Dragnea și Predoiu, front comun împotriva lui Tăriceanu. Cine ar trebui să facă numirile în justiție
„Încerc să mă abțin, dar vreau să fac un singur comentariu: seamănă foarte mult cu intenția de a modifica legea (electorală-n.r). Din câte știu, urmează ca în câteva luni și acolo să se facă niște numiri”, a spus Dragnea, întrebat ce părere are despre propunerea președintelui Senatului.
Întrebat dacă PSD va susține în Parlament o astfel de propunere, liderul social-democrat a spus că „deocamdată nu vorbim despre a susține niște intenții”.
„Am rezerve pentru că și acolo (la Parchete – n.r.) se fac numiri în câteva luni și este similar cu ceea ce se intenționează la legea alegerilor locale, adică să schimbăm regulile foarte repede înainte de a se face aceste numiri. Am mai văzut așa ceva în 2005, când guvernarea PSD, guvernarea Năstase introdusese acest sistem convenit cu Uniunea Europeană, și a venit guvernarea ultra-democratică a lui Băsescu și Monica Macovei și care au făcut ca aceste numiri să fie politice. Nu discut care variantă este mai bună, dar noi avem foarte mari rezerve când apar dorințe de modificare a unor proceduri exact înainte să se întâmple numirile respective”, a adăugat Liviu Dragnea.
Părerea liderului PSD este îmbrățișată și de prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu.
„E complet fantezistă și inadecvată. Poate vulgarizez puțin subiectul, dar e ca și când, după ce echipa de fotbal a câștigat campionatul, vii și spui >. (…) Noi am primit recent, acum două zile, un raport privind starea justiției, progresele din justiție, din partea Comisiei Europene, celebrul raport MCV, care este cel mai bun până acum”, a declarat Predoiu la Realitatea TV.
Fostul ministru al Justiției a mai spus că este „de neexplicat” de ce a fost propusă schimbarea arhitecturii sistemului judiciar și că un astfel de proiect nu trebuie făcut „pe colțul mesei”.
„E de neexplicat de ce, într-un astfel de moment, vii și spui că nu e în regulă arhitectura sistemului judiciar, trebuie să schimbăm propunerile. (…) Un astfel de proiect nu se face pe colțul mesei, chiar și masa Senatului, dar nu se face pe colțul mesei. Este un proiect care trebuie să vină în urma unor studii, a unor analize, a unor simulări, a unor foruri de dezbatere în sistemul judiciar, în afara sistemului judiciar, cu partenerii noștri din Comisia Europeană care ne-au sprijinit să reformăm justiția. Nu poți să vii azi să spui că mâine trebuie să facem așa și pe dincolo”, a mai spus Predoiu.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat joi că vrea să depună un proiect de lege prin care președintele României să nu mai facă numirile-cheie din justiție, cum ar fi pentru funcțiile de președinte ICCJ, procuror general, procuror șef al DNA, procuror șef al DIICOT.