Dragnea, despre răspunsul lui Juncker: Se recunoaște faptul că au fost cerute acele date
„Eu am văzut în acea scrisoare că se recunoaște faptul că au fost cerute acele date. Interpretarea și argumentarea sau modul cum este privită această acțiune este decizia dumnealor, dar faptul rămâne, și anume că acele date care nu trebuiau să fie cerute au fost cerute și au fost și furnizate. Faptul rămâne”, a spus Liviu Dragnea.
Jean-Claude Juncker a precizat în răspunsul său că „CE nu a cerut informații referitoare la date fundamentale din aceste dosare. Comisia nu a intervenit niciodată în gestionarea dosarelor individuale”.
„Am citit cu atenție scrisoarea dumneavoastră din 21 martie 2018 în care cereați clarificări legate de scrisoare din Octombrie 2012 a Comisiei Europene adresată ministrului Justiției din România. Întâi de toate, permiteți-mi să reiterez importanța pe care o acord colaborării noastre și, în special, pentru intensificarea implementării a celorlalte recomandări din Mecanismul de Verificare și Cooperare. Sper că acest mesaj a fost clar, atât la întâlnirea noastră din 21 februarie, cât și din vizita prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans pe 1 martie 2018”, se arată în mesajul președintelui Comisiei Europene.
Șeful CE a atras atenția că „mecanismul de Verificare și Cooperare a necesitat, de la bun început, interacțiuni apropiate și, mai important, cooperare între Comisie și autoritățile române. Corespondența la care faceți referire, de acum șase ani, a făcut parte din dialogurile dintre Comisie și ministrul Justiției, sub MCV, și a venit într-o perioadă de monitorizare intensificată a angajamentelor asumate de guvernul României în iulie 2012 (scrisoarea din 17 iulie 2012). Întrebările erau menite să ajute la pregătirea unei misiuni tehnice în noiembrie 2012 și veți observa că CE nu a cerut informații referitoare la date fundamentale din aceste dosare. Comisia nu a intervenit niciodată în gestionarea dosarelor individuale”.
Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, în scrisoarea transmisă lui Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, clarificarea adresei din 2012, transmisă de CE ministrului Justiției de la acel moment, Mona Pivniceru, și care conține 21 de cerințe adresate de instituția europeană Guvernului, inclusiv solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale. În document Viorica Dăncilă a solicitat ca forul european să spună dacă documentul din 2012 ce presupune ingerințe în justiție e unul autentic.