„Și, ceea ce vă pot garanta eu și cred că poate (…) și domnul Tăriceanu și ceea ce vom putea face noi în Parlament are ca obeictiv princial descătușarea tuturor energiilor din administrația locală. Eu nu mai accept ca primarii să fie considerați prezumtivi infractori. Este doar o chestiune de timp până când sunt prinși. Eu cred că primarii sunt oameni corecți, oameni care au în spate o legitimitate și trebuie să fie ajutați, stimulați și lăsați să dezvolte comunitățile lor”, spus Dragnea.
El a arătat că motivarea deciziei CCR privind conflictul DNA-Guvern referitor la adoptarea OUG 13 stabilește o delimitare clară între oportunitate și legalitate – nu doar în cazul miniștrilor, dar și în cazul primarilor și aleșilor locali.
„Cred că această decizie a CCR ar trebui luată în seamă în mod serios, sunt convins că și Guvernul, Parlamentul – ce legi vor trebui modificate vor fi modificate, pentru că primarul trebuie să răspundă doar de legalitate, nu poate fi controlat pe oportunitate”, a spus Dragnea.
El a arătat că „de prea multe ori” majoritatea instituțiile publice de control din România – Curte de conturi, parchete, alte instituții – au venit să întrebe primarul de ce făcut un drum și nu celălalt, de ce a făcut o investiție și nu cealaltă.
Dragnea a precizat că există instrumente de control pentru primari – respectiv referendumul și votul – și a arătat că primarii sunt parte a suveranității poporului.
Liderul PSD a mai arătat, în acest sens, că orice „atac” asupra primarilor reprezintă un atac asupra comunităților.