Prima pagină » Știri politice » Dragnea, „foarte mulțumit” de ce s-a întâmplat la Guvern, îi cere raport săptămânal lui Tudose. „Nu vom adopta nicio taxă în plus pentru români”

Dragnea, „foarte mulțumit” de ce s-a întâmplat la Guvern, îi cere raport săptămânal lui Tudose. „Nu vom adopta nicio taxă în plus pentru români”

Dragnea,
Premierul Mihai Tudose îi va da raportul săptămânal lui Liviu Dragnea privind activitatea Guvernului din ultimele șapte zile, precum și planurile pentru săptămâna care urmează. Deocamdată, nu este clar în ce zi a săptămânii va avea loc această întâlnire între premier, o parte din miniștri și liderii coaliției de guvernare, Tudose avansând ziua de vineri, în timp ce Dragnea a menționat ziua de luni. În ceea ce privește "simulările pe problemele delicate" din programul de guvernare, respectiv noile taxe anunțate, Tudose a anunțat că nu s-a luat nicio decizie în privința lor, în timp ce liderul PSD a subliniat faptul că nu vor "adopta nicio taxă în plus pentru români".

„Eu am solicitat ca între Guvern și Parlament, între Guvern și coaliție să existe un dialog permanent. Am stabilit următorul model de lucru: săptămânal să aibă loc ședințe de informare cu coaliția, despre ce s-a întâmplat în săptămâna trecută și ce ne propunem să facem și, o dată pe lună, să fie o analiză a stadiului de implementare a programului de guvernare. În rest, în ficare săptămână am stabilit vineri, noi închidem raportul de activitate vineri. Va fi transmis coaliției și va fi urcat și pe site-ul Guvernului”, a declarat Tudose, la ieșirea de la ședința coaliției de guvernare.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a subliniat, la rândul său, că este foarte mulțumit de activitatea Guvernului.

„A fost o întâlnire bună. E un raport de activitate pe care l-a prezentat premierul și pe care o să îl primiți și dumneavoastră. Am convenit cu premierul că, în seara asta, să fie pus pe site. Am stabilit în fiecare zi de luni, premierul, împreună cu o parte din membrii Guvernului, o să vină să discutăm despre ce au făcut și ce urmează să facă (…) Suntem foarte mulțumiți de ce s-a întâmplat la Guvern săptămâna asta”, a spus Dragnea, după terminarea ședinței.

Întrebat în ce stadiu se găsește analiza noilor măsuri fiscale din programul de guvernare, Tudose a precizat că simulările continuă.

„Simulările pe problemele delicate, cum s-a spus în ceea ce privește suprataxa pe impozit (…) Nu s-a luat nicio decizie, absolut nicio decizie. Sunt simulări în continuare. Am spus și repet că nu vom aplica nicio suprataxă, nicio altă taxă pe nimic până când nu va fi dezbatere publică pe acest subiect”, a spus Tudose.

La rândul său, Dragnea a precizat, în acest context, că nu renunță la nimic din ceea ce a promis în campania electorală pentru a face ca „mediul fiscal să fie predictibil și stimulativ”.

„Nu vom adopta nicio taxă în plus pentru români. De asemenea, nu vom modifica nicio procedură de impozitare care să producă deservicii companiilor cinstite”, a subliniat Dragnea.

Întrebat, pe de altă parte, de salariul minim, dacă va crește de la 1 ianuarie 2018, la 2.000 de lei, Dragnea a precizat că Executivul nu va impune ca valoarea acestuia să fie situată la acest nivel și că va crește la 1.550 lei, anul viitor.

„Nu va fi impus de guvern salariul minim de 2000 de lei. Nu există așa ceva. Probabil dinr-o greșeală s-a tot rostogolit asta în spațiul public. Noi avem în program 1.450 în 2017, 1.550 anul viitor, 1.650, 1.750. Probabil la anul, printr-o nouă prezentare, salariul brut să fie egal cu cheltuiala totală a angajatorului, ceea ce înseamnă două noțiuni diferite, dar, salariul minim, așa cum știe toată lumea, va crește cu 100 de lei”, a declarat Dragnea.

(Reamintim că în noul program de guvernare, al Guvernului Tudose, este prevăzut faptul că „nivelul salariului minim brut în România, în următorii patru ani, va fi 2.000 lei în 2.018, 2.200 lei în 2019 și 2.400 lei în 2020”).

În plus, Dragnea a afirmat că impozitul pe gospodărie nu va fi aplicat, acesta fiind „compromis”, însă impozitul pe venitul global ar putea fi aplicată de anul viitor ca parte a unui pachet de măsuri care să schimbe sistemul de impozitare.

„Din 1 ianuarie 2018 nu mai poate rămâne acel impozit pe gospodărie pentru că el a fost compromis din cauza sau datorită întârzierilor din ultimele luni de zile, în schimb, impozitul pe venitul global sau globalizarea veniturilor este o opțiune care în continuare importantă pentru noi, care poate sau nu să fie aplivcată anul viitor, dar într-un pachet mai mare de schimbare a sistemului de impozitare, care să elimine birocrația și care să producă mai multe venituri pentru români”, a mai spus Dragnea.

De cealaltă parte, întrebat dacă a fost consultat de partenerii coaliției cu privire la noile măsuri din programul de guvernare, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a răspuns: „Sigur că am avut consultări, că există problema oportunității, secvențialității unor astfel de măsuri. Punctul de vedere l-am comunicat”.

Săptămâna viitoare ar urma să aibă loc și o discuție despre prima rectificare bugetară a Guvernului.

„Va fi una pozitivă”, a spus Tudose.

Întrebat dacă la Apărare vor fi alocați mai mulți bani, premierul a răspuns că sunt alocați deja 2%.

„Începând cu administrația locală și terminând cu ministerele care vin cu justificarea necesității sumelor”, a răspuns Tudose, întrebat cine va primi mai mulți bani la rectificare.

Liderii coaliției PSD-ALDE s-au reunit, luni, în ședință pentru a face o evaluare a primei săptămâni de guvernare a noului Cabinet și a discuta calendarul acțiunilor din programul de guvernare. La ședință, care s-a desfășurat în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților, au fost prezenți mai mulți miniștri, printre care cel al Dezvoltării Regionale și al Mediului, Sevil Shhaideh și Grațiela Gavrilescu, vicepremierul Florin Ciolacu, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, dar și ministrul Economiei, Mihai Fifor.

La ședință s-au aflat și secretarul general al PSD, Marian Neacșu, ministrul Energiei, Toma Petcu, precum și mai mulți lideri ALDE, printre care Daniel Chițoiu, Varujan Vosganian și Andrei Gerea.

Premierul Mihai Tudose ar urma să propună coaliției PSD-ALDE un calendar pentru a recupera întârzierile din programul de guvernare, puse pe seama Cabinetului Grindeanu, și pentru a asigura implementarea măsurilor promise.

Impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate sunt măsuri care ar urma să fie discutate în interiorul coaliției de guvernare, acestea stârnind proteste atât în rândul opoziției, cât și nemulțumiri în mediul de afaceri.

PNL a anunțat că va organiza, începând de luni, dezbateri pe tema noilor măsuri fiscale din programul de guvernare al PSD, precum impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate și amânarea reducerii TVA, la care vor invita reprezentanți ai mediului de afaceri și ai partidelor parlamentare, cu intenția de a „mobiliza” societatea împotriva intențiilor anunțate de social-democrați.

Ședința Coaliției PSD-ALDE a fost anunțată încă de joi de președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Luni vom avea o coaliție în care va fi invitat primul-ministru și o serie de membri din Cabinet, care va hotărî domnul Tudose, și vom discuta după prima săptămâna de guvernare, care sunt concluziile lor și care e calendarul de acțiuni pentru perioada următoare”, a spus Dragnea.

Premierul Mihai Tudose a declarat încă de când a fost desemnat de CEx PSD să preia șefia Guvernului că are ca prioritate implementarea programului de guvernare, care se va face cu un control „politic strict”.

După ședința de coaliție convocată pentru ora 12:00 premierul Mihai Tudose va pleca la Bruxelles.

Primul-ministru va avea întâlniri cu președinții Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European, a anunțat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, sâmbătă, la Alba Iulia.

„(Premierul Mihai Tudose-n.r.) va avea o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, domnul Juncker, este deja publicată pe site-ul Comisiei Europene, dar va avea întâlniri cu toți oficialii importanți la nivelul instituțiilor europene, cu președintele Consiliului, domnul Tusk, cu președintele Parlamentului European, domnul Tajani, și cu o parte din comisari, evident, ne vom întâlni cu doamna comisar Corina Crețu, cu domnul comisar Timmermans. Este o vizită de o zi și o vizită care cred că va avea succesul scontat și mai ales este un mesaj pe care vrem să-l transmitem, un plus de seriozitate în relația cu Bruxelles-ul, și pot să vă spun că ne-am pregătit foarte bine pentru această vizită și sunt convins că premierul României va începe colaborarea cu Bruxelles-ul într-o manieră pozitivă pentru români și într-o manieră pozitivă pentru prioritățile actualei guvernări”, a afirmat Victor Negrescu, întrebat care va fi agenda premierului Mihai Tudose, la Bruxelles.

 

Citește și