Prima pagină » Știri politice » Dragnea, la ICCJ în dosarul de abuz în serviciu: ”Sunt nevinovat”. Trei inculpați în aceeași speță și-au recunoscut fapta

Dragnea, la ICCJ în dosarul de abuz în serviciu: ”Sunt nevinovat”. Trei inculpați în aceeași speță și-au recunoscut fapta

Dragnea, la ICCJ în dosarul de abuz în serviciu: ''Sunt nevinovat''. Trei inculpați în aceeași speță și-au recunoscut fapta
Trei inculpați din dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu le-au cerut magistraților să fie judecați în procedură simplificată, aceștia recunoscându-și faptele. Președintele PSD susține că este nevinovat și că dosarul se bazează pe 3 "declarații neadevărate".

„Este problema dumnealor (n.r. a doua inculpate care au solicitat procedura simplificată), nu schimbă cu nimic atitudinea mea și nici adevarul. Acest dosar se bazează pe trei declarații, cred, care sunt neadevărate. Eu o să aduc trei martori”, a spus Liviu Dragnea la finalul ședinței de judecată.

La termenul de marți, trei dintre inculpații din dosar, Nicușor Gheorghe, fost șef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica la data faptelor funcționari publici în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman, au cerut procedura simplificată, recunoscându-și vinovăția.

Avocatul Valentinei Marica, fost șef al Complexului de recuperare al D.G.A.S.P.C. Teleorman, le-a spus judecătorilor că la termenul următor va solicita să fie judecată pe baza procedurii simplificate.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea, fosta sa soție, Bombonica Prodana, și alți inculpați au susținut că sunt nevinovați și au contestat o probele, solicitând readministrarea lor.

„Am înțeles învinuirile care mi se aduc și nu este necesar să mi se aducă explicații suplimentare. Înțeleg să mă prevalez de dreptul la tacere. Nu solicit procedura simplificată deoarece mă consider nevinovat”, le-a spus Liviu Dragnea judecătorilor.

Întrebat de jurnaliști dacă și-a învațat lecția după condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare, Dragnea a răspuns : „Mă abțin. Nu am citit toată motivarea, doar ce a apărut în presă. O să mă uit, în primul rând, cu atenție, să văd cine a semnat această motivare, să vedem dacă avea dreptul să semneze, pentru că totuși, de la această clădire se așteaptă ca legea să fie respectată la rigoare, pe de-o parte. Pe de altă parte, am înțeles că s-a dat pentru exemplificare. Deci dacă oamenii sunt condamnați pentru exemplu, mi-aduc aminte de niște vremuri triste din această țară. Oamenii, vinovați, nevinovați, trebuie condamnați pentru exemplu. Eu nu cred că asta e corect. (..) În 11 decembrie, 46% dintre cei care au votat, au crezut că sunt un exemplu pozitiv. Poate restul nu. Dar o să avem timp să vorbim, că am înțeles că vine un referendum și o să avem timp să vorbim despre toate aceste lucruri și să vedem dacă cel care îl inițiază, la final o să fie mulțumit că l-a inițiat”.

Liviu Dragnea a contestat, printr-o cale extraordinară de atac, decizia definitivă de condamnare, primul termen fiind stabilit pentru miercuri la Tribunalul București.

„Să vorbesc cu doamna avocat să vedem dacă trebuie să merg. Eu am dat-o la presă, e destul de limpede, chiar dacă un domn judecător, căruia nu îi pronunț numele, celebru de altfel, care a fost în CSM, după ce acum ceva timp în cazul Rarinca spunea ceva îngrozitor, că și dacă o persoană este achitată, nu înseamnă că este nevinovată. Asta arată de fapt cum gândește un judecător, adică toți suntem vinovați, decide dumnealui pe care îl condamnă și pe care îl achită. Am văzut că a vorbit despre acest demers ca fiind o prostie. Nu mă interesează considerentele dumnealui, numai că încalcă niște legi de organizare judecătorească și niște legi care obligă orice judecător să pună presiune sau să încerce să influnețeze o decizie a instanței. În rest, acolo, așa cum am scris în acea contestație, atâta timp cât hotărârea nu este completă, am acest drept să contest”, a spus Dragnea.

La termenul din 31 ianuarie, Liviu Dragnea a spus că este îndrăgostit de libertate, context în care jurnaliștii l-au întrebat marți ce ar alege dintre libertate și adevăr, președintele PSD răspunzând : „Adevărul. Eu respect această zi, nu vreau să inhib niciun demers, dar eu nu am fost crescut ziua Sfântul Valentin, care sigur, este o sărbătoare importantă. Pentru mine ziua dragostei o reprezintă Dragobetele și e frumos că vorbim în această clădire, unde este foarte multă dragoste, despre ziua îndrăgostiților”.

Pe 9 decembrie judecătorii au decis că instanța a fost sesizată în mod legal de procurori, dispunând începerea procesului. Primul termen a avut loc pe 31 ianuarie și a început cu o amânare.

Alături de Liviu Dragnea a fost trimisă în judecată fosta soție a acestuia, Bombonica Prodana, sub acuzația de abuz în serviciu dar și Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, fiind acuzată de abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

De asemenea, în cauză sunt judecați Ionel Marineci, fost șef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului și familiei, Rodica Miloș și Olguța Șefu, la data faptelor director executiv adjunct al D.G.A.S.P.C. Teleorman, Valentina Marica, fost șef al Complexului de recuperare, Nicușor Gheorghe, fost șef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, Constantin Balaban, la data faptei șef al Complexului de servicii destinate copilului și familiei, Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica la data faptelor funcționari publici în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman.

Potrivit procurorilor, „în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al organizației județene a unui partid politic, cu intenție, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții. În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”.

Astfel, precizează DNA, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În ceea ce o privește pe Bombonica Prodana, procurorii spun că „în perioadele 3 martie – 1 august 2008 și 3 iulie 2009 – 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și în calitate de șef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu știință atribuțiilor de serviciu, deși a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcția de referent la instituțiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu și nu au respectat prevederile contractului individual de muncă și fișa postului, nu a întreprins niciun demers de sancționare a persoanelor respective”.