La finalul ședinței CEx, Liviu Dragnea a transmis că s-a discutat în principal despre programul de guvernare, care trebuie doar „reactualizat”, dar care va păstra obiectivele principale din documentul cu care PSD a câștigat alegerile parlamentare. S-a discutat în CEx și despre modalitatea în care vor fi numiți noii miniștri, Dragnea menționând că fiecare în parte va primi votul de încredere din partea Consiliului.
„Vom veni în CEx vineri unde va fi votat fiecare ministru în parte. Dacă vor fi mai multe propuneri pe un minister, CEx va analiza care este cea mai bună propunere, pentru că dincolo de reprezentarea politică, care e importantă, cel mai important lucru este ca orice membru al Cabinetului să fie bine pregătit și să să își aducă contribuția lui”, a declarat Dragnea. Întrebat dacă persoanele cercetate penal pot face parte din Cabinetul Dăncilă, șeful PSD a răspuns scurt: „Da. Am hotărât să ne facem noi guvernul”.
Întrebat, concret, dacă prezența lui Paul Stănescu depinde sau nu de redeschiderea dosarului său, Dragnea a insistat: „Noi v-am spus că am hotărât să ținem cont de voturile românilor și ne vom face noi guvernul”.
Decizia PSD de a nu pune nicio piedică miniștrilor cu probleme penale nu poate fi răsturnată nici măcar de președintele Iohannis, chiar dacă șeful statului susținea că astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului. Și asta pentru că, în condițiile în care noul Guvern trece de votul parlamentului, președintele este obligat de Constituție să-l numească.
„Nu avem în intenție să dezincriminăm abuzul în serviciu”
Referitor la declarațiile deputatul Cătălin Rădulescu, cel ce propunea dezincriminarea abuzului în serviciu, liderul social-democraților a spus că nu este de acord cu așa ceva și că partidul nu își dorește în niciun caz să facă astfel de modificări: „Nu am fost de acord cu declarațiile domnului Cătălin Rădulescu, drept pentru care nu avem în intenție să dezincriminăm abuzul în serviciu, nici vorbă de așa ceva. Atunci când vom avea o formă finală vom prezenta și vom discuta pe ea, pentru că nu mai vreau să discutăm despre propuneri care până la urmă nu se vor regăsi în programul de guvernare”.
Actualizarea programului de guvernare va fi făcută tot de echipa care a muncit la realizarea sa, iar documentul va păstra obiectivele principale, întrucât nu sunt mari întârzieri. Mai mult, șeful PSD susține că vor continua măririre de salarii și pensii așa cum au promis în campania electorală, „poate chiar mai bine”.
„Ne păstrăm cu tărie obiectivele din campanie și din programul de guvernare, și anume să ne încadrăm în indicatorii macroeconomici importanți, așa cum ne-am încadrat și în 2017. De asemenea, obiectivul nostru major, mai mulți bani în buzunarele românilor rămâne, creșterile de salarii, pensii vor rămâne, poate chiar mai bine”, a mai spus Dragnea.
Astăzi a fost dezbătută în spațiul public și ideea ca UDMR să intre la guvernare, ipoteză despre care Dragnea nu a comentat prea mult pentru că, spune acesta, nu a avut nicio discuție pe o astfel de temă cu UDMR și nu are ce să comenteze: „Eu nu fac invitații la televizor nimănui, cu atât mai puțiun UDMR, pentru care am un mare respect ca și partener serios de dialog și colaborare în Parlament. Eu nu am avut nicio discuție cu UDMR până acum, nu am ce să comentez”, a adăugat șeful partidului de guvernământ, precizând că majoritatea PSD-ALDE este suficientă, lucru care „s-a văzut la semăturile cu care am mers la Cotroceni”.
Tăriceanu: Structura guvernului va rămîne aceeași. Ar fi oportună cooptarea UDMR la guvernare
Despre structura guvernului a vorbit și Călin Popescu Tăriceanu, care susține că aceasta va rămâne neschimbată, dar nu poate în acest stadiu să confirme nominalizarea pe posturi. Referitor la o eventuală intrare a UDMR la guvernare, șeful Senatului a spus că ar fi oportună o astfel de schimbare, dar că decizia este la partidul lui Kelemen Hunor.
„Structura guvernului va rămîne aceeași, ceea ce nu vă pot confirma acum este nominalizarea pe posturi. În principiu vom rămâne cu aceiași miniștri, dar nu am vorbit cu cei de la PSD, dar fără să fac alte speculații decizia finală o vom lua cu toții simultan vineri. Una din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei, sistemul achizițiilor publice, vom propune colegilor din PSD să revizuim rapid legea, în sensul simplificării.
Ar fi oportună cooptarea UDMR la guvernare, întâi pentru că vreau să dau sentimentul cetățenilor maghiari că sunt parte a acestei țări. Alte considerente politice le respect, ei sunt singurii care vor decide oportunitatea intrării la guvernare.
Am înțeles că nu se dorește acest lucru și sigur că le respectăm punctul de vedere. Cei de la UDMR s-au proununțat că nu este oportun, nu ar trebui să facem alte discuții”, a transmis Tăriceanu.
Șeful Senatului a confirmat că a avut discuții cu cei de la PSD pe marginea Formularului 600 și că acesta trebuie modificat substanțial pentru a elimina toată confuzia din jurul lui.
„Am avut o discuție formală pe marginea Formularului 600 pe care va trebui să-l modificăm substanțial, în așa fel încât cetățenii care se confruntă cu dificultăți în completarea și depunerea lui să nu fie puși în această situație dificilă. Urmează ca, împreună cu ministrul de Finanțe, în următoarele zile să anunțăm măsurile. Îi înțeleg pe cetățenii care sunt nemulțumiți. În cel mult o săptămână vom anunța care sunt măsurile aferente”, a adăugat Tăriceanu, precizând că nu vor exista taxe și impozite noi.
La sosirea la ședința CEx, șeful PSD Liviu Dragnea a transmis că în reuniunea liderilor de partid se va discuta despre programul de guvernare care va fi „actualizat”: „Am stabilit că nu vor fi modificări mari sau multe, este vorba în principal de a fi actualizat, ținând cont că 2017 a trecut și unele prevederi nu mai sunt actuale”. Acesta a spus și că s-a întâlnit astăzi cu liderii ALDE și cu Viorica Dăncilă pentru a pune la punct detaliile legate de acest aspect.
„Am avut niște discuții ieri (duminică, n.r.), unele telefonice, alți colegi au venit la București și părera cvasiunanimă a fost – și eu am fost de acord cu ea – că ne-am grăbi dacă azi am discuta și am stabili în CexN miniștrii și am stabilit de ieri că nu discutăm despre ministere și miniștri azi”, a spus Dragnea înaintea CExN.
„Am început de ieri discuții despre programul de guvernare, am discutat și cu colegii de la ALDE despre programul de guvernare și cu premierul desemnat Viorica Dăncilă”, a spus Dragnea.
Despre propunerea deputatului Cătălin Rădulescu de a include în programul de guvernare prevederi care, printre altele, vizează dezincriminarea abuzului în serviciu, Dragnea a replicat că oricine este liber să vină cu sugestii, dar „ceea ce e foarte important este forma finală care va fi adoptată la nivel politic joi și vineri.”
„Dacă mă lansez într-o analiză și dacă aș spune exact ce gândesc, bineînțeles că vor sări foarte mulți, și dintre dumneavoastră și dintre gardienii statului de drept, că influențez justiția. Dar nu i-am văzut sărind când procurorul general anemință public CCR, când alți domni și doamne își dau cu părerea și fac presiuni pe justiție. Chiar nu mai e cazul să-mi dau cu părerea”, a adăugat șeful PSD. Întrebat dacă din viitorul Cabinet vor face parte oameni cu probleme penale, Dragnea a vorbit despre o „lovitură disperată”, fără să dea mai multe detalii. Liviu Dragnea s-a referit și la impozitul pe gospodărie pe care a ținut să menționeze că nu-l exclude, iar atunci când vor avea forma finală, aceasta va fi comunicată.
Întrebat dacă noul Guvern va fi unul cu epoleți, șeful PSD a răspuns: „Mai pot eu să știu acum? Primul ministru sigur nu”.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a venit luni în biroul lui Dragnea însoțit de Daniel Chițoiu și Varujan Vosganian. Dragnea are o serie de întâlniri și cu liderii de organizații județene ale PSD, care fac propuneri privind componența Executivului.
Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au discutat, luni, despre programul de guvernare și despre Formularul 600, existând posibilitatea ca termenul de depunere a acestuia să fie amânat, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.
Comitetul Executiv al PSD s-ar putea reuni și vineri, 26 ianuarie, pentru a stabili componența finală a Guvernului Dăncilă, în condițiile în care dezbaterile nu vor fi finalizate în ședința de luni, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse social-democrate.
Președintele PSD București-Ilfov, Gabriela Firea, a precizat, duminică seara, că o treime dintre miniștri vor fi noi.
„Cred, fac o estimare, sper să nu greșesc, cam o treime din Guvern se va împrospăta. Mi-aș dori să fie mai multe doamne. Mi-aș dori ca după luni să nu existe o competiție, un sentiment negativ între organizațiile județene care vor propune candidați pentru portofolii”, a spus Firea, la România Tv.
Ea a arătat că programul de guvernare rămâne în esență același, în special în punctele sale sociale și economice, la care se mai adaugă câteva principii care vor fi preluate și câteva programe naționale.
„Vreau ca după CExN de luni să rămânem o echipă unită, cum am demonstrat că putem fi chiar dacă avem anumite reacții mai critice sau declarații care nu convin la acel moment, dar ele sunt mai sănătose”, a spus Firea.
În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susținătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene).
De menționat e că în timp ce PSD făcea calculele pentru noul Guvern, DNA a cerut instanței supreme redeschiderea unui dosar pe numele vicepremierului Paul Stănescu, care vizează fapte din 2010, dosarul fiind anchetat anterior de DNA Craiova și închis în 2013. Primul termen va avea loc pe data de 25 ianuarie
La ministerul Educației, Liviu Pop ar putea fi înlocuit de Ecaterina Andronescu, cea care s-a retras, în CExN al PSD, candidatura de la funcția de premier.
La ministerul Transporturilor ar putea reveni pe funcție fostul ministru Răzvan Cuc, dar pentru acest portofoliu a mai fost vehiculat și numele deputatului PSD Sorin Bota.
O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii în Executivul Grindeanu, care ar putea să îl înlocuiască astfel pe Lucian Romașcanu.
Și la ministerul Sănătății ar putea surveni o schimbare, în sensul că numele Rodicăi Nassar, actual secretar de stat, este vehiculat pentru a-l înlocui pe Florian Bodog. Rodica Nassar a fost, anterior, și președinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.
O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene și ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru funcția de ministru al Finanțelor sau pentru un portofoliu la ministerul Fondurilor europene.
Cu semnul întrebării privind prezența în Guvernul Dăncilă ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar și ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.
Ioan Deneș va fi sigur ministru în Guvernul Dăncilă, acesta fiind votat de CExN al PSD pentru a o înlocui pe Doina Pană la ministerul Apelor și Pădurilor încă înainte de demisia lui Tudose.
Vor rămâne în Guvern și își vor păstra portofoliile Olguța Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Mihai Fifor (Apărare), Ionuț Mișa (Finanțe), Tudorel Toader (Justiție), Gheorghe Șimon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Șova (Comunicații), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni).