„Dragnea e bun, dar să vedem ce ne-o da”. Ziua în care mândrii români ai lui Ponta l-au înscăunat pe Dragnea

Publicat: 11 10. 2015, 21:57

„Noi ne-am iubit toți conducătorii”, spune fără să stea prea mult pe gânduri când e întrebat de dosarele liderilor de partid șeful PSD sector 6, senatorul Gabriel Mutu, care până în 2010 a fost însă la PDL. Acum supraveghează atent scrutinul intern al social-democraților. Trece dintr-o cameră în alta cu telefonul la ureche: „Vreau să faceți mobilizarea, toți, toți”

Și de mobilizat s-au mobilizat. „Au venit de la opt fără un sfert. Nici noi nu ne-am așteptat”, spune Aurelia Surulescu, președinta comisiei electorale PSd Sector 6. Și ea e în partid „de la început”, „și dacă ați ști câte oferte am avut?!”.  Cum rămâne cu dosarul lui  Dragnea de la referendum? „Să fim acum judecați că am făcut campanie electorală?”, răspunde ea fără să ezite. Și cu Ponta?  „Noi ne-am respectat și ne-am iubit toți liderii. Nu noi trebuie să judecăm”, adaugă doamna Surulescu. Tot cu gândul la vot însă: „Am vorbit, am făcut o programare cum să vină”, spune ea chiar în momentul în care în sala intră un grup de vreo 15 pesediști: „O să fie prezență mare”. Și a fost: 84% la nivel național.

De la sectorul 6 din Drumul Taberei, unde la intrarea în sediu pe afișul cu „Alege PSD” cineva a scris cu markerul „Hoții”, la sectorul 5, mai central pe cheiul Dâmboviței, doar comisia electorală și mult fum de țigară. „De unde ați zis că sunteți? Stați să vă găsesc pe cineva cu care să vorbiți că eu nu sunt în măsură”, se face nevăzut un tânăr pesedist. Până apare cu un telefon cu legătura direct făcută cu secreterarul executiv Claudiu Stănescu, doamna cu listele din comisie se ridică și votează. „Nu-mi face poză că nu sunt fotogenică”, comentează când un coleg de partid scoate telefonul.

„Tineretul încă nu s-a mobilizat. Au petrecut sâmbătă seara”, spune de la celălalt capăt al firului Claudiu Ștefănescu, mulțumit de prezența de 58,49% la ora 15.45. Mai bine decât la sectorul 6. „Vă confirm, ei au 57%”, spune rapid.

Cum s-a reușit mobilizarea?. „În sector, duminica mergeam la biserică. Membrii ne însoțeau la slujbe. Ne-am întâlnit la slujbă și de acolo i-am luat”, explică el. „Dar puteți să vedeți pe Facebook”, adaugă. Pe Facebook partea asta nu e. Doar poze cu șeful organizației, Cristian Rizea. Spre el mă îndrumă domnul Stănescu și când vine întrebarea cu dosarul lui Dragnea. „Eu sunt în măsură să vă spun doar date tehnice”, explică. Cum se va încheia ziua? „Să fie bine pentru domnul Dragnea. PSD e un partid puternic”, mai spune el înainte să-și ia la revedere.

„La vară, maică, la vară! Atunci se alege!”

Dacă în București abia sărise de 50%, în Ilfov,  „poporul PSD-ist” s-a dat pe brazdă. Toți șefii de filiale de pe linia strategică Balotești – Moara Vlăsiei – Grădiștea – Fierbinți (acesta, deja în Ialomița) au confirmat că, până la ora 13.00, 60 la sută dintre cei aproape 300 de social-democrați cu acte în regulă și cotizația plătită la zi, din meleag, au băgat buletinul în urnă, 99 de procente dintre aceștia preferându-l pe „unicul candidat”.

La Balotești, dincolo de centrul așezării, zăresc două doamne, adunate sub o umbrelă. „Știți unde votează PSD?”, le întreb apropiindu-mă. „La vară, maică, la vară! Atunci se alege!”, îmi răspunde una dintre ele. „Bine, dar astăzi PSD-ul îl votează pe Dragnea!”, insist. „A, pe Dragnea! Dă-l Dumnezeului, că habar n-aveam noi de Dragnea!”, îmi spune și cealaltă, și pornesc mai departe.

Oarecum descumpănit, zăresc peste stradă o cârciumă cochetă, și îmi spun că acolo se află, musai, sursele mele de încredere.

