Dragnea i-a AMÂNAT Codul Fiscal lui Ponta. Reacția premierului
Președintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat luni, la finalul ședinței Coaliției, că PSD cere amânarea dezbaterilor parlamentare privind Codul Fiscal și dorește o reuniunea a liderilor partidelor parlamentare pentru joi, astfel încât să se ajungă la o decizie politică.
Propunerea este ca joi să fie o întâlnire a partidelor parlamentare pentru a lua o decizie politică în privința Codului Fiscal, astfel încât acesta să fie modificat în sesiunea parlamentară ordinară, a spus Liviu Dragnea, arătând că practic nu se mai poate vorbi despre sesiune extraordinară.
„Propunerea noastră este ca în această săptămână, posibil joi, să avem o întâlnire a liderilor partidelor politice ca, pe baza discuțiilor tehnice, să luăm o decizie politică astfel în sesiunea normală (n.r. – parlamentară) să luăm o decizie în privința Codului fiscal. Practic nu mai putem vorbi de o sesiune extraordinară a Parlamentului”, a adăugat Dragnea.
Dragnea a mai explicat că nu se poate lua o decizie pe acest subiect fără o discuție la nivel politic.
„A fost o întâlnire tehnică în care au fost specialiști de la toate partidele, urmează să se ia o decizie politică în cadrul tuturor partidelor. Nu putem lua o decizie politică astăzi, este un subiect important”, a declarat Dragnea.
Ponta: Eu mi-am făcut datoria
La scurt timp, la ieșirea de la ședința PSD, premierul Victor Ponta a declarat că el și-a făcut datoria și a pus pe masa partidelor un Cod Fiscal foarte bun, adăugând că nu este deranjat de amânarea dezbaterii parlamentare referitoare la reexaminarea Codului.
„Eu mi-am făcut datoria, am pus pe masa partidelor un cod foarte bun și sunt convins că până la urmă va fi votat”, a declarat Victor Ponta, adăugând că liderii partidelor parlamentare nu au decât să se întâlnească pentru a discuta reexaminarea Codului Fiscal.
Întrebat dacă îl deranjează amânarea dezbaterii parlamentare privind reexaminarea Codului Fiscal, Ponta a spus: „Deloc, Doamne ferește, de ce, dacă se ajunge la adoptarea Codului Fiscal cu reducerea de 20 la sută, aș fi cel mai fericit”.
Ponta a mai spus că, după adoptarea Codului Fiscal, ar urma să se discute despre un nou acord cu FMI.
Oprea: Nu pot să spun altceva decât a spus colegul meu Dragnea
Președintele UNPR Gabriel Oprea a susținut punctul de vedere al lui Dragnea, apreciind că este normal ca după întâlnirea tehnică a reprezentanților partidelor să urmeze discuții la nivelul liderilor, arătând că și copreședinții PNL au spus acest lucru.
„Nu pot să spun altceva decât ce a spus colegul meu, domnul președinte Dragnea. Au fost discuții tehnice între specialiști. Și UNPR a susținut că e nevoie de discuții tehnice între partide, urmează să ne întâlnim și cu colegii din opoziție, la nivel de președinți de partide parlamentare, și să luăm o decizie politică”, a precizat Oprea, întrebat despre amânarea discuțiilor pe Codul fiscal anunțată de președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.
El a adăugat că și copreședinții PNL Vasile Blaga și Alina Gorghiu au spus că după întâlnirea tehnică, urmează discuții la nivelul liderilor.
„Chiar și PNL a spus, și domnul Blaga și doamna Gorghiu, că după o întâlnire tehnică urmează discuții la nivelul liderilor. Este o chestiune normală, s-au întâlnit specialiștii acum urmează întâlnire între președinții de partide parlamentare. Chiar toate partidele au propus ca după aceste discuții tehnice să urmeze întâlnirea firească între liderii politici pentru a se lua o decizie”, a susținut Oprea.
Gorghiu: Acordul forțelor politice este fundamental
Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, după ce PSD a anunțat că cere amânarea dezbaterilor privind Codul Fiscal, că acordul forțelor politice este fundamental, remarcând cu „satisfacție” că, pentru prima dată, Coaliția de guvernare se disociază de „heirupismul” lui Ponta.
„În urmă cu o lună, am făcut un apel către partidele politice pentru o nouă abordare a temelor mari, care privesc viitorul României. Am propus celorlalte forțe politice să ieșim din logica electorală și să adoptăm, prin consens politic, decizii pe care niciunii să nu le putem contesta a doua zi sau anul următor. Este îmbucurător faptul că discuțiile pe tema Codului Fiscal urmează această logică: am început cu întâlnirea tehnică dintre partide și, așa cum este firesc, continuăm cu discuția la nivel politic, cea care va genera consensul pe această temă. Dezideratul de la care pornim: un Cod Fiscal aplicabil cel puțin 10 ani. Cu un asemenea obiectiv, acordul între forțele politice este fundamental”, a scris copreședintele PNL, pe pagina sa de Facebook.
Gorghiu a mai spus că nevoia unei discuții politice s-a demonstrat și prin faptul că „astăzi, comisiile parlamentare în care PSD are majoritatea au votat împotriva cererii de reexaminare a Codului Fiscal, deci a înțelegerii din urma întâlnirii tehnice a partidelor. Cel mai probabil, același lucru s-ar fi întâmplat și în plen”.
„Remarc cu satisfacție că pentru prima dată, Coaliția se disociază de heirupismul lui Victor Ponta în ceea ce privește măsurile guvernamentale. Am încredere că această schimbare de atitudine este doar începutul. Pe măsură ce forțele politice vor găsi o cale de discuție și pe celelalte subiecte de interes major, începând cu salarizarea în sistemul bugetar, populismul prim-ministrului va fi izolat”, mai scrie Gorghiu.
Sesiunea extraordinară, anulată
Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, luni, că sesiunea parlamentară extraordinară referitoare la Codul fiscal se anulează pentru că membrii Comisiei de buget nu au reușit să elaboreze un raport.
„Sesiunea extraordinară nu se va putea ține, vom amâna pentru săptămâna viitoare, când va fi sesiune ordinară, dezbaterea pe marginea sesizării făcute de președintele Klaus Iohannis”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Decizia Senatului vine la scurt timp după ce președintele interimar al PSD Liviu Dragnea a anunțat, la finalul ședinței Coaliției, că PSD cere amânarea dezbaterilor parlamentare privind Codul Fiscal și dorește o reuniune a liderilor partidelor parlamentare pentru joi, astfel încât să se ajungă la o decizie politică. De asemenea, ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, programată pentru luni, ora 13.30, a fost anulată.
Parlamentul a intrat, începând de luni, în sesiune parlamentară extraordinară pentru dezbaterea cererii de reexaminare a Codului Fiscal, formulată de președintele Klaus Iohannis.
Liderii partidelor de guvernare s-au reunit, luni, la sediul PSD, pentru a discuta despre reexaminarea Codului Fiscal, principala miză a dezbaterilor fiind reducerea TVA.
Este prima reuniune a liderilor Coaliției, după revenirea din concediu a președintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea. Referitor la discuțiile tehnice dintre reprezentanții partidelor parlamentare, Liviu Dragnea a susținut că nu s-a ajuns la nicio soluție și că reducerea TVA etapizat – la 20% de anul viitor și din 2017 la 19% – a fost doar o propunere a liberalilor. UNPR a agreat propunerea PNL de reducere a TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016, în timp ce ALDE susține în continuare reducerea la 19%.
Parlamentul dezbate începând de luni, în sesiune extraordinară, reexaminarea proiectului noului Cod fiscal, Senatul fiind prima Cameră convocată să ia în discuție solicitarea președintelui, Camera Deputaților, for legislativ decizional, urmând să se reunească după ce Senatul se va fi pronunțat.
Reprezentanții partidelor parlamentare au avut joi discuții tehnice privind Codul fiscal. În urma consultărilor – la care au participat ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici (PSD), Eugen Nicolăescu și Marian Petrache (PNL), Eugen Nicolicea, Haralambie Vochițoiu (UNPR), Iuliu Winkler, Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh (UDMR) și Cătălin Beciu (ALDE) – au fost anunțate propunerile ca TVA să scadă în două trepte, de la 24% în prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 și 19% de la începutul lui 2017 și ca eliminarea supraaccizei la carburanți să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.
Consultările au avut loc la o zi după ce premierul și șefului statului au discutat pe acest subiect. Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că în cadrul discuțiilor avute la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcții speciale sau a accizei să fie efectuată „la o dată ulterioară”.
Comisia juridică a avizat favorabil cererea de reexaminare a Codului Fiscal
Comisia juridică a Senatului a dat, luni, aviz favorabil cererii de reexaminare a Codului Fiscal, formulată de președintele Klaus Iohannis, potrivit președintelui Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc.
„Avizul Comisiei juridice asupra cererii de reexaminare a fost favorabil, de asemenea, au fost adoptate și câteva amendamente, care vin să readucă un echilibru la abordarea Guvernului pe acest Cod Fiscal”, a declarat senatorul PNL, Cătălin Boboc.
Cătălin Boboc a mai afirmat că abordarea Guvernului de până acum a fost una „populistă”, similară unui Executiv care se pregătește să se retragă și „își poate permite să propună și să promită absolut orice pentru că nu el va fi cel care va fi nevoit să implementeze aceste practici”.
Președintele Comisiei juridice a mai afirmat că, în ședința de luni, s-a hotărât că „reducerea accizelor ar urma să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, doar pentru carburanți pentru că nu credem că putem atinge țintele pe care ni le-am propus cu reduceri la toate capitolele”.