„Vă scriu în calitate de inițiator al legii prin care se elimină taxele pentru posturile publice de radio și televiziune. Regret faptul că Președinția nu a considerat necesar să îl invite pe inițiatorul legii la dezbaterea pe care o organizează”, se arată în scrisoare semnată de Liviu Dragnea și adresată președintelui Iohannis.
Liderul PSD îi „solicită” președintelui să prezinte în cadrul dezbaterii și argumentele PSD de eliminare a taxei radio-tv. Astfel, Dragnea susține că eliminarea celor două taxe va duce la o finanțare „mai consistentă și mai predictibilă” a radioului și televiziunii publice prin includerea în bugetul de stat a unei sume fixe pe cap de locuitor. „Cele două posturi publice vor căpăta mai multă independență față de decidenții politici, comparativ cu situația din prezent, în care Radioul și Televiziunea publice depind în mare măsură de negocierile purtate cu reprezentanții executivului pentru completarea sumelor insuficiente încasate din taxele radio-TV”, a scris Dragnea.
Dragnea susține că suma pentru TV, care ar urma să fie alocată prin bugetul de stat, ar fi de 34 de lei pe cap de locuitor, ceea ce, înmulțit cu 20 de milioane de oameni, ar duce la un rezultat de 680 de milioane de lei, dublu față de cât încasează TVR în prezent din taxă.
În mod similar, mai spune Dragnea, pentru radio ar urma să se aloce suma de 21 de lei pe cap de locuitor, ceea ce ar duce la un buget de 420 de milioane de lei, „adică mai bine decât dublul sumei colectate din taxa radio în 2015 de către SRR”.
Liderul PSD îi explică președintelui Iohannis și cum eliminarea taxei radio-tv ar reduce dependența radioului și televiziunii publice față de factorul politic. „Procedura de alocare a fondurilor pentru cele două societăți va fi stabilită prin lege, ceea ce înseamnă că fondurile necesare pentru buna lor funcționare vor fi suficiente și predictibile, indiferent de conjucturile politice și fără a mai depinde de negocieri arbitrare cum s-a întâmplat până în prezent”, afirmă Dragnea.
Nu în ultimul rând, Liviu Dragnea îi propune lui Klaus Iohannis „o discuție serioasă privind independența editorială” și „calitatea managementului” celor două instituții publice. În opinia sa, această discuție „ar trebui să plece în primul rând de la stabilirea unei proceduri transparente și obiective pentru numirea în conducerea celor două posturi a unor persoane neutre din punct de vedere politic și cu o foarte bună pregătire în managementul media”.
O dezbatere privind eliminarea taxei radio-tv, intitulată „Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau amenințare a misiunii societăților publice de radio și televiziune”, va avea loc joi, începând cu ora 16:00, la Biblioteca Națională a României, cu participarea președintelui Klaus Iohannis.