Prima pagină » Știri politice » Dragnea, după Brexit: ”Nimeni nu știe acum care va fi evoluția”

Dragnea, după Brexit: ”Nimeni nu știe acum care va fi evoluția”

Dragnea, după Brexit: ''Nimeni nu știe acum care va fi evoluția''
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că a solicitat, în cadrul discuțiilor purtate la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, premierul Dacin Cioloș și liderii partidelor, "o analiză serioasă" în contextul în care nu se știe care va fi evoluția proiectului european, în urma deciziei Marii Britanii de ieșire din Uniunea Europeană. În același timp, Dragnea a punctat faptul că situația generată de rezultatul referendumului pentru Brexit poate fi o sursă de oportunități pentru România. La rândul lor, copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au declarat că PNL sprijină proiectul european al României și că își afirmă susținerea pentru ca actualul Guvern să administreze țara până la alegerile generale, în condițiile în care "avem nevoie de stabilitate economică și politică, în acest context european". În schimb, liderul UNPR, Valeriu Steriu, a declarat că a pledat, în întrunirea de la Cotroceni, pentru un proiect de țară pentru următorii 10 ani, sub umbrela Președinției.

„Ar trebui să genereze o analiză serioasă care să conducă la definirea clară a proiectului european. Am solicitat și toată lumea dorește să se facă rapid o analiză serioasă care să genereze poate mai multe planuri, pentru că nimeni nu știe acum care va fi evoluția, cum se va modifica proiectul european. Această analiză pe care trebuie să o facă și Guvernul și instituțiile specializate, astfel de analize vor fi sprijinite de către noi și trebuie să aibă ca obiectiv principal interesul României. Este o situație nedorită, dar poate fi o situație care generează oportunități pentru țara noastră.

Am cerut toți, astăzi, prim-ministrului ca interesele cetățenilor români din Marea Britanie să fie pretejate, ca aceștia să fie asistați în procesul de negociere, care va avea loc cu Marea Britanie de ieșire din Uniunea Europeană. România trebuie să fie o parte activă. În același timp, apelul meu e la calm și la resposanbilitate pentru toată lumea”, a declarat Liviu Dragnea, în cadrul unei conferințe de presă la sediul PSD.

De asemenea, copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, că rezultatul referendumului din Marea Britanie reprezintă un avertisment și că este vital ca oamenii politici și liderii de opinie să înțeleagă faptul că „drumul contestărilor cu orice preț nu e unul corect”. 

„Ne-am fi dorit să fie cu totul și cu totul altă decizie. În același timp, suntem așa cum am afirmat și în cadrul întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis, foarte încrezători în forța proiectului european. Vom susține toate demersurile pe care Guvernul, Președinția României le vor face pentru ca România să fie parte a procesului de consolidare a UE. Mesajul de consolidare dat la Cotroceni e unul care va continua.

Le trasmitem și noi tuturor românilor același lucru pe care președintele României și prim-ministrul l-au spus, anume că nu au motive de panică, de îngrijorare ca urmare a rezultatelor referendumului. Totodată, trebuie să remarc cât de nociv poate fi populismul și naționalismul prost înțeles pentru statele UE. Este vital ca noi, oamenii politici, și liderii de opinie să înțelegem că drumul contestărilor cu orice preț nu e unul corect (…) Brexitul e un avertisment”, a declarat Alina Gorghiu.

„PNL își afirmă susținerea pentru ca actualul Guvern să administreze țara până la alegerile generale. Avem nevoie de stabilitate economică și politică, în acest context european în care ne aflăm”, a mai spus Gorghiu.

La rândul său, Vasile Blaga a precizat că, în cadrul discuțiilor purtate la Cotroceni, a subliniat suportul total al PNL pentru proiectul european al României.

„Respectăm decizia britanciilor, ne pare rău că au luat-o (…) Ne bucură că foarte repede se va intruni Consiliul European, care va lua o serie de decizii, dar va trebui să analizeze și cauzele care au dus la această decizie a britanicilor”, a mai spus Blaga.

Marea Britanie a votat părăsirea Uniunii Europene, în cadrul unui referendum istoric care cutremură blocul comunitar și nu numai. Premierul britanic David Cameron și-a anunțat vineri dimineață demisia din funcție după rezultatele Brexitului, precizând că ”țara are nevoie de o nouă conducere” și că va mai rămâne în funcție trei luni.

La 43 de ani după integrarea în UE, aproape 51,9 la sută dintre cetățenii britanici, mai exact 17.410.742, au votat pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, iar 48,1 la sută, adică 16.141.241, pentru rămânere,potrivit rezultatelor finale. Prezența la vot la referendum a fost de 71,8%, cea mai mare în cazul unui scrutin din 1992 încoace.

Totodată, liderul UNPR, Valeriu Steriu, a declarat, vineri, că a insistat la consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru un proiect de țară pentru următorii 10 ani, sub umbrela Președinției, și a adăugat că este nevoie de stabilitate, iar UNPR va susține echipa guvernamentală actuală, potrivit Mediafax.

„La consultările cu președintele Iohannis am insistat pe nevoia unui plan de țară pentru următorii 10 ani. Știm foarte bine că momentul aderării din 2007 a generat în clipa de față pentru România o țintă pe care odată atinsă în 2007 am fructificat-o dar nu a generat alt proiect pe care să-l putem folosi ca locomotivă în dezvoltarea economică și socială a țării”, a declarat Steriu într-o conferință de presă, la sediul partidului, după consultările de la Palatul Cotroceni.

Liderul UNPR a mai spus că este necesară o echipă de experți politici și economici care să lucreze la un nou proiect de țară, „sub umbrela Administrației Prezidențiale, subliniind că partidul său ar putea contribui cu resurse umane.

De asemenea, Steriu a precizat că este posibil ca ieșirea efectivă din Uniune a Marii Britanii să se producă în momentul în care România va deține președinția rotativă, în 2019, insistând că UNPR militează pentru stabilitate politică și că va sprijini actualul Guvern până la finalizarea mandatului.

„Este foarte probabil ca la acel moment să se producă propriu zis ieșirea Marii Britanii din UE și avem cu atât mai mult o responsabilitate în plus de a gestiona coerent aceste lucruri. Am precizat la această întâlnire și necesitatea de a avea în continuare o stabilitate politică și mai ales guvernamentală, este ceea ce UNPR a susținut întotdeauna și spun eu a reușit să asigure un climat de stabilitate politică. Tocmai de aceea ne arătăm în continuare sprijinul ca echipa guvernamentală actuală să-și ducă în continuare mandatul, mai ales că în perioada campaniei electorale este nevoie de o stabilitate și de coerență pe acest spațiu de lucru”, a spus Steriu.

 

Autor

Citește și