„Eu i-am rugat pe toți să fie puțin mai rezervați cu proiectele sau cu ideile pe care le au până când nu se conturează proiectul complet în ceea ce privește salarizarea, și nu numai, și impozitul pe venit. O să răspund la această întrebare când noi o să finalizăm toate discuțiile. Nu mai răspund la tot felul de idei care vin din partea unor colegi”, a răspuns Dragnea.
Întrebat dacă susține plafonarea totuși, ca principiu, Dragnea a răspuns categoric: „Nu”.
Șeful PSD a adăugat, totodată, că este nevoie de „o coerență mai mare atât în comunicarea guvernamentală, cât și în activitatea parlamentară”. „Din păcate, nu există”, a mai spus liderul PSD.
Reamintim că ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, susținea, cu puțin timp în urmă, că plafonarea indemnizației de creștere a copilului va opri o „industrie” a celor care au bulversat sistemul și au pus statul în situația de a le plăti sume foarte mari, dând asigurări că plafonarea nu va afecta foarte multe persoane.
„Este de fapt o înșelătorie a statului român, ceea ce sigur că nu putem să acceptăm. Beneficiarii în plată în luna martie – până la 1.233 lei, sunt 108.438 de beneficiari, deci cei mai mulți. Între 1.234 – 3.400 lei sunt 39.700, între 3.400 – 5.000 lei sunt 5.478, între 5.000 – 10.000 sunt 3.504, iar peste 10.000 sunt 623. Cu această plafonare pe care o vom face nu vom afecta foarte multe persoane din România, dar în mod clar, cei care au bulversat sistemul și ne-au pus să plătim astfel de sume vor trebuie să se limiteze la ceea ce le permitem”, declara Olguța Vasilescu.
Ministrul Muncii a arătat că după scoaterea plafonului de 3.400 de lei, cât era în 2016, sistemul s-a transformat într-un „haos” și că opțiunea sa personală pentru plafonul indemnizației de creștere a copilului este de 8.000 de lei/lună, ea menționând că aceasta ar fi cea mai bună variantă.
„Deocamdată analizăm, între 5.000 și 10.000 lei va fi (plafonul, n.r.). Așa cum v-am spus, sunt foarte puține persoane care vor fi afectate, dar în mod cert vom opri o industrie. Probabil că cea mai potrivită variantă va fi undeva la 8.000 lei, care este o sumă foarte corectă”, a spus ministrul Muncii.
Turcan: „O porcărie”
Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a catalogat această măsură drept „o porcărie” și o încercare „disperată” a Guvernului care nu știe cum să mai „strângă cureaua” pentru a acoperi majorările salariale.
„Pe fond este o porcărie, pentru că actualii guvernanți trebuie să fie foarte preocupați mai ales din perspectiva majorărilor salariale pe care le promit de stadiul strângerii și colectării veniturilor la buget (…) Ei nu înțeleg lucrul acesta și sunt mai tentați să încurajeze formele de nemuncă, dovadă că nu se ating de partea de ajutoare sociale nemeritate de o bună parte dintre beneficiari, dovadă că limitează această idemnizație pentru creșterea copilului, blocând în felul acesta să se întoarcă în câmpul muncii mai multe mame care nasc, dar care doresc să își reia activitatea”, a mai spus Turcan, adăugând faptul că plafonarea indemnizației este o încercare „disperată” a Guvernului de a găsi fonduri pentru majorările salariale.
Plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului la 5.000-10.000 de lei figurează ca una dintre măsurile considerate oportune de Ministerul Finanțelor, în Programul de convergență 2017-2020, adoptat vineri de guvern.