Dragnea pierde meciul cu Tudose. Plumb și Shhaideh au demisionat din Guvern. „Toată lumea a plecat supărată”

Publicat: 13 10. 2017, 09:32

This browser does not support the video element.

Anunțul plecării lui Sevil Shhaideh și Rovanei Plumb, din Guvern, a fost făcut de Liviu Dragnea, la finalul unei ședințe tensionante de aproape șapte ore, în care au avut loc "discuții profunde", care au făcut ca "aproape toată lumea" să plece "supărată", după cum însuși liderul PSD a declarat.

"Practic nu voiau să le lase să iasă din sală. Nu le puteam ține prizoniere în ședința CEX", a dat detalii Dragnea.

Și Mihai Tudose a vrut să își dea demisia, "la un moment dat", înștiințându-l pe Dragnea de intenția sa, care i-a spus că nu poate lua în calcul această variantă. Liderul PSD a comentat faptul că partidul "a trecut azi printr-o cumpănă foarte mare", admițând, în acest context, că a avut probleme în relația cu Mihai Tudose, însă că acestea ar fi fost unele "de comunicare".

"Am discutat în aceste zile de mai multe ori. Am constatat că am comunicat prost unul cu altul, eu îmi asum. Am avut de învățat din această perioadă, și Mihai a învățat", a subliniat Dragnea.

Și Mihai Tudose a încercat să atenueze efectele conflictului deschis, din ultimele zile, susținând că în PSD nu e "o luptă".

"Din păcate pentru unii "prieteni", nu a fost un război, nu e un câștigător, încercăm ca după această seară unul dintre câștigători să fie partidul", a punctat el.

În acest context, Tudose a mărturisit că atât Sevil Shhaideh, cât și Rovana Plumb și-au prezentat demisiile după citarea la DNA, însă că le-a convins să nu plece din Guvern.

"După ce au primit citația la DNA, Sevil și Rovana au venit să își prezinte demisia, l-au sunat și pe Liviu (…) Am reușit să le oprim, au ajuns la limita răbdării, Sevil o ține așa din decembrie (…) Sper că Sevil va accepta să lucreze în aparatul guvernamental", a spus Tudose.

Membrii Comitetului Executiv au decis să se întâlnească din nou mâine, la ora 12:00, pentru a stabili care sunt noii miniștri, anterior urmând să aibă loc o întâlnire a coaliției de guvernare, în care se va tranșa și situația lui Viorel Ilie, în Guvern. Despre acesta, ALDE a anunțat, încă de la orele prânzului, că își menține sprijinul.

„Noi am luat o decizie în urmă cu două săptămâni prin care spijinul politic pentru Viorel Ilie e menținut, deci nu suntem de acord cu vreo propunere de demisie proprie, de a lua in considerație un act de demisie. (…) Ne menținem angajamentul politic semnat și agreat prin protocolul de colaborare a coaliției", a spus liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

În ceea ce îi privește pe miniștrii cheie ai lui Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor, limitându-se la a le mulțumi membrilor Comitetului Executiv pentru sprijinul lor.

"În primul rând permiteți-mi să mulțumesc tuturor  membrilor CEX pentru susținerea avută în această seară, mi-am păstrat decizia pe care am luat-o de ieri", a spus ea, la ieșirea din sediul PSD.

Rovana Plumb și-a motivat, în schimb, decizia de a pleca din Guvern. "Nu există decât o motivare politică pentru că nu vreau să punem sub semnul întrebării guvernarea", a subliniat Plumb, precizând faptul că a "cumpănit" și că nu a fost vorba de o decizie luată "la cald". Întrebată dacă este supărată pe Mihai Tudose, Plumb a răspuns: "În politică nu există supărări, în politică trebuie să îți vezi de drumul tău".


GÂNDUL a transmis LIVE TEXT desfășurarea ședinței CExN al PSD

UPDATE. Liviu Dragnea: "Au fost discuții profunde, s-a discutat despre situația în care sunt cele două colege ale noastre, despre faptul că PSD nu dorește ca instituții care nu trebuie să aibă competiții în remanieri guvernamentale și în această lumină toți au adus argumente pentru ca cele două colege să nu plece din Guvern. După toate orele de discuții, în care toată lumea le-a cerut să rămână în Guvern au fost întrebate a doua oară, și-au menținut decizia de a demisiona.

Aproape toată lumea a plecat supărată. Practic nu voiau să le lase să iasă din sală. Nu le puteam ține prizoniere în ședința CEX. Probabil și sper ca și Rovana Și Sevil să vă răspundă la întrebări să vă spună motivul. Sevil a spus clar că ea și familia ei nu mai poate duce această presiune infernală. Rovana, în aceeași situație.

S-a discutat despre a recăpăta coerența pe care PSD a avut-o în 2016 atât între noi cât și comunicarea publică.

Sperăm ca în perioada următoare să reușim să comunicăm mai bine. Le-am spus că toți am greșit în ultima perioadă, absolut toți, toți ne-am lăsat influențați de oameni de bine, de oameni din afara partidului care brusc au devenit foarte grijulii cu PSD, și oameni din presă și din alte instituții publice.

PSD a trecut azi printr-o cumpănă foarte mare. O destabilizare poate să producă instabilitate și în țară. Despre Mihai Tudose nu am avut nicio ieșire publică. La un moment dat a vorbit să își prezinte demisia, văzând poziția partidului, i-am zis că nu poate lua în calcul demisia. Am discutat în aceste zile de mai multe ori. Am constatat că am comunicat prost unul cu altul, eu îmi asum.

Am avut de învățat din această perioadă, și Mihai a învățat. Să nu creadă vreo instituție că acest partid se lasă subjugat în activitatea politică sau guvernamentală, e doar un sfat".

Mihai Tudose: "După ce au primit citația la DNA, Sevil și Rovana au venit să își prezinte demisia, l-au sunat și pe Liviu (…) Am reușit să le oprim, au ajuns la limita răbdării, Sevil o ține așa din decembrie. Sper că Sevil va accepta să lucreze în aparatul guvernamental (…) Sunt dispus să plec dacă mi-o cere partidul (…) Din păcate pentru unii "prieteni", nu a fost un război, nu e un câștigător, încercăm ca după această seară unul dintre câștigători să fie partidul".

Liviu Dragnea "Mâine o să avem din nou CEX, la orele 12 fix, tot aici, ca să discutăm despre înlocuitori. O să îl sun de dimineață și pe dl Tăriceanu ca să vedem când putem avea o coaliție. Și Răzvan Cuc și-a prezentat demisia".

Sevil Shhaideh: "În primul rând permiteți-mi să mulțumesc tuturor  membrilor CEX pentru susținerea avută în această seară, mi-am păstrat decizia pe care am luat-o de ieri".

Rovana Plumb: "Eu v-am spus de la bun început că sunt un om de partid și că pentru mine PSD e foarte important, mi-am prezentat poziția în cadrul forului statutar, am spus clar că am luat o decizie nu la cald, am cumpănit și pentru că sunt un om bun de partid și pentru că acest partid a câștigat încrederea a milioane de oameni prin programul pe care noi l-am prezentat acest program trebuie pus în aplicare, demisia e un act unilateral și nu mă joc și sunt fermă când iau o decizie. Am spu-o la începutul ședinței CEX, mi-am menținut-o.

Am fost înștiințată de DNA că sunt în dosarul Belina prin intermediul dvs. Eram în negocieri cu Comisia Europeană. Nu sunt vinovată, dar nici nu doresc să se folosească o serie întreagă de pretexte în bătăliile politice (…) Ceea ce s-a schimbat sunt mai mulți factori la care nu aș dori să fac referire, dar vă asigur că nu există decât o motivare politică pentru că nu vreau să punem sub semnul întrebării guvernarea.

Întotdeauna voi respecta ceea ce românii ne-au încredințat prin votul lor, pentru noi e important ca guvernarea să fie în continuarea bună.

În politică nu există supărări, în politică trebuie să îți vezi de drumul tău, întotdeuna voi rămâne membră a PSD pentru că întotdeauna am simțit că putem să facem lucruri bune și am demonstrat că facem pentru români".

UPDATE 11:30 Ședința CEX va fi reluată, vineri, de la 12:00.

"E o situație delicată și fiecare dintre colegii noștri au vrut să își spună punctul de vedere, nu am tratat lucrurile în glumă. Toată lumea e interesată ca PSD să guverneze în continuare. În unainimitate toți colegii și-au exprimat sprijinul pentru cei trei colegi dar demisia e un act unilateral. Nu s-a discutat despre o demisie a prim-ministrului, nu și-a exprimat dorința de a demisiona", a declarat un lider PSD, la ieșirea de la ședința CExN.

"Cei trei colegi au spus că vor să demisioneze, toți care au vorbit au susținut că nu ar trbeui să demisioneze niciunul dintre ei. Am luat act de această demisie, asta e situația. Colegii au început prin a-și anunța demisia, au fost luări de cuvânt (…) Nu cred că va demisiona premierul. Nu a fost o bătălie între Tudose și Dragnea. Partidul e foarte unit, ceea ce este o victorie pentru partid", a declarat, la rândul său, Claudiu Manda.

Majoritatea membrilor Comitetului Executiv Național care au luat cuvântul s-au pronunțat împotriva demisiilor Rovanei Plumb, Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc și Ilan Laufer, cerute de către premierul Mihai Tudose, au declarat pentru Mediafax surse social-democrate.

În dezbaterile din CExN al PSD privind remanierea, cei care au luat cuvântul în ședință s-au pronunțat, în majoritatea lor, împotriva acceptării de către partid a demisiilor celor patru miniștri pe care primul-ministru Mihai Tudose vrea să-i înlocuiască.

La ora transmiterii acestei știri, ședința Comitetului Executiv a fost întreruptă de o scurtă pauză, urmând ca ședința să fie reluată pentru concluzii și pentru votul propriu-zis privind acceptarea sau nu a demisiilor.

UPDATE 20:34 Patru miniștri și-au arătat disponibilitatea, în timpul ședinței CExN al PSD, de a renunța la portofoliile deținute în Guvern. Este vorba despre Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor și Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, potrivit unor surse citate de Mediafax.

UPDATE 17:16:  A început ședința CEx al PSD. Liviu Dragnea și Mihai Tudose au ajuns împreună la sediul din Kiseleff. Întrebat despre demisie, premierul Tudose a declarat: „Oricând îmi cere partidul, demisionez". 

UPDATE 16:35: „Sunt om de partid, niciodată n-am ieșit din linia partidului, iar astăzi voi respecta ceea ce se decide în CEx", a declarat Ministrul Apărării Mihai Fifor, declarându-se „optimist" că după întâlnirea de astăzi va fi luată o decizie foarte clară. 

„Mă bucur că acest CEx se întâmplă astăzi, aveam nevoie. E bine să discutăm în partid, în forurile statutare și vom ieși cu o decizie foarte clară. Eu sunt optimist, cred că întotdeauna am găsit soluții", a spus Fifor. Întrebat dacă discuțiile se poartă cu mandatul premierului pe masă, ministrul Apărării a răspuns că n-a văzut „nici masa, nici mandatul" și că este vorba despre decizii politice în privința unor persoane care au primit susținere politică. 

UPDATE 16:31: Președintele PSD, Liviu Dragnea, și prim-ministrul Mihai Tudose au avut o întrevedere înaintea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, cei doi întâlnindu-se în sediul partidului din Băneasa. Potrivit unor surse social-democrate, în sediul din Băneasa, au mai trecut și alți lideri ai partidului, în afară de premier și președintele Dragnea.

UPDATE 16:25: La ședința CEx a sosit și Rovana Plumb, unul dintre miniștrii aflați „pe făraș", aceasta făcând la intrare câteva declarații scurte: „Eu sunt un om de partid și pentru mine partidul înseamnă foarte mult, funcția de ministru mi-a fost încredințată de către partid, în forul statutar așa că poziția mea va fi exprimată, astăzi, în CExN al partidului". 

Întrebată, totodată, dacă este adevărat faptul că nu vin semnate hârtiile de la Bruxelles, cele trimise de ea și de Sevil Shhaideh, Plumb a spus că nu are cunoștință de acest lucru.

„Cred că ați văzut cu toții că am avut, în această săptămână, întâlnire cu cei de la Comisia Europeană, cu reprezentanți de la nivel de comisar până la nivel de specialiști (…) Am făcut pași înainte, fapt pentru care am primit și felicitări din partea Comisiei Europene.  Am deblocat fondurile pentru România, am plătit peste 900 de miloane de euro pentru beneficiari și s-au întors și în țară bani. Important e că banii europeni vin în țară, iar acest lucru s-a făcut într-o perioadă foarte scurtă", a spus Plumb.

UPDATE 16:10: Secretarul general al PSD, Marian Neacșu a declarat înaintea ședinței CEx că în acest moment ieșirea de la guvernare nu este un scenariu care se discută în PSD și că în funcție de decizia luată astăzi se va vedea ce e de făcut. Întrebat despre demisia premierului Mihai Tudose, Neacșu a replicat: „Din declarațiile premierului, din câte am înțeles, este și aceasta o posiblitate. (…) Cred că trebuie să tratăm această problemă cu foarte mult calm și cu foarte multă seriozitate". 

Referitor la mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis, secretarul general al PSD a spus că l-a decodat în sensul în care șeful statului a înțeles că partidul său a câștigat în mod legitim alegerile anul trecut și nu în direcția în care președintele și-ar dori eliminarea PSD de la guvernare. „Personal, în momentul acesta îmi susțin sprijinul pentru Shhaideh și Plumb. Dacă eu îmi aduc aminte bine, acel vot a fost în unanimitate", a subliniat Neacșu. 

UPDATE 15:55 Primele reacții din PSD înainte de CEx vin din partea Gabrielei Firea, care a comentat scurt situația din partid: „Am ajuns la guvernare cu un program foarte bun pe care românii doresc să îl pună în aplicare. Cum am putea să ne ocupăm de programul de guvernare dacă suntem mai atenți la sondajele de opinie?". 

UPDATE 15:39: Reuniunea de la sediul ALDE s-a încheiat, iar Călin Popescu Tăriceanu a ieșit la primele declarații, arătând că Alianța nu este de acord cu o propunere de demisie a lui Viorel Ilie și că ALDE îi menține sprijinul politic, la fel cum anunțase și anterior: „Am să încep prin a vă spune că primul considerent care a fost luat în discuție a fost acela al necesității de a ne afirma în continuare dorința de a menține actuala coaliție de guvernare, de a acorda în continuare sprijin pentru guvernul de coaliție". 

„Noi am luat o decizie în urmă cu două săptămâni prin care spijinul politic pentru Viorel Ilie e menținut, deci nu suntem de acord cu vreo propunere de demisie proprie, de a lua in considerație un act de demisie. (…) Ne menținem angajamentul politic semnat și agreat prin protocolul de colaborare a coaliției", a mai spus liderul ALDE. 

Cei trei membri ai guvernului cap de listă la remaniere sunt șefii de portofolii cu probleme penale, Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul, Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, și Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. 

Pe surse au apărut, însă, și alte nume care s-ar afla pe „lista neagră” a lui Tudose: Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, și Răzvan Cuc, de la Ministerul Transporturilor. 

Miercuri, Sevil Shhaideh anunța că decizia sa referitoare la  demisie este deja luată și că ea va fi comunicată în CEX. „Eu cred că sunt același om, am respectat întodeauna partidul și cel care m-a pus în funcția de mininistru este CEx-ul și decizia mea, care este luată, va fi comunicată mâine în CEx. Permiteți-mi să nu fac afirmații despre poziția mea pe scările DNA sau pe stradă", a declarat Sevil Shhaideh, la ieșirea de la DNA.

Anterior, premierul Mihai Tudose, care a avut două întâlniri cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în cursul zilei de miercuri, a declarat, referindu-se la miniștrii Shhaideh și Plumb, vizați de remaniere, că există o problemă de „percepție” la Bruxelles, ambii fiind vizați, în acest sens, potrivit Mediafax. 

Premierul Mihai Tudose a precizat, miercuri, referindu-se la miniștrii Shhaideh și Plumb, vizate de remaniere, că există o problemă de „percepție” la Bruxelles, cele două fiind exact pe această relație cu Bruxelles-ul, el arătând că are, ca șef al Guvernului, o „impunere” în acest sens.

„În ceea ce privește partea guvernamentală a problemei, nu pot să nu fiu alături de colegii mei din Guvern, care sunt azi într-un anumit tip de stres pe această problemă. Trebuie să înțeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfășoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un elemenet important în acest program este atragerea de fonduri europene”, a spus Tudose.

El a ținut să facă distincția între "realitate" și "percepție", și a subliniat că "percepția" de la Bruxelles este alta decât "realitatea" din România.

„Și cele două colege (Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, n.r.) – știți foarte bine – avem o realitate și o percepție. Realitatea este că este prezumția de nevinovăție, au fost o mulțime de cazuri în care cei care au fost puși sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovați, cu viețile distruse sau oricum schimbate total, dar avem și o percepție și percepția la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici. Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relație cu Bruxellul, de aici apare problema. Am o părere personală pe care v-am spus-o și o impunere ca șef al Guvernului. Asta este tot”, a adăugat Tudose.

Posibilă ședință în coaliție

Lucrurile vor trebui, însă, tranșate și în ședința de coaliție, între PSD și ALDE apărând deja unele tensiuni referitoare la demiterea lui Viorel Ilie. Alianța a anunțat că nu-i retrage sprijinul politic și că îl dorește în continuare la Palatul Victoria. 

Totuși, miercuri, ministrul pentru relația  cu Parlamentul a declarat că este dispus să-și dea demisia afirmând că se va lua o decizie după ce președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va reveni în țară.

„Vom lua o decizie, așa cum am stabilit, când se va întoarce domnul președinte Tăriceanu. Desigur, (sunt dispus să renunț la mandat-n.r.)”, a declarat ministrul delegat Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, întrebat dacă este dispus să renunțe la mandat.