Dragnea, despre hărțuirea sexuală, iertată prin legea prevenției: Nu poți să spui „mai ai dreptul o dată”
„E un subiect delicat. Îl discutăm mâine. Recunosc, m-ați prins, nu-l știam. Dincolo de glumă, nu ne putem juca cu asta și nu sunt de acord cu așa ceva. Aici nu ai ce să previi. Nu poți să spui ‘mai ai dreptul o dată'”, a declarat Liviu Dragnea, miercuri, la Sinaia, întrebat de jurnaliști despre prevederea privind hărțuirea sexuală a angajaților din Legea prevenției.
Gândul a scris despre acest proiect, arătând faptul că hărțuirea sexuală a angajaților, vânzarea de lucrări de diplomă sau doctorat pentru plagiatori, abateri de la regimul silvic pedepsite mai aspru de anul trecut pentru a evita infrigementul, precum și nedeclararea în termen a veniturilor sunt printre cele 333 de contravenții care nu vor mai fi sancționate decât cu avertisment și nu cu amendă dacă este vorba de prima abatere, iar în 90 de zile se remediază.
Prevederile se regăsesc în proiectul de lege al prevenției pus, săptămâna trecută, în dezbatere publică de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Cele 333 de contravenții sunt doar în stadiul de propunere, lista finală urmând a se decide după 1 mai, când expiră termenul dezbaterii publice.
Mai exact, potrivit proiectului, la prima constatare a unei contravenții se încheie un proces verbal de constatare și sancțiune cu avertisment, la care se anexează un plan de remediere. Termenul pentru intrarea în legalitate este de trei luni. Contravenientul beneficiază de aceste măsuri, o singură dată pentru oricare dintre contravențiile menționate în proiectul de lege, în termen de 3 ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului.
„Scopul prezentei legi este de a reglementa o serie de instrumente care să asigure prevenirea săvârșirii de contravenții de către persoanele/entitățile care desfășoară activitate economică, precum și prevenirea săvârșirii de contravenții de către instituțiile publice și instituțiile publice locale”, se arată în proiectul de lege, în a cărui anexă sunt prevăzute contravenții, din peste o sută de legi, ordonanțe și hotărâri de guvern, care ar urma să intre sub incidența noilor măsuri.
„E rezultatul unei munci de aproape două luni. E o lege care e așteptată de mediul de afaceri, iar în text ați adăugat și component pentru administrație. Este, totodată, un proiect de lege prioritar pentru noi, parte a programului de guvernare, care va ajuta foarte mult mediul de afaceri”, a spus premierul Sorin Grindeanu, în ședința de Guvern de joi.
„Este o componentă legislativă mult așteptată pentru redinamizarea mediului de afaceri, dar și pentru o mai bună funcționare a administrației locale. Intrăm în etapa unei consultări extinse a prevederilor legii și a listei contravențiilor. E un prim pas în emanciparea actului de control, atât de necesar redinamizării mediului de afaceri și administrației publice. Proiectul va fi în dezbatere publică până la data de 1 mai”, a adăugat Petrescu.
Potrivit ministrului pentru IMM-uri, legea se va baza pe doi piloni – informarea agenților economici, persoane fizice sau juridice, autorităților publice și crearea cadrului optim de informare a acestora prin mai multe instrumente și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control.
CITEȘTE AICI PROIECTUL LEGII PREVENȚIEI
CITEȘTE AICI LISTA COMPLETĂ A CONTRAVENȚIILE SUB INCIDENȚA LEGII PREVENȚIEI