Prima pagină » Știri politice » Dragnea: Ponta a cerut să fie audiat ca martor în dosarul referendumului, solicitarea fiind respinsă

Dragnea: Ponta a cerut să fie audiat ca martor în dosarul referendumului, solicitarea fiind respinsă

Dragnea: Ponta a cerut să fie audiat ca martor în dosarul referendumului, solicitarea fiind respinsă

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la intrarea în sediul DNA, că pe parcursul anchetei din dosarul referendumului, Victor Ponta a făcut o cerere să fie audiat ca martor în acest caz, dar solicitarea a fost respinsă de procurorii anticorupție.

Liviu Dragnea a venit la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a continua studierea probelor din dosarul în care este acuzat de presupuse fapte de corupție în legătură cu organizarea referendumului din 2012.

La intrarea în sediul instituției, Dragnea a arătat că dorește să consulte „amănunțit probele din acest dosar, nu doar să le răsfoiască” și a precizat că în curând va pleca într-o deplasare de serviciu.

Dragnea a spus că una dintre problemele găsite în dosar ar fi o solicitare a premierului Victor Ponta în care acesta arăta că vrea să dea o declarație de martor, însă cererea ar fi fost respinsă.

Președintele executiv al PSD a început să vină din 2 septembrie la DNA pentru a studia materialul de urmărire penală din dosarul privind organizarea referendumului.

În 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a șefului statului, fiind acuzat că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul obținerii unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

După ce procurorii au anunțat că îl cercetează pe Dragnea, președintele PSD, Victor Ponta, declara că el și toți membrii BPN și CExN au semnat autodenunțuri la DNA pentru că au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.

Procurorii DNA anunțau că au început urmărirea penală față de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de președinți și membri ai unor secții din Teleorman, Vrancea și Gorj și 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Procurorii anticorupție precizau că cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activități legate de desfășurarea referendumului din 29 iulie 2012.

Dintre aceste persoane, 49 au fost președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea și Gorj, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Pe de altă parte, în 16 iulie 2013, senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, a depus la DNA un denunț la adresa vicepremierului Liviu Dragnea, acuzându-l de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, un document conținând acuzațiile fiind dat publicității anterior.