Pe terasă, doi domni se țin aproape de cinzeaca lor de „calorifer”. Îi întreb de alegeri, și-mi arată cu căldură ușa către bar. „Intră și mata, că acolo e parlamentul!„, îmi spune unul dintre ei.

Și până să deschid ușa de termopan a parlamentului, omul meu apasă pe clanță, crapă ușa și întreabă: „Știe cineva unde votează PSD?”. „La sediu, la blocuri!”, răspunde o voce groasă, iar omul îmi arată, cu mâna în arc de cerc, pe după ulucile gardului, cam pe unde ar fi „la blocuri”. Și ajung „ la blocuri”. O clădire mizerabilă din spate și curios de curățică din față. Între sediul galben și dichisit al PNL și un supermarket frumos garnisit, se află, cu adevărat, sediul PSD.

E limpede, după termopanele aburite și abțibildurile cu Ponta, vechi și coșcovite, lipite în „vitrină”, că stabilimentul e, de mult timp, părăsit. Întreb la supermarket, și răspunsul vine scurt și limpede. „La ieșire!”.

La ieșirea din Balotești, întreb în stânga: nimic; în dreapta: nimic. Așa că intru într-un minimarket și mă interesez dacă știe cineva unde votează PSD. „Aici”, îmi răspunde tânăra de la vânzare. „Aici, aici?!”, întreb nedumerit, și mă uit în jur. „Da, aici!”, vine răspunsul din nou, și tânăra îmi arată din priviri, prin fereastra largă din spatele magazinului, vila din curte. „Și cum ajung acolo?!”. „Pe aici, prin magazin”.

În holul clădirii, sub o scară interioară de lemn, atmosfera este, însă extrem de destinsă. Tânăra șefa a organizației PSD Balotești, Alexandra Mărgărit, îmi spune că lucrurile stau foarte bine. „Au votat 131 din 200 de membri. Oamenii au venit dimineață să voteze, pentru că au plecat cu autocarele la Iași, la Sfânta Cuvioasă Paraschiva, și majoritatea membrilor erau în autocare. Suntem o organizație puternică: avem primarul și viceprimarul – chiar aici locuiește vicele -, avem majoritate în Consiliul Local”. Șefa recunoaște că, deși Dragnea e unicul candidat, pesediștii din Balotești nu sunt unanimi. „Am mai avut și câțiva oameni nemulțumiți de Dragnea, să știți! Dar, în general, lumea l-a votat. Așa spuneau ei, cel puțin”.

La Moara Vlăsiei, pe fostul primar PSD, Radu Ion, liderul filialei din 90, până astăzi, îl găsesc, împreună cu ceva consilieri și cu comisia electorală, la masă. O mămăliguță aburind, și o friptură frumos mirositoare te fac să-ți simți golul din stomac. 

Amabil, fostul edil se ridică de la masă și mă invită în biroul personal. Sediul, biroul, secția de vot se află în propria casă, care așteaptă alegătorii cu porțile deschise și cu o pereche de cățelandrii vigilenți la înaintare. „Avem 148 de membri, dintre care au votat 78, fără să-mi dea impresia că, vreunul, ar putea fi nemulțumit de noul nostru lider. Mie, unul, Dragnea mi se pare foarte bun. Am lucrat împreună și îl consider cât se poate de potrivit”.

„După cum glumea cineva, sunt trei candidați: Dragnea, Liviu și Nicolae”

Pe doamna Ana, șefa organizației din Grădiștea-Ilfov, o găsesc, deja, acasă. „Avem 61 de membri, au venit la vreo 57 – restul nu știu pe unde umblă, sunt plecați. Aici, în sat, nu avem sediu, dar am organizat o secție de votare la Căminul Cultural. Acum, dacă au votat aproape toți, am închis. N-avea rost să mai pierdem timpul pe la cămin, până la ora opt, diseară”, îmi explică liderul filialei

În fața primăriei din Fierbinți, o mașină și o bicicletă arată că, indiferent de vreme și anotimp, există activitate.

În hol mă întâmpină primarul, Iusein Iuksel, și mă invită în birou. „Avem 76 de membri, dintre care au votat 23 de oameni. Am vorbit cu ceilalți la telefon și mi-au promis că vin după ce iau masa de prânz. E vremea asta nenorocită!”, îmi spune.

Înțeleg că, dintre cei 23 de votanți, nimeni nu „s-a exprimat” împotriva lui Dragnea. „A fost și greșeala mea că nu i-am întrebat” precizează primarul, care, în ceea ce-l privește, se declară mulțumit de noul președinte. „Eu zic că el, Dragnea, e cel mai îndreptățit – bătăios, în putere, dar recunosc că mi-ar fi plăcut să fie trei-patru candidați. Dar, și așa, după cum glumea cineva, sunt trei candidați: Dragnea, Liviu și Nicolae”, glumește edilul.

„Nu știți? Am venit să alegem președintele de organizație!”

La Cilieni, în Olt, e agitație mare. La Primăria din comună sunt urnele de vot pentru alegeri. Cine candidează, pentru ce se votează? Aici lumea nu mai e așa de sigură. Nea Fane, antreprenor local, spune că e în mare grabă, n-are el timp de discuții: „Mă duc la primărie, zice că e ședință, trebuie să alegem primarul”.

Și nu e singurul. Pe „tita Ion” l-am găsit chiar în fața secției și hotărât să voteze.  „Păi am venit și noi s-alegem primarul. M-a adus ginerele, a zis că să mergem să punem pe el, acolo. Trebuie, trebuie, că fără primar nu putem să stăm, trebuie să conducă cineva”, este sigur pe el.

Pe drum în jos,  alții coboară din mașină și, însoțiți de neveste și îmbrăcați cu cele mai bune haine, discută intens, de parcă nu s-ar putea hotărî pe cine să aleagă. Noroc cu cei care știu exact despre ce este vorba și au toată puterea de convingere să-i lămurească și pe alții. „Nu știți? Am venit să alegem președintele de organizație!”.

Doamna Florina știe însă că Liviu Dragnea e unicul candidat, a mai auzit de el înainte, l-a văzut și pe la televizor. A ascultat părerile celor din sat și „dacă s-aude că e cel mai bun, apoi zicem să-l votăm și noi, ca să fie bine”. Oricum, e doar începutul, căci doamna e tare încrezătoare și crede că alegerile de partid o să fie începutul unui adevărat succes pentru politicianul zilei: „Poate, într-un an-doi, ajunge și președintele țării!”.

„Dacă ar fi fost să aleg între Dragnea și Ponta, nici nu stăteam pe gânduri… pe Ponta”

„Trebuia să vin la vot. Noi suntem mulțumiți de primarul pe care îl avem și am venit absolut din respect față de dumnealui”, știe exact de ce a ieșit din casă pe vremea câinoasă o doamnă din Moreni, Dâmbovița.

Un coleg de partid a venit și el să-l susțină pe Liviu Dragnea, însă cu regret că  Victor Ponta a piedut conducerea PSD.

„A trebuit să vin să vin să votez. Trebuia să vin, să ne alegem președintele PSD-ului pe țară. Sperăm că lucrurile se vor schimba în și mai bine, față de cum a fost până acum. Sperăm să se ia măsuri și mai bune decât cele care s-au luat până acum. S-a mers foarte bine până acum, mai ales cu Ponta. Este un premier foarte bun. Dacă ar fi fost să aleg între Dragnea și Ponta, nici nu stăteam pe gânduri… pe Ponta. El a făcut prea multe lucruri bune și de asta îl sâcâie cu dosarele. Asta s-a întâmplat și cu domnul Năstase, de l-au făcut să renunțe la politică… Asta e, mergem înainte…”, a declarat acesta.

Secția de votare de la PSD Dâmbovița e plină ochi.

„În Moreni avem 1154 de membri de partid pe care, astăzi, facem eforturi să îi aducem la vot. Ne-am organizat și lucrurile decurg, zicem noi, normal, pe o vreme deosebită. (…) Ne-am organizat, este un proces intern, avem voie să ne cărăm oamenii aici. Am preferat să avem o singură secție pentru că ne-ar fi fost mult mai greu să ne descurcăm cu mai multe secții. Ne-am organizat cu mașini de transport. Suntem foarte bine la nivel local. Am nominalizat responsabili pentru fiecare zonă, luăm toate măsurile și fluxul este foarte bun, mulțumitor. Sperăm să aducem cea mai mare parte dintre membri la vot și să își spună punctul de vedere.”, era optimist  Constantin Dinu, primarul din Moreni. 

 

Un material realizat de Clarice Dinu, Maria Bîrnaure, Cristina Andrei și Marian Sultănoiu