Dragnea NU VA CANDIDA la prezidențiale. Tensiuni între Gabriela Firea și președintele PSD

Publicat: 02 09. 2018, 01:36
Actualizat: 25 03. 2019, 19:25

20:30 Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, la plecarea de la ședința CEx al PSD de la Neptun, că nu este de acord cu supărarea Gabrielei Firea la adresa lui Carmen Dan, dar o înțelege și a acuzat presa că a redat greșit unele declarații din care ar fi reieșit că este acuzat prefectul, adică omul apropiat de Firea.

„S-a dedus, într-o anumită parte a presei că ce a spus Carmen Dan înseamnă o acuzare a prefectului Capitalei. Carmen Dan a citat din nou azi, a spus din regulamente și legi. Niciodată că are vreo vinovăție prefectul. De partea presei era a aruncat pe prefect, deci omul lui Gabi Firea, deci ea are o problemă. Nici vorbă de așa ceva. Nu sunt de acord cu ea, dar îi înțeleg supărarea”, a explicat Dragnea.

Întrebat de afirmația primarului Capitalei, potrivit căreia „nu prea a primit sprijin” din partea Guvernului și că foști miniștri i-au spus că nu au fost lăsați de Liviu Dragnea „să facă ceva corect pentru bucureșteni”, liderul PSD a răspuns: „Asta m-a durut. Nu e adevarat”.

„A fost o solicitare ca noi să aprobăm demiterea prefectului Capitalei în CEx. I-am rugat pe colegi să înțeleagă că nu pot fi de acord cu această solicitare, pentru prefectul nu reprezintă o funcție politică. Comitetul Executiv Național al unui partid nu poate decide așa ceva. I-am solicitat doamnei Dăncilă ca împreună cu ministrul de Interne, cu primarii de sectoare și cu primarul Capitalei, dacă se va reuși să se facă un dialog, să se facă o analiză”, a declarat Liviu Dragnea.

El preciază că discuția despre prefectul Capitalei a durat cam mult: „Nu cred că un prefect, chiar dacă este al Capitalei, e atât de important, încât în PSD să avem o discuție de trei ore. După părerea mea, e cam mult pentru un prefect să devină subiect în Comitetul Executiv Național al PSD”.

20:00 Premierul Viorica Dăncilă a plecat de la ședința CEx al PSD de la Neptun împreună cu ministrul de Interne Carmen Dan și a făcut apel la conciliere.

„Sunt păreri diferite, care sunt normale. Nu putem gândi toți același lucru. Referitor la gestionarea crizei, nu vreau să apăr pe cineva, dar când acuzăm pe cineva, să o facem pe probe concludente. Nu pot să spun că minte cineva, eu am colaborat bine cu doamna primar și i-am acordat tot sprijinul pe care mi l-a solicitat”, a declarat Dăncilă.

„Situația s-a tranșat în Comitetul Executiv, prin vot,” a comentat Carmen Dan. „Este important ce s-a discutat în CEx, eu pot lucra cu Primăria Capitalei. Aici nu vorbim de persoane, ci despre instituții.”

18:00 Gabriela Firea confirmă că relația sa cu președintele PSD Liviu Dragnea s-a tensionat în ultima perioadă și nu știe cum ar putea rezolva problema.

„Depinde mult și de dumnealui, eu am fost întotdeauna un om al dialogului,” explică Gabriela Firea, „dar la cum s-au pus astăzi lucrurile în discuție și la cum a fost regia cu doamna Dan, care a scos din dosar xeroxuri cu sms-uri și whatsapp-uri, cu convorbiri particulare între doamna prefect și un domn secretar de stat… adică totul a fost atât de bine pus la punct și regizat, încât cum nu vrea să renunțe la domnia sa, acum e clar că e o breșă”.

Chestionată cu privire la atitudinea celorlalți colegi din ședința PSD, care nu au susținut-o, Firea a declarat că aceștia se pliază pe comportamentul șefului PSD.

„Sincer, pentru că se uită la domnul președinte și în funcție de expresia sa. Nu știu. Trebuie să îi întrebați de ce nu m-au susținut. Nu vreau să am o relație negativă cu ei”, a afirmat primarul general.

16:30 Liviu Dragnea a transmis colegilor din PSD că varianta câștigătoare la prezidențiale este un candidat unic PSD-ALDE, dar el NU INTENȚIONEAZĂ șă candideze. Deși puțini lideri PSD au aplaudat ideea, Dragnea a sugerat ca o posibilă variantă candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu.

„În opinia mea, trebuie să avem un candidat comun la alegerile prezidențiale. Nu am stabilit să nu fie de la PSD, dar să fie comun,” a declarat Liviu Dragnea la plecarea de la ședința CEx al PSD de la Neptun. „De principiu, am discutat cu Tăriceanu. Acum încep discuțiile în partide și să stabilim că da, este candidat comun. Să vedem ce facem și la europarlamentare. Ar fi dificil să mergem pe liste separate și apoi împreună la prezidențiale. Într-un termen rezonabil să stabilim candidatul.”

Întrebat de jurnaliști dacă va candida, Dragnea a afirmat că nu a fost niciodată obiectivul său și nu crede că se poate întâmpla ceva care să schimbe situația. El crede însă că singurul obiectiv este ca actualul președinte Klaus Iohannis să nu mai fie șef de stat încă 5 ani.

Pot să vă relatez un dialog,” a declarat Gabriela Firea, vicepreședinte PSD. „Domnul primar de la Sectorul 3, Robert Negoiță, i-a spus domnului președinte că totul se întâmplă de la faptul că eu nu spun foarte clar și explicit că nu candidez la Președinția României și că eu sunt considerat un pericol în acest sens. Deși am spus de nenumărate ori că nu candidez la Președinția României, că nu doresc să preiau partidul nici de la domnul domnul Dragnea și nici de la alte persoane care doresc să conducă partidul – și se va dovedi că eu am avut dreptate. Și atunci domnul președinte a spus că nici el nu candidează și că împreună vom discuta posibilitatea să avem un candidat comun PSD ALDE în persoana domnului Tăriceanu, lucru care pe mine mă bucură, dar vreau să vă relatez, de asemenea, un detaliu important: au aplaudat doar 2-3 oameni din sală”, a relatat Firea.

„Eu îl stimez foarte mult pe domnul Tăriceanu și ar fi un președinte de țară extraordinar, dar pentru PSD, să ajungă acest partid să nu aibă un candidat viabil (…) este un moment de mare tristețe, este un moment istoric la modul negativ”, a mai spus Firea.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea nu știe dacă Liviu Dragnea se află în spatele atacului ministrului de Interne la adresa prefectului Speranța Cliseru, dar a lăsat să se înțeleagă că nu e străin de asta.

„Nu pot face această afirmație (n.r.: că în spatele acuzațiilor ar fi Liviu Dragnea), dar pot spune că știu din ce am observat, din ședințele anterioare, că doamna Dan se consultă cu domnul președinte și domnul președinte este cel care propus-o pe doamna Carmen Dan”, a declarat Gabriela Firea.

Ea avertizează că „suntem într-un impas. Pe 18 septembrie, se anunță că Bulgaria are avantaje din partea Bruxellles-ului, iar noi avem MCV în continuare”.

„Doamna Viorica Dăncilă îl va suna luni pe președintele Juncker, ca să discute această problemă,” a precizat Liviiu Dragnea după ședință. „O s-o sun și pe dna Corina Crețu. Cred că trebuia să vorbească în primul rând cu dna prim-ministru, din câte știu eu.” 

16:00 Membrii Consiliului Executiv PSD au respins, la vot, cererea Gabrielei Firea de a o schimba pe Carmen Dan de la conducerea ministerului de Interne, ca urmare a măsurilor luate în 10 august.

Potrivit unor surse din PSD, un singur vot a fost pentru propunerea Gabrielei Firea. Ea și-a justitifcat cererea prin anumite semnale primite de la Bruxelles prin comisarul european Corina Crețu. 

