la aceeași întâlnire, Duicu i-a transmis și lui Doru Dumitrescu: „l-a chemat acolo șeful al mare, l-a chemat acolo la Guvern; și a venit acolo; ok”, se mai spune în referat.

 

Citește și