Dragnea, despre contestarea la CCR a legii conversiei: Cioloș condamnă la sărăcie sute de mii de români fără să clipească

Publicat: 25 10. 2016, 16:38

Liviu Dragnea a criticat contestarea Guvernului la CCR a legii conversiei creditelor în franci elvețieni, spunând despre Dacian Cioloș că „e în plină campanie electorală ca și mentorul lui, Klaus Iohannis”.

„Practic condamnă la sărăcie sute de mii de români fără să clipească și fără să aibă vreo legitimitate. Să sperăm că nu vor ataca la CCR și această lege, adoptată astăzi în unanimitate în Parlament. Asta e o manipulare grosolană și cred că atacul la curte e generat de faptul că domnul Cioloș a intrat în rândurile PNL, e în plină campanie electorală ca și mentorul lui, Klaus Iohannis. Sunt agenți electorali ambii ai PNL”, a spus Dragnea.

În acest context, Dragnea i-a acuzat pe Klaus Iohannis și pe Dacian Cioloș că au mințit când au spus că nu se vor implica în politică.

„Ne-au mințit când ne-au cerut să îl sprijinim pe Cioloș, spunând că e un mandat limitat. Dacian Julien Cioloș a spus în grupul PSD că nu va continua după mandatul acestui Guvern. Lucrul ăsta l-a garantat și dl președinte Klaus Iohannis, la vremea respectivă, că nu se va implica în politică. S-au dovedit că au fost doi mincinoși, doi ipocriți de la bun început. Nu m-a deranjat că s-au implicat, ci să aibă curaj să își asume aceste lucruri. Stau deoparte crezând că mai păcălesc pe cineva”, a declarat liderul PSD.

„Vrem să prezentăm românilor ceea ce vrem să facem pentru ei, lucruri pe care le vom face după 11 decembrie, dacă vom putea să câștigăm aceste alegeri”, a mai spus Dragnea.

Ulterior, în cadrul ședinței Comitetului Executiv al PSD, Dragnea a reluat acuzele la adresa premierului și șefului statului.

„Daca vă amintiți, în această sală, anul trecut, stătea Dacian Julien. Codrin Ștefănescu l-a întrebat dacă se va implica în campanie. A zis că „nu” (…) La fel și Iohannis, deci sunt doi mincinoși”, a spus Dragnea.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, marți, că Executivul a decis să atace Legea conversiei creditelor la CCR nu pentru că nu este de acord cu ea, ci pentru că trebuie clarificate anumite vulnerabilități constituționale ale legii înainte ca ea să își producă efectele, astfel încât să fie aplicabilă.

„Faptul că am trimis la CCR această lege nu e pentru că suntem împotriva ei, ci pentru că considerăm că sunt acolo câteva elemente, așa cum a fost votată ea de Parlament, pentru că din păcate Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus care din punctul nostru de vedere ar fi făcut-o aplicabilă, și dacă nu clarificăm constituționalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare există riscul ca ea să producă efecte și peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau oricine altcineva (…) Atunci va crea mai multe probleme celor care așteaptă să li se rezolve problemele”, a explicat premierul.

Șeful Executivului a mai spus că trebuie văzut dacă legea, în forma aprobată de Parlament, servește oamenii cu probleme reale sau unor speculatori, adăugând că Guvernul va corecta actul normativ imediat după decizia Curții Constituționale.

Luni, în ședința reunită a comisiilor juridică și de buget finanțe, deputații au eliminat pragul de 250.000 de franci elvețieni, introdus săptămâna trecută de PSD. Eliminarea pragului a fost votată la cererea președintelui PSD, Liviu Dragnea. Tot luni, deputații au adus și modificări menite să clarifice textul legii și să permită ca toți consumatorii care au contractat credite în franci elvețieni să poată beneficia de prezenta lege. Asftel, deputații au eliminat data de referință de 15 ianuarie 2015 și au decis că „la cererea consumatorilor băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elvețieni pot să revină la contractul în franci elvețieni și vor efectua conversia în condițiile prezentei legi”.

Potrivit modificărilor făcute de comisie, conversia ar urma să se facă prin act adițional la contractul de credit la cursul de schimb la data încheierii contractului, deputații eliminând sintagma „prin hotărâre judecătorească”.

Deputații nu au fost, însă, de acord ca perioada de implementare a legii conversiei creditelor în franci elvețieni să fie mai mică de 60 de zile, așa cum prevede textul inițial al proiectului.

La scurt timp de la votul final în plenul Camerei Deputaților, a venit și o reacție din partea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, acesta arătând că riscurile sunt mari și că societatea românească trăiește un paradox.

„Riscul este mai mare și acest lucru trebuie înțeles. Trăim un paradox: situația macroeconomică bună, riscuri mari și tensiuni microeconomice enorme. Ce crede Banca Națională că trebuie făcut: trebuie să protejăm eechilibrele macro ca pe ochii din cap aș spune, să fie o creștere economică adevărată, durabilă, și nu pe seama unor dezechilibre macro”, a spus Isărescu.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că va solicita o opinie din partea băncilor, înainte de a promulga legea sau de a o întoarce în Parlament.

„Eu nu cred că este bine să fac eu o apreciere paușală a acestor inițiative, care pot fi unele denumite populiste. Împreună cu echipa mea vom lua fiecare act normativ în parte, îl vom analiza, vom cere opinia și celorlalte părți implicate. De exemplu, când vorbim despre conversia francilor cu siguranță voi cere din zona bancară o opinie și, în momentul în care avem o analiză completă, pe care o considerăm corectă, voi face aprecierea asupra acestor acte normative”, afirma, săptămâna trecută, șeful statului.