Întrebat ce se va întâmpla cu cele două proiecte de ordonanță, șeful PSD a răspuns că nu are nicio idee, pentru că nu a comunicat cu Guvernul pe aceată temă, dar că așteaptă și el să se hotărască ori„iau o decizie că nu decid nimic, ori decid că adoptă ceva”.
„Cu siguranță nu, nu comunic. Nu, alt clasic în viață a spus ‘Guvernul meu’, eu n-am spus niciodată. În situația asta am ajuns ca în povestea cu Petrică și lupul. (…) Toți așteaptă de la acest guvern să decidă. Ori iau o decizie că nu decid nimic, ori decid că adoptă ceva. Nu se mai vorbește despre temele economice”, a declarat Dragnea, spunând că rugămintea lui este ca Executivul să decidă lucrurile în care membrii lui chiar cred, nu ce vor„unii sau alții”.
Liviu Dragnea insistă că vrea și el să vadă proiectele de ordonanță, pentru că nu s-a uitat decât peste varianta postată pe site și că așteaptă o formă finală ca să înțeleagă și el de ce a ieșit lumea în stradă, care este supărarea, subliniid că discuția pe marginea ordonanțelor de la Justiție acaparează temele economice pe care PSD le are în calendar.
„Repet, vreau să le văd. Știți de ce? Pentru că vreau să știu și eu de ce a iești lumea în stradă. Doar din ce am văzut pe site, nu sunt sigur că forma aia este forma care va intra în guvern, mai bine aștept să văd. De asta mă abțin să comentez, s-ar putea să comentez ceva care nu apare deloc sau care va fi modificat. (…) Eu repet încă o dată, nu am înțeles exact care este supărarea”, a mai spus șeful PSD.
Dragnea a concluzionat că o să comunice serios pe această temă„când o să avem despre ce să comunicăm”, pentru că acum nici nu știe despre ce să vorbească, dar crede că în ceea ce privește Codul Penal Guvernul s-a inspirat de tehnocrați:„Cred că acolo s-au inspirat și n-am văzut dezbateri atunci când s-a modificat Codul Penal în 60-70 de puncte. Eu știu ce au gândit ei? Știm noi că ies cu vreo ordonanță. Cu vreo lege? Așteptăm cu toții. Și eu aștept, ca și dumneavoastră”.
Liderul PSD a ținut să repete că nu el conduce Guvernul și că le-a spus încă de la început membrilor Cabinetului că vor găsi în el sprijin, dar că vrea să vadă că au puterea să ia decizii: „Și eu aștept, ca și dumneavoastră. V-am spus și le-am spus și lor încă de la început, de la instalare. Nu eu conduc Guvernul. O să găsească în mine orice sprijin oricând. Eu nu procedez ca Băsescu sau ca Iohannis. Eu vreau să fie un guvern care să aibă puterea de a lua decizii. Dacă iau decizii proaste, politicul acționează și îi sancționează”, a explicat Dragnea, care crede și că protestele nu pot dirija un act guvernamental. „Mâine poate ies 100.000 de oameni care susțin altceva, un act guvernamental nu se poate desfășura în felul ăsta, părerea mea, nicăieri în lume”, a încheiat șeful social-democraților.
Marți dimineață, la sediul ICCJ, acolo unde a fost prezent pentru primul termen în procesul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu,Liviu Dragnea a declarat că o lege a grațierii nu l-ar ajuta, precizând că România e patria denunțurilor și a ascultărilor.
„Nicio grațiere nu mă ajută pe mine. Eu nu am auzit de la Guvern că vrea să dezincrimineaze abuzul în serviciu pe de o parte. Pe de altă parte, știu că avem o Curte Constituțională, din câte mai știu eu, cel puțin azi dimineață era în vigoare, care a adoptat o decizie. Dacă trebuie să ieșim în stradă pentru a nu pune în acord deciziile Curții Constituționale cu legislația, e și asta o opțiune, sau poate CCR a emis acea decizie pentru mine. Uitați-vă cu atenție pe dosarul meu și pe ce a apărut în presă sau ce a fost în dezbatere publică. Nu mă ajută pe mine personal. Eu am înțeles de la DNA că au o problemă cu vreo 15.000 de dosare. Eu nu cred că cele 15.000 sunt despre mine Vreau să aduc și eu martori și să audieze din nou martorii care au fost audiați la DNA să vedem dacă și acest proces va merge și se va susține pe o declarație mincinoasă sau două declarații mincinoase obținute în condiții suspecte la DNA.
Eu m-am uitat cu foarte mare atenție pe toate declarațiile. Oricine este de bună credință și studiază cu atenție doar acele declarații și declarațiile martorilor, se vede că sunt puse cu mâna sau cusute cu ață albă, dictate. Vorbim despre o doamnă care a făcut o declarație mincinoasă, care a mai fost condamnată pentru luare de mită și care probabil are alt dosar și cu care se pare că s-a făcut o înțelegere. Asta este România, patria denunțurilor și ascultărilor. Aștia sunt principalii piloni pe care se sprijină dosarele în România și pentru care intră oamenii în pușcărie”, a declarat președintele PSD la sediul Instanței Supreme.