UPDATE
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că solicitarea lui Liviu Dragnea este „o bună inițiativă” care va da posibilitatea premierului Dacian Cioloș să meargă în Parlament și să arate că datele economice din acest an sunt foarte bune.
”E vorba de o creștere economică de 6% în trimestrul doi, sunt încasări peste program, dar detaliile le va spune premierul Dacian Cioloș în Parlament. E și o bună oportunitate de a atrage atenția în Parlament asupra inițiativelor legislative care pun presiune pe buget și, pe cale de consecință, pe deficitul aprobat tot de Parlament”, a adăugat Iolu.
El a precizat că premierul așteaptă doar să fie stabilită data, conform procedurilor, și că nu a existat ”nicio conversație telefonică pe această temă” între Dacian Cioloș și Liviu Dragnea.
„Vă rog să prezentați de urgență în fața camerelor reunite ale Parlamentului un raport privind situația economică reală a țării, inclusiv nivelul de colectare a taxelor, deficitul bugetar, deficitul de cont curent, deficitul comercial și creșterea economică estimată care stă la baza execuției bugetare”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de Dragnea lui Cioloș.
Totodată, liderul PSD îi cere prim-ministrului o poziție clară cu privire la „intențiile reale ale Guvernului” pe motiv că „informațiile contradictorii care vin, în mod direct sau indirect, din partea membrilor executivului generează confuzie și îngrijorare în rândul investitorilor, salariaților și al tuturor celorlalți cetățeni”.
Liviu Dragnea motivează demersul de a-l chema pe șeful Guvernului în Parlament prin apariția „în spațiul public” a mai multor „semnale alarmante privind intenția Guvernului de a lua o serie de măsuri îngrijorătoare, cum ar fi plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului, majorarea taxelor pentru cei cu activități independente prin schimbarea radicală a Codului Fiscal”. El i-a transmis premierului că se opune „categoric” acestor măsuri, pe care le consideră „dăunătoare”.
Ministerul Finanțelor a anunțat miercuri, ca reacție la informațiile apărute cu privire la un proiect de modificare a Codului Fiscal, că nu există un proiect asumat de ministrul Anca Dragu care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii.
Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal care a circulat marți în presă, ministerul ar avea în vedere modificarea substanțială a apoape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal intrat în vigoare prin Legea nr.227 din 8 septembrie 2015. Conform propunerii, cota totală urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu mai era obligat să plătească niciun fel de contribuție socială la condiții normale de lucru.
Secretarul de stat Gabriel Biriș și-a asumat proiectul, precizând însă că acesta ar fi o propunere aflată într-o discuție internă care „nu înseamnă niciun leu în plus sau în minus plătit de angajat sau angajator”, ci vizează plafonarea bazei de calcul a tuturor contribuțiilor sociale.