Prima pagină » Știri politice » Dragnea: Dacă sistemul votului prin corespondență funcționează bine pentru diaspora, îl putem introduce și în România

Dragnea: Dacă sistemul votului prin corespondență funcționează bine pentru diaspora, îl putem introduce și în România

Dragnea: Dacă sistemul votului prin corespondență funcționează bine pentru diaspora, îl putem introduce și în România
Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Europa FM, că, dacă sistemul votului prin corespondență va funcționa bine pentru diaspora, și se va putea asigura securitatea acestuia, va putea fi introdus și pentru cetățenii care locuiesc în țară.

„Noi trebuie să vedem la acest proiect de lege care este siguranța pe care o poate asigura acest sistem. (…) Trebuie să avem garanția că aceste milioane de români care se vor înregistra, că acele plicuri nu sunt cumpărate de alții. Să știți că sunt țări care au adoptat acest sistem și au renunțat la el”, a spus Dragnea.

Președintele PSD a subliniat că o componentă importantă a sistemului privind votul prin corespondență este asigurarea securității și, dacă sistemul este bun, poate fi extins. „Haideți s-o facem pentru diaspora să vedem cum funcționează și, dacă funcționează bine, nu ne oprește nimeni să introducem acest sistem și în România”, a adăugat Dragnea.

Comisia de Cod electoral a fost convocată, marți, 15 septembrie, pentru a discuta proiectul legii votului prin corespondență, a anunțat, miercuri, președintele comisiei Mihai Voicu, arătând că speră ca, în două săptămâni, acest proiect să intre în dezbaterea Senatului.

Mihai Voicu a precizat că, pe 15 septembrie, membrii comisiei vor avea, la ora 12.00, o întâlnire tehnică cu reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente pe tema votului prin corespondență, iar la ora 16.00 comisia se va reuni pentru a finaliza forma proiectului. „Sper ca în două săptămâni proiectul să intre în dezbaterea Senatului”, a adăugat Voicu.

Camera Deputaților este for decizional.

Proiectul votului prin corespondență a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidențiale existând consultări la Palatul Cotroceni și un acord de principiu. Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislația electorală (legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare, legea finanțării partidelor și a campaniilor electorale și legea partidelor) dar nu au convenit până acum asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind înregistrate patru inițiative pe această temă.

Citește și