Dragnea, dezamăgit de raportul prezentat de Toader: Nu mi-l asum. Decizia de schimbare a ministrului Justiției e a premierului
„Am văzut o argumentație pentru a fi revocați, cu o concluzie pentru a fi menținuți. Din păcate, nu am ce să susțin și trebuie să recunosc că am o oarecare dezamăgire. Mă interesează, sincer, foarte puțin dacă rămân sau nu în funcție acești procurori, dar aș fi vrut de la ministrul Justiției o prezentare nu a unor contra-argumente pentru decizia finală”, a declarat, joi, Liviu Dragnea.
Întrebat de jurnaliști dacă Tudorel Toader ar trebui demis, Dragnea a răspuns negativ.
„E o decizie a premierului. O să vedem în continuare, pentru că până la urmă cele mai improtante obiective pe care ar trebui să le aibă ministrul Justiției ar trebui să fie legile din justiție. Așteptăm să vedem cu ce pachet vine”, a adăugat șeful PSD.
Pe de altă parte, întrebat cum comentează afirmațiile fostului premier, Adrian Năstase, potrivit cărora Tudorel Toader a fost lăsat singur, fără sprijin politic, în gestionarea relației cu parchetele și că nu putea lua o altă decizie în privința evaluării activității Parchetului General și a DNA, Dragnea a răspuns că nu îl înțelege. Întrebat și de „pactul de coabitare” invocat de Adrian Năstase, Dragnea a răspuns că fostul premier „greșește profund”.
„Eu îl respect profund pe Adrian Năstase și nu mă așteptam să îl copieze pe Victor Ponta. Mă așteptam să mă întrebe direct. Nu există nicio coabitare nici din partea mea, nici din partea domnului Tăriceanu cu domnul Iohannis (…) Am zis că vreau să avem o colaborare instituțională sănătoasă cu Administrația Prezidențială, dar nu coabitare”, a precizat Dragnea.
Președintele PSD a declarat că nu își asumă raportul întocmit de ministrul Justiției în urma evaluării șefei DNA și a procurorului general.
În plus, Dragnea a precizat că așteaptă „cu mult interes” pachetul de legi promis de Tudorel Toader.
Întrebat dacă Laura Codruța Kovesi ar trebui să își dea demisia, Dragnea a răspuns: „Trebuie să spun eu…”
La aceeași întrebare, de această dată vizându-l pe Tudorel Toader, Dragnea a răspuns că nu ar trebui să își dea demisia și că îi urează „succes la Ministerul Justiției”.
De cealaltă parte, premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, că a acordat și continuă să acorde ministrului Justiției, Tudorel Toader, „credit total”, potrivit Mediafax.
„Am urmărit foarte atent, am avut o discuție înainte de prezentarea publică cu dl ministru. Am înțeles foarte bine argumentele pe care dânsul le-a prezentat și sunt de accord cu ele”, a spus Grindeanu, la sosirea la un eveniment organizat de Aspen România.
„Ca lupta anticorupție să fie cu adevărat puternică în România toate mecanismele trebuie să funcționeze foarte bine, dar mecanismele nu stau și nu sunt legate de persoane. DNA nu e reprezentat de dl. Negulescu sau de dna Kovesi, ci este o instituție care trebuie să funcționeze dincolo de anumite persoane fizice”, a adăugat premierul.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, întrebat dacă evaluarea șefilor de parchete nu ar fi trebuit făcută de un procuror desemnat, că el și-a exercitat competențele legale și constituționale.
,Nu m-am uitat aseară la televizor absolut deloc. Nu știu care sunt criticile, dar vă asigur că sunt proceduri diferite, iar eu mi-am exercitat competențele mele legale și constituționale. La revedere!”, a declarat, joi, ministrul Justiției, Tudorel Toader, la intrarea în ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), întrebat dacă evaluarea nu ar fi trebuit făcută de un procuror desemnat.
După două săptămâni de evaluare a șefilor DNA și Parchetului General, după scandalul OUG 13 transșat la CCR, ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță că nu va declanșa mecanismul de revocare a Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr. Toader a anunțat însă că îi va monitoriza pe procurorii DNA, DIICOT și ai Parchetului general, „pentru identificarea modului în care pe viitor înțeleg să respecte limitele de competență”.
De altfel, într-o sinteză a concluziilor de 19 pagini ale evaluării, ministrul Justiției a subliniat în repetate rânduri derapajele DNA în cazul OUG 13, precizând că aceastea au pus presiune și au intimidat membrii Guvernului care nu au făcut altceva, a spus el, decât să-și exercite comperența legislativă delegată.
„Eu, personal, am realizat evaluarea, fără vreo presiune, ingerință sau sugestie”, și-a început Tudorel Toader prezentarea concluziilor evaluării, în care a reluat observațiile Curții Constituționale în decizia privind conflictul juridic de natură constituțională între DNA și Guvern.
Ministrul Justiției a insistat asupra „derapajelor” procurorilor DNA, apreciind că „ingerința e de o gravitate foarte mare”.