„Trebuie să vă explic contextul,” a declarat Firea. „Eu am luat cuvântul și le-am transmis colegilor mei faptul că am vorbit ieri cu Corina Crețu, comisar european, care mi-a relatat o discuție cu domnul Juncker și colegii săi, faptul că aceștia și-au exprimat îngrijorarea față de situația politică din România și situația din 10 august, faptul că nu e apreciat de alte state europene, apreciind că intervenția jandarmilor a fost corecta până la un punct, în care avea loc apărarea clădirii Guvernului. Nu au fost de acord că manifestanții care nu au fost violenți au suportat gaze lacrimogene și erau de ajuns alte măsuri mai blânde. Practic extragerea celor care aruncau în jandarmi”, a spus Gabriela Firea.

Ea a avut aprobarea Corinei Crețu să discute propunerea în ședința Comitetului Executiv al PSD de la Neptun.

„În 18 septembrie, în discursul său, Juncker este posibil să facă referiri la situația referiri la situatia din România și la protestele din 10 august și să nu fie o situație confortabilă. Nu e ușor să vezi cum se transmite pe plan extern o percepție negativă. Am exprimat aceste îngrijorări, ca primar general am subliniat că ce s-a întamplat în 10 august a fost și o vinovăție a persoanei care coordonează Ministerul de Interne și care a încercat să paseze răspunderea către prefectul Capitalei. Ca presa să speculeze ca e apropiat al primarului ca a lucrat cu mine ca si consilier”, a mai spus Firea.

Primarul general al Capitalei o acuză pe Carmen Dan că ar fi orchestrat înregistrarea discuâiei dintre un cetățean și prefectul Capitalei, Speranța Cliseru.

„Acel episod, și îmi asum ce spun, a fost pus la cale de doamna ministru, de către oamenii săi. O secretară, o asistentă cu angajați apropiați. Domniile sale au sunat-o pe doamna prefect, au invitat-o la terasă și au chemat un om să pună întrebări și asta ca azi să mi se reproșeze mie în CEx”, acuză Gabriela Firea.

„Doamna ministru nu a răspuns celor afirmate de mine deloc,” spune Firea. „A venit cu niște xeroxuri însemnând mesaje pe SMS, pe Whatsapp între dna prefect și un secretar de stat. Am întrebat-o pe față dacă ne spionează, dacă ne ascultă convorbirile, dacă știe ce vorbim pe mesaje. Nu mi se pare normal într-un comitet executiv să vii ca argumentație cu tot felul de aspecte derizorii, aspecte personale, mesaje printate de pe Whatsapp, niște discuții personale între prefect și un domn din MAI, legat de proteste, de acțiuni”.

Primarul general a atras atenția ministrului de Interne că astfel de discuții nu ar trebui să aibă într-un for politic.

„Confirmând că are o problemă personală cu mine și cu dna prefect, a proferat tot felul de lucruri neadevărate, a jignit-o, a făcut atacuri directe la competențele profesionale ale dnei prefect, deci a continuat tot șirul de acuzații indirecte pe care le-a făcut până acum prin faptul că în toate aparițiile publice a ținut să sublinieze că nu domnia sa, ci prefectul a fost cel care a dat ordinul de intervenție. A venit foarte pregătită. M-a surprins”, a adăugat Firea.

Liviu Dragnea nu a fost de acord cu aprecierile Gabrielei Firea: „Carmen Dan a comunicat și astăzi, ca și înainte în spațiul public, foarte aplicat. Pe lege și pe regulamente. Carmen Dan nu a vorbit discuții, a prezentat, din punct de vedere al Ministerului de Interne. Eu spun foarte clar: Jandarmeria acționat corect. Vorbeam de intenția de a fi preluată prin forță o instituție de statului român – guvernul României. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar face un protest și 400.000 sau 430.000 de oameni care au venit la un miting ar merge la Cotroceni și i-ar ruga pe jandarmi să se dea la o parte că vor să viziteze Palatul Cotroceni? Ar fi în regulă? Adică atunci ar fi îndreptățită această operațiune? Vrem să guverneze în România anarhia? Eu, în continuare, cred că nu”.

14:00 Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a cerut demisia ministrului de Interne Carmen Dan, au declarat pentru Mediafax surse participante la ședință.

„Gabriela Firea i-a reproșat ministrului de Interne gestionarea evenimentelor de la protestul din 10 august”, au precizat surse din PSD pentru Mediafax.

Un document discutat sâmbătă la Neptun arată că PSD va susține un proiect de lege prin care se înființează Autoritatea Națională de Interceptări, astfel încât să fie scoși „serviciile de informații și ofițerii din justiție și politică”. Proiectul este mai vechi, inițiat de Călin Popescu Tăriceanu

„Imbunătățirea legislației pentru asigurarea unor servicii de informații în conformitate cu cerințele statului de drept. Adaptarea prevederilor din legile siguranței naționale la nivelul celor din țările puternic dezvoltate în acest domeniu. Reașezarea activității serviciilor de informații în matca lor constituțională”, se arată în documentul discutat sâmbătă în ședința CEx a PSD, de la Neptun.

Termenul ar fi decembrie 2018, fiind vorba despre un proiect de lege. Documentul mai prevde: „Definirea clară a atribuțiilor structurilor de informații. Scoaterea serviciilor de informații și a ofițerilor serviciilor din justiție și politică. Înființarea Autorității Naționale de Interceptări”.

Proiectul este mai vechi, unul dintre inițiatori fiind Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

Potrivit proiectului aflat pe site-ul Senatului, Autoritatea are ca obiectiv interceptarea, înregistrarea, ascultarea, verificarea primară, stocarea și transmiterea datelor și informațiilor ce au interes pentru securitatea națională, prevenirea și combaterea terorismului și a criminalității organizate și corupției, cât și prevenirea, descoperirea și contracararea interceptărilor ilegale a comunicațiilor, în colaborare cu celelalte autoritati informative si de protecție.

Un document discutat sâmbără în ședința PSD de la Neptun arată că termenul de execuție pentru autostrada București-Brașov este de patru ani, iar în cazul întârzierilor penalitățile se ridică la 100 de milioane pe an.

„Operare București- Ploiești. Construcție + operare Ploiești – Brașov. Termen de execuție 4 ani. 100 mil. euro bonus pentru fiecare an de recepție a lucrării în avans. 100 mil. euro penalități pentru fiecare an de întârziere. Conexiunea capitalei cu Transilvania prin traversarea Carpaților. Locuri de muncă atât pe durata lucrărilor de execuție, cât și după intrarea în operare. Eficientizarea traficului, reducerea poluării, reducerea consumului de combustibil, reducerea timpului, creșterea siguranței în transportul de călători și mărfuri. Creșterea numărului de turiști și a investițiilor”, se arată în documentul PSD.

Autostrada spre munte a fost promisă, după 1990, de către toate Guvernele. Până acum nu s-a realizat.

O altă autostradă la care se face referire în document este cea a Sudului.

Autostrada Sudului” (550 km), asigură conexiunea între București și granițele de sud cu Bulgaria (prin trecerea peste podul de la Calafat), respectiv Serbia, prin Drobeta Turnu Severin și vestul Europei, prin Lugoj, traversând zona istorică a Olteniei. Racordarea la rețeaua de drumuri și zone cu potențial economic încă nevalorificat. Tranzitarea de zone turistice precum Defileul Dunării și Parcul Național Domogled din Munții Cernei, precum și de zone de interes balnear. Eficientizarea traficului, reducerea poluării, reducerea consumului de combustibil, reducerea timpului petrecut în trafic, creșterea siguranței în transportul de călători și mărfuri Locuri de muncă atât pe durata lucrărilor de execuție, cât și după intrarea în operare. Creșterea numărului de turiști și a investițiilor. Se creează cea mai scurtă cale de transport rutier și naval între Asia și Europa de Vest”, se arată în document, la capitolul Infrastructură.

La același capitol este prevăzută și realizarea Aeroportului București Sud, cu cel puțin două terminale, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri pe o suprafață de minim 400 ha.

PSD vrea să simplifice domeniul administrativ prin eliminarea unor avize ale ministerelor, se arată în documentul discutat sâmbătă la ședința Consiliului Executiv al partidului de la Neptun. Același document prevede și că 100% din impozitul pe venit se transferă la bugetul administrației locale.

„Introducerea e-mail-ului în corespondența oficială. Arhivarea corespondenței și documentelor în format electronic. Eliminarea avizelor obligatorii ale unor instituții/ministere implicate într-un proiect de act normativ. Simplificarea obținerii avizelor interne și corespondenței interinstituționale. Corespondențele electronice dintre instituții vor avea aceeași importanță ca cea scrisă și vor constitui suport pentru orice proiect legislativ. Simplificarea procedurii transferului corespondenței, sesizărilor de la o instituție la alta”, se arată în documentul făcut public de PSD.

Modificarea ar urma să fie făcută în această toamnă, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului.

O altă ordonanță ar urma să prevadă modificări la Codul Finanțelor Publice Locale.

 

„Autoritățile locale pot elabora și aproba strategii privind dezvoltarea economică, socială și de mediu, în concordanță cu proiecțiile bugetare locale multianuale. 100% din impozitul pe venit se transferă la bugetul administrației locale. Sistem de echilibrare bazat pe asigurarea sumei minime pe locuitor fiecărei unități administrativ-teritoriale. Compensarea între obligațiile unității administrativ-teritoriale către un operator economic și plățile datorate de acesta drept impozite și taxe locale. Stingerea obligațiilor debitorului prin compensarea cu darea în plată a unor imobile (terenuri+clădiri)”, se arată în documentul discutat în ședința PSD.

PSD discută despre necesitatea unei legi a lobby-ului, care să permită implicarea societății în procesul decizional, potrivit documentului făcut public sâmbătă.

„Înființarea societăților de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare și la cel decizional. Text de lege preluat integral din legislația în materie din Austria. Înființează Registrul de lobby și de reprezentare a intereselor. Legiferează profesia de lobbyst. Creșt transparența în procesul de legiferare și în cel decizional. Permite interacțiunea mediului de afaceri cu decidenții politici printr-o reglementare eficientă în acest sens. Permite implicarea societății civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât și la nivel executiv”, se arată în documentul discutat sâmbătă de PSD, la Neptun.

Proiectul aparține celor de la ALDE, care au anunțat încă de anul trecut necesitatea unui astfel de proiect, dar până acum nu s-a pus în dezbatere publică.

Deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a prezentat, marți, în conducerea centrală a partidului, un proiect de lege privind reglementarea activității de lobby care conține „anumite constrângeri pentru decidenții politici, pe perioada în care ocupă funcția publică nu au voie să aibă activități de lobby”.

12:00  Social-democrații au luat măsuri de securitate pentru ședința Comitetului Executiv de la Neptun, după ce vineri prostatarii au huiduit-o pe Viorica Dăncilă când a sosit la Școala de vară a Organizației de femei din partid.

Social democrații au angajat o firmă privată de pază și protecție pentru a împiedica accesul jurnaliștilor și a unor eventuali protestatari. în centrul de conferințe al hotelului unde are loc ședința CExN al PSD. În zona au fost aduse și garduri de delimitare folosite de Jandarmerie. De asemenea, în zona hotelului patrulează trei jandarmi.

La sosire, Liviu Dragnea a fost flancat de patru-cinci bărbați îmbrăcați în alb, care i-au îndepărtat pe jurnaliștii prezenți și i-au asigurat accesul rapid în sala de conferințe.

Măsurile au fost luate după ce vineri, la Școala de vară a femeilor din PSD, 10-15 protestatari au huiduit-o pe Viorica Dăncilă la sosire și i-au strigat „Analfabeto!”.

11:40 Călin Popescu Tăriceanu ar putea deveni candidatul comun al coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, a declarat senatorul PSD Niculae Bădălău înainte de ședința CEx al PSD de la Neptun.

„În momentul actual, suntem într-o alianță și nu e exclus ca domnul Tăriceanu să fie candidatul nostru, urmând în continuare ca partidul nostru să aibă premierul. Eu vreau să spun că domnul Tăriceanu e un om cu viziune, un om echilibrat și ar fi extrem de bun pentru președinția României”, a declarat Bădălău.

El reamintește că PSD a mai acceptat un candidat la Președinție din afara partidului.

„E normal și e o cutumă și în istoria PSD ca președintele partidului să candideze. Dar am avut și în cadrul USL, un protocol în care domnul Crin Antonescu era candidatul al Președinție, iar premierul venind la PSD”, a reamintit Bădălău.

Și Bădălău s-a arătat nemulțumit de activitatea Guvernului. El consideră că există ministere care funcționează mai greu.

„Nemulțumiți sunt. Și eu sunt nemulțumit și îmi doresc mult mai mult pentru România și pentru români. Ideea e să discutăm și să găsim măsurile necesare pentru îndreptare. (…) Avem o guvernare bună, avem o creștere economică, sunt măsuri care au fost în cadrul programului de guvernare și care au fost implementate. E clar că în cadrul guvernului sunt ministere care funcționează mai greu, iar aici, probabil, dna premier va veni cu o măsură de remaniere”, a declarat Niculae Bădălău.

El admite și faptul că PSD a scăzut în sondaje.

„E foarte adevărat că am avut o mică scădere, mai ales din cauza erodării și neimplementării tuturor măsurilor la timp și asta vine din guvern, nu din partid”, a adăugat Bădălău.

11:20 Președintele PSD, Liviu Dragnea nu crede că la ședința Comitetului Executiv se va discuta despre grațiere sau reviziuirea pedepselor.

„Nu cred, nu cred. Eu vreau să facem conferința de presă după Comitetul Executiv”, a declarat Liviu Dragnea, la intrarea la ședință, întrebat despre ordonanța privind amnistia.

11:10 Primarul general al Capitalei și vicepreședinte PSD, Gabriela Firea atrage atenția că există grupuri interministeriale care doar se prefac că lucrează și le cere să acționeze mai urgent pentru rezolvarea problemelor.

„Pot spune ca sunt grupuri de lucru interministeriale care lucrează de mult prea mult timp ca să dea soluții care sunt evidente și poate ar trebui să nu se mai facă că lucrează, ci să lucreze pentru a se da solutiile constructive,” a declarat Firea, înainte de ședința CEx PSD.

Primarul general al Capitalei consideră, că dacă se va stabili de către partid că Ordonanța privind amnistia este o prioritate, atunci procesul legislativ va fi transparent și vor fi anunțate atât ambasadele, cât și forurile europene.

„Sunt preocupată și îndurerată că nu se fac progrese în domeniul administrativ, sunt întârzieri privind Capitala, cum ar fi fuziunea Elcen-RADET, alte proiecte, transferarea metroului si a Centurii. Dacă acest lucru (n.r.: ordonanța privind amnisitia) se va stabili că e o prioritate, vor dori (n.r.: social demmocrații) o cale sută la sută legală și transparentă, comunicată ambasadelor, tuturor instituțiilor de la Bruxelles”, a spus Gabriela Firea, înainte de ședința de la Neptun.

Președintele PSD, Liviu Dragnea a convocat la malul mării conducerea centrală a partidului, împreună cu președinții organizațiilor județene și membrii Executivului, pentru a realiza, împreună, o analiză privind activitatea Guvernului Viorica Dăncilă la șapte luni de la preluarea mandatului.

Pe parcursul a două zile, liderii social-democrați vor îmbina, în stațiunea Neptun, reuniuni formale cu mai multe sesiuni de socializare. Dacă ziua de vineri a fost rezervată, în principal, discuțiilor informale între liderii PSD, deciziile politice vor fi luate în cursul zilei de sâmbătă.

Social-democrații vor avea, la Neptun, și o primă discuție despre strategia partidului pentru anul 2019, atunci când vor avea loc alegeri europarlamentare și prezidențiale, au spus surse din conducerea PSD pentru Mediafax.