Prima pagină » Știri politice » Dragnea: „Datele vor arăta că, dacă CCR ar fi luat altă decizie, am fi asistat la cea mai mare fraudă”

Dragnea: „Datele vor arăta că, dacă CCR ar fi luat altă decizie, am fi asistat la cea mai mare fraudă”

Dragnea:
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, îniantea ședinței USL, că, în opinia sa, datele MAI care "vor ieși la iveală" vor arăta că, dacă CC ar fi luat o altă decizie referitoare la referendum, s-ar fi asistat la "cea mai mare fraudă din istoria lumii" în materie electorală.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, îniantea ședinței USL, că, în opinia sa, datele MAI care „vor ieși la iveală” vor arăta că, dacă CC ar fi luat o altă decizie referitoare la referendum, s-ar fi asistat la „cea mai mare fraudă din istoria lumii” în materie electorală.

„Nu am niciun fel de emoții pentru rezultatele pe care le va da MAI. Eu știu că Guvernul este o instituție serioasă și va duce la capăt ceea ce i-a cerut CC. Eu cred că vor ieși la iveală enorm de multe date care să arate că, practic, dacă CC ar fi luat o altă decizie, am fi asistat la cea mai mare fraudă din istoria lumii în materie electorală, cu milioane de cetățeni trecuți în mod nelegal pe o listă electorală”, a susținut Dragnea.

El a spus că așteaptă să vadă „cu curiozitate” datele pe care le va prezenta Guvernul și a spus, răspunzând unei întrebări, că nu a fost informat de către ministrul de Interne, Mircea Dușa, asupra situației contabilizate la minister.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înaintea ședinței USL, că datele centralizate de MAI și MAE referitoare la listele electorale vor fi transmise în cursul zilei către CC și făcute publice după ce vor ajunge la Curte, el garantând că cifrele nu sunt nici inventate, nici calculate de USL.

„În cursul zilei de azi, MAI, MAE centralizează toate datele pe care le-au solicitat și vom transmite către Curte exact ceea ce ne-a cerut Curtea, adică numărul de persoane. După ce transmitem la Curte, vom pune la dispoziție aceste cifre”, a spus Ponta.

El a arătat că datele pe care Guvernul le va transmite Curții sunt bazate pe documente din țară și din străinătate.

„Sunt cifre bazate strict pe documente, exact cum ne-a cerut Curtea. Noi vom pune la dispoziție cifre bazate pe documente din intern și pe cele venite din afară. În rest, Curtea va decide. Cum va stabili, ce va lua în considerare din aceste cifre, asta nu pot eu să vă spun”, a arătat Ponta.

Premierul a dat garanții că datele care vor fi transmise CC nu sunt inventate sau calculate de USL.

„Pot să vă garantez faptul că toate cifrele care vor fi transmise azi către CC nu sunt cifre nici inventate, nici calculte de noi. Sunt cifrele bazate pe documente”, a spus Ponta.

El a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a fost informat de către ministrul de Interne, Mircea Dușa, despre situația acestor cifre.

Ministerul de Interne nu operează în listele electorale permanente, ci doar va trimite Curții Constituționale o evaluare complexă a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din liste până la termenul de referință, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Mircea Dușa.

„Noi nu actualizăm listele electorale. Listele electorale nu sunt la Guvern și nici la MAI. Listele electorale sunt cele pe care s-a votat și au fost transmise la BEC. Noi nu operăm în liste, că nu avem niciun drept. În liste trebuia să opereze cei abilitați de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii și cei de la oficiile de stare civilă care trebuiau să transmită certificatele de deces, de naștere, de căsătorie către evidența informatizată”, a spus Dușa.

El a precizat că ministerul va face doar o evaluare a diferitelor caregorii de persoane care „trebuiau” radiate din liste.

„Noi facem o evaluare a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din listele electorale până la termenul de referință. Nu operăm noi radieri în listele electorale, că nu este căderea noastră. Atribuția de a radia din liste este a primarilor, așa cum prevede legea, iar ea trebuie să se desfășoare permanent”, a spus Dușa.

Demnitarul a precizat că ministerul va transmite Curții situația diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate, respectiv persoane decedate, cele și-au schimbat domiciliul și cele care și-au pierdut drepturile electorale, CC urmând să decidă dacă aceste informații îi sunt de folos sau nu în luarea deciziei.

„Noi o să prezentăm CC o situație pe categorii de persoane care trebuie radiate – c-or fi persoane decedate, c-or fi persoane care și-au schimbat domiciliul, că sunt persoane care și-au pierdut drepturile electorale – și CC va aprecia dacă aceste informații îi sunt de folos sau nu. Nu-i radiem din listele electorale. Noi nu radiem pe nimeni”, a subliniat Dușa.

Întrebat dacă ministerul va prezenta CC și informații referitoare la persoanele care aveau cărțile de identitate expirate, Dușa a arătat că CC va primi o evaluare complexă.

„O să prezentăm o situație complexă, și cu persoanele care au domiciliul în străinătate, și cu persoanele care sunt în evidențe, dar situații statistice, nu numerice. Deci, nu operează nimeni în listele electorale. Toate lumea zice de radieri din liste, nu radiem pe nimeni din liste. Facem o evaluare cu persoanele care, normal, până pe 10 iulie, așa cum a solicitat CC, trebuiau radiate”, a spus Dușa.

El a precizat că există și o situație a celor cu cărțile de identitate expirate, care rezultă din evidența informatizată, și a subliniat că ministerul nu propune nici să fie scoși din cvorum, nici să fie introduși în cvorum.

„Asta e o situație foarte clară și rezultă din evidența informatizată. E fost prezentată și până acum, sunt în jur de 500.000. Noi nici nu propunem să fie introduși în cvorum, nici nu propunem să fie scoși. O să prezentăm situația pe categorii de persoane care vizează reactualizarea listelor și CC va aprecia dacă aceste informații îi sunt necesare sau le ia în calcul sau nu le ia”, a spus Dușa.

Acesta a mai afirmat că Ministerul de Interne va definitiva această situație duminică seară, urmând ca luni să fie prezentată premierului Ponta, înainte de a fi transmisă către CC.

Curtea Constituțională a solicitat Guvernului să comunice până la 21 august listele electorale permanente actualizate până la 10 iulie.

CC a invocat în solicitare textele legale potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetățenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.

Curtea a admis, în 14 august, solicitarea formulată de președintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare pentru 21 august a termenului ședinței CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, motivând instabilitarea politică și impactul asupra economiei.

Anterior, CC dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.

Ministrul delegat al Administrației, Radu Stroe, a declarat duminică, referitor la actualizarea listelor electorale, că s-au primit toate datele din teritoriu și că acestea sunt de natură să răstoarne situația de la Curtea Constituțională (CC) în legătură cu referendumul din 29 iulie.

Potrivit lui Stroe, ultimele date necesare pentru actualizarea listelor au fost primite în cursul nopții de sâmbătă spre duminică și că următoarea etapă este centralizarea acestora.

Întrebat dacă rezultatele acestor demersuri sunt natură să răstoarne situația de la Curtea Constituțională, ministrul delegat al Administrației a răspuns: „Da”.

Citește și