„În legătură cu atribuțiile pe politică externă, Constituția României e clară. Ea poate deranja, dar Constituția e clară și obligatorie. În România nu e nicio persoană care să aibă atribuții exclusive pe politică externă a României. Atribuții are președintele, Guvernul, Parlamentul. Dar e pentru prima oară în România când un președinte încearcă să inducă ideea că doar un președinte se ocupă de politică externă. Avem Guvernul, MAE care se ocupă cu politica externă, care nu e în subordinea Președintelui. E o reacție de om rănit, de frustrare, de enervare și sincer, pot fi mai multe motive care l-au împins pe președinte să facă aceste afirmații. (…) Aici e o frustrare generată că nu vrea ca oricine din țară să aibă o discuție externă”, a afirmat Liviu Dragnea, duminică la o emisiune difuzată de postul România Tv.
Referindu-se la criticile președintelui privind vizita în Israel a premierului Dăncilă, șeful PSD a explicat că un prim-ministru se poate întâlni cu orice demnitar din lume, iar pentru asta nu-i trebuie mandat sau aprobarea cuiva.
„Domnul președinte ar trebui să ceară mandat atunci când merge la Consiliul European în chestiunile importante. Domnul președinte a participat la multe întâlniri ale Consiliului European unde s-au discutat subiecte care țin în mod exclusiv de guvern și nu a avut discuții nici înainte, nici după”, a completat Dragnea.
„Nu vreau să ajungem la suspendare”
Liderul social-democrat a adăugat că președintele Klaus Iohannis transmite în vizitele sale externe, la ambasade, faptul că Guvernul „nu este bun”, că în România nu se fac investiții, că în țara noastră sunt penali, dar că planurile șefului statului „nu o să-i iasă”.
„Eu înțeleg că transmite la ambasade, peste tot. A venit un ambasator și îmi spunea «noi am primit informația că de fapt voi îl atacați pe președinte» și răspunsul celui de la Guvern a fost foarte clar «dar voi vă uitați la televizor, adică noi primit pietre în cap și noi suntem cei care îl atacăm?» Adică cum îl atacăm? Poate ricoșează piatra din capul nostru și o ducem înapoi. Eu înțeleg că prezintă cifre în afară și cei din afară spun da Guvernul nu e bun, România stă prost economic, în România este instabilitate, nu fac investiții, mai sunt și penali, eu fiind singurul care sunt gulerul alb. Numai că nu o să-i iasă”, a completat Dragnea.
Deși în conflict deschis cu Iohannis, șeful PSD nu se gândește la varianta suspendării președintelui.
„Nu m-am gândit la suspendare și nu vreau să mă gândesc la suspendare. Nu vreau să ajungem la suspendare. Voi face tot ce îmi stă în putință ca în România să fie stabilitate politică. Nici nu mă interesează că e Anul Centenar. La anul, România are președinția Consiliului Uniunii Europene”, a afirmat Dragnea.
Președintele Klaus Iohannis îl va chema pe ministrul de Externe Teodor Meleșcanu pentru explicații privind poziția ministerului cu privire la delimitarea României de declarația comună a UE referitoare la mutarea unor ambasade ale statelor membre la Ierusalim.
„Deci, acum despre cea mai recentă speță cu declarația, care a fost pregătită de Serviciul de Acțiune Externă al Uniunii Europene, o să îl chem pe ministrul de Externe ca să-mi explice ce și cum s-a discutat și care a fost motivația pentru măsura care s-a luat. Iar în privința mutării ambasadei, nu s-a făcut absolut niciun pas, în nicio direcție. Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu, punct. Indiferent cine, ce spune”, a spus Iohannis.
Pe 26 aprilie, Klaus Iohannis a declarat că vizita în Israel a premierului și a președintelui Camerei Deputaților s-a făcut în secret, menționând că Viorica Dăncilă nu a avut mandat pentru întâlnire. Referitor la Liviu Dragnea, Iohannis a spus „cine știe ce înțelegeri secrete face cu evreii”.
„Această vizită pe care o fac premierul și președintele Camerei Deputaților în Israel are câteva ciudățenii. Una dintre ele este că nu au venit la discuții. Nu a plecat doamna premier cu niciun fel de mandat. A vorbit strict în numele Guvernului și nu pentru România acolo. Însă nu acest lucru m-a îngrijorat cel mai mult, ci secretomania în care s-a organizat această plecare. N-am mai pomenit ca un premier al României să plece într-o vizită externă și să anunțe seara târziu înainte de plecare. Acest lucru, fără să anunțe agenda, fără să se știe, de fapt, ce caută acolo. Așa, în vizită turistică, poate să plece oricine, oricând. Dar, dacă pleacă persoana care conduce Guvernul, ar trebui să se știe mai mult”, a declarat Klaus Iohannis.