Prima pagină » Știri politice » Dragnea și Tăriceanu sesizează CCR după refuzurile lui Lazăr și Kovesi de a răspunde solicitărilor Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

Dragnea și Tăriceanu sesizează CCR după refuzurile lui Lazăr și Kovesi de a răspunde solicitărilor Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat că a sesizat, alături de șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Curtea Constituțională cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public. Sesizarea vine pe fondul refuzului Laurei Codruța Kovesi de a se prezenta la audierile Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 și refuzului procurorului general, Augustin Lăzăr, de a lua măsuri împotriva șefei DNA "cu privire la încălcarea prevederilor legale", dar și în urma respingerii Parchetului General de a furniza comisiei o copie de pe dosarul de urmărire penală ce vizează organizarea alegerilor din 2009 și rezultatul scrutinului prezidențial.

„Și eu, și domnul Tăriceanu am sesizat CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public. Acum o oră. Decizia a fost luată de săptămâna trecută, azi am avut forma finală a acestei sesizări și am semnat-o eu separat, domnul Tăriceanu separat, dar textele sunt identice”, a declarat, la Parlament, Liviu Dragnea.

VEZI DOCUMENTUL

Concret, conform textului sesizării, conflictul e determinat de refuzul procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta în fața comisiei de anchetă a Parlamentului, de refuzul procurorului general, Augustin Lazăr, de a lua măsuri împotriva șefei DNA cu privire la încălcarea prevederilor legale și de refuzul lui Lazăr de a înainta comisiei de anchetă o copie de pe dosarul de urmărire penală ce vizează organizarea alegerilor din 2009 și rezultatul scrutinului prezidențial.

„Cu privire la speța depusă spre soluționare Curții Constituționale, este de consemnat că refuzul Procurorului General și al Procurorului Șef al DNA se referă la activitatea organului reprezentativ suprem al poporului român, practic la refuzul celor două persoane, care reprezintă Ministerul Public, de a ține cont de solicitările unei Comisii de anchetă, comisie recunoscută constituțional, și punerea în imposibilitate a Parlamentului de a adopta o hotărâre”, se arată în textul sesizării.

De altfel, în urmă cu o săptămână, liderul PSD cataloga raportul Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 drept unul incomplet în condițiile în care „activitatea Comisiei a fost blocată”, având în vedere că nu au venit la audieri toate personale citate și că membrii comisiei nu au primit de la Parchetul General cele solicitate. În plus, la acea dată, Dragnea anunța că ar fi urmat să se consulte cu șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în ceea ce privește solicitările comisiei de a sesiza CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituțională.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a solicitat Parchetului General copia dosarului ce vizează organizarea alegerilor din 2009 și rezultatul scrutinului prezidențial. Parchetul General a anunțat, însă, că nu poate trimite Comisiei copia dosarului pentru că legea nu permite furnizarea de informații ce fac obiectul unei cercetări penale. Comisia a cerut, în replică, Ministerului Justiției să sesizeze Inspecția Judiciară în legatura cu „atitudinea” procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a precizat că va discuta cu Augustin Lazăr și în funcție de răspunsurile lui, va sesiza Inspecția Judiciară. O astfel de discuție, la care să participe Toader, Lazăr, dar și membrii Comisiei, nu a mai avut loc,  potrivit Mediafax.

Ca urmare a refuzului lui Lazăr de a furniza o copie a dosarului, Comisia de anchetă a decis să solicite președinților celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, să ia decizia politică de a sesiza CCR în privința unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a prezentat săptămâna trecută un „raport parțial”, care conține printre concluzii faptul că președintele Traian Băsescu și guvernul Boc au întreprins „acțiuni concrete pentru favorizarea fraudării alegerilor” ca posibile infracțiuni fiind indicate constituirea de grup infracțional, fal și uz de fals.

În Raportul parțial se mai arată că „aflarea adevărului în privința acuzației publice de implicare a SRI și DNA în favorizarea fraudării alegerilor din 2009 nu s-a putut realiza deoarece activitatea Comisiei de anchetă a fost blocată”.

„Aflarea adevărului în privința acuzației publice de implicare a SRI și DNA în favorizarea fraudării alegerilor, ca urmare a prezenței conducătorilor acestor instituții în locuința domnului Gabriel Oprea în seara alegerilor, nu s-a putut realiza deoarece activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a fost blocată”, se menționează în Raport.

Potrivit sursei citate, activitatea Comisiei de anchetă a fost blocată prin refuzul persoanelor audiate care nu au răspuns la toate întrebările comisiei motivând că „există o anchetă în desfășurare”, precum și prin refuzul persoanelor care au transmis în scris că nu pot da curs solicitărilor comisiei motivând că același lucru.

Raportul menționează că activitatea comisiei a fost blocată și prin refuzul procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi, de a răspunde la întrebarea dacă a fost prezentă în noaptea de 5-6 decembrie 2009 în casa domnului Gabriel Oprea. De asemenea, este consemnat și refuzul procurorului general Augustin Lazăr de răspunde afirmativ solicitării Comisiei de a transmite o copie după dosarul privind scrutinul prezidențial ca element de blocare a activității Comisiei.

Președintele Comisiei de anchetă, Oana Florea, a precizat, miercuri, în conferința de presă în care a prezentat acest Raport, că membrii Comisiei au decis ca documentul adoptat să fie numit „Raport parțial” tocmai din aceste considerente de blocaj și că va fi transmis Parchetului General, CSM, Guvernului și Administrației Prezidențiale pentru ca aceste instituții să poată adopta măsurile necesare, potrivit competențelor ce le revin.

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Tudorel Toader, declara, la începutul lunii, că CCR nu poate decât să constate un coflict între Parlament și DNA generat de refuzul Laurei Codruța Kovesi de a se prezenta la audierile comisiei de anchetă a alegerilor din 2009.

„În public a apărut informația că Parlamentul va sesiza CCR să se pronunțe dacă nu cumva există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament (Senat) și Ministerul Public, prin cele două acte, procurorul general care a refuzat să pună la dispoziție dosarul și fostul procuror general care a dau un răspuns scris dar incomplet pentru că nu a zis negru pe alb >. CCR se va pronunța dacă cineva, indiferent de demnitate, poate să refuze o comisie parlamentară. În state cu democrație consolidată se prezintă în fața unei comisii și șefii de stat, pentru că sub jurămând