Dragnea: Se încearcă de ani buni rezolvarea problemei câinilor, dar ONG-urile blochează procedurile

Dragnea: Se încearcă de ani buni rezolvarea problemei câinilor, dar ONG-urile blochează procedurile
Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că se încearcă de ani buni, pe toate planurile, guvernamental, instituțional și local, rezolvarea problemei câinilor maidanezi, dar ONG-urile blochează mereu procedurile, ceea ce creează un cerc vicios, care duce la situații grave, ca cea a copilului de patru ani.
Publicat: 04/09/2013, 14:21
Actualizat: 04/02/2019, 02:17

Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că se încearcă de ani buni, pe toate planurile, guvernamental, instituțional și local, rezolvarea problemei câinilor maidanezi, dar ONG-urile blochează mereu procedurile, ceea ce creează un cerc vicios, care duce la situații grave, ca cea a copilului de patru ani.

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a spus că în toate orașele primarii și cetățenii se confruntă cu situația câinilor maidanezi, de foarte mulți ani.

„În același timp, există foarte multe organizații nonguvernamentale ce blochează orice demers în care am putea găsi o soluție prin care aceste animale să nu mai sperie oamenii, să nu mai omoare oameni sau copii”, a declarat Dragnea.

Acesta a precizat că trebuie creată o legislație care să ofere primarilor instrumentele necesare rezolvării problemei câinilor maidanezi.

„Poate că este ceasul al 12-lea și a venit momentul să avem curajul să facem o legislație pe care o doresc primarii și prin care să poată fi protejați oamenii înainte de câini. De ani de zile se tot încearcă și au fost tot felul de manifestări și organizații nonguvernamentale care nu au avut sursa financiară pentru rezolvarea acestor situații. Trebuie adoptate soluții extrem de serioase, care să se încheie cu un pachet de acțiuni, de măsuri și eventual de acte normative”, a mai spus Liviu Dragnea.

Întrebat dacă poliția animalelor este o instituție eficientă în acest caz, Dragnea a răspuns ironic: „Ce să facă poliția animalelor, să mâne câinii din spate sau să-i învețe să treacă strada?”.

„Poliția animalelor este utilă dar nu suficientă. Poate ridicăm puțin privirea peste voturi și poate ne gândim și la viața oamenilor. Cred că domnul Ponta are conturat un plan de acțiune”, a adăugat președintele executiv al PSD.

Dragnea a făcut referire la un caz din Turnu Măgurele, arătând că pe dealurile din jurul localității ar fi aduse sistematic camioane întregi cu câini,care sunt eliberați în acele locuri, iar ulterior ajung în oraș.

În acest context, Dragnea a subliniat că ar trebui să li se ofere primarilor mai multă putere în gestionarea unor astfel de situații.

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica.

Copilul de patru ani mușcat de câini a murit din cauza hemoragiei externe, pe corpul acestuia fiind găsite sute de plăgi, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Național de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de mușcături de câini.

Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, la începutul ședinței Guvernului, că problema câinilor fără stăpân este într-adevăr gravă și nu mai poate fi uitată, el precizând că legea pe această temă este în Parlament și speră ca în următoarele zile să se găsească „soluția corectă”.

„În urmă cu 14 ani un primar general ne-a anunțat că rezolvă problema. Între timp a fost și președinte. N-a făcut nimic”, a adăugat premierul, acuzându-l pe Traian Băsescu de populism.

Victor Ponta a precizat că legea pe această temă este în Parlament și va fi luată luni în dezbatere.

„Dacă în 14 ani nu s-a făcut nimic, sper ca domnul vicepremier împreună cu reprezentanții autorităților locale soluția corectă în câteva zile”, a mai spus Ponta.

Președintele Traian Băsescu a făcut apel la Guvern să emită o OUG prin care să stabilească „un termen scurt sau rezonabil” în care persoanele care doresc să adopte câinii maidanezi, iar animalele neadoptate în acest termen să fie eutanasiate.

Șeful statului a precizat că soluția aleasă până acum, privind castrarea câinilor, urmată de eliberarea lor pe stradă, este una pe termen lung, care nu a dat rezultate.

El a spus că nu putem pune câinii mai presus de un copil nevinovat care se duce să se joace cu aceștia pentru că așa a văzut în cărți sau în filmele de desene animate, respectiv că un câine e prietenul omului.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, marți, că va solicita urgentarea dezbaterii proiectului de lege privind câinii fără stăpân, aflată la Comisia pentru administrație și că va discuta cu premierul Victor Ponta legat de acest subiect.

În ianuarie 2011, Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională Legea referitoare la câinii comunitari care prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autoritățile locale vor consulta populația.

Sesizarea CC a fost făcută de 70 de deputați PSD și 54 de deputați PNL. „Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situație excepțională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată și rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare, politici publice coerente și alocarea unor resurse adecvate”, se arăta în sesizarea deputaților PSD și PNL trimisă Curții Constituționale.

Anunțul privind neconstituționalitatea legi a fost primit cu urale de membrii organizațiilor de protecție a animalelor care protestau atunci la Palatul Parlamentului, unde este sediul Curții Constituționale.

Regizori, compozitori, critici de film, ziariști, pictori, sportivi, artiști plastici, fotografi, medici și ONG-uri au cerut neadoptarea acestei legi.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci că rămâne la ideea de a construi adăposturi pentru câinii fără stăpân, care trebuie strânși „cât mai curând” de pe străzi, într-un termen de „câteva luni”. El spunea atunci că găsise deja soluții, în colaborare cu ONG-urile.

Camera Deputaților a adoptat, în 22 noiembrie 2011, Legea privind câinii comunitari care prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se putea realiza după ce autoritățile locale consultau populația prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier și că toți câinii vor fi „cipați”.

Conform legii, consiliile locale aveau obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân și trebuiau să amenajeze și să suplimenteze din fonduri proprii în funcție de necesități adăposturile publice pentru câini.

De asemenea, câinii trebuiau ținuți în adăposturile înființate de consilii timp de 30 de zile, cu excepția celor revendicați de proprietari. În situația în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicați sau adoptați, aceștia pot fi păstrați în adăposturi, returnați în teritoriu, eutanasiați sau se poate găsi o soluție combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populației din raza unității administrativ-teritoriale respective, se preciza în actul normativ.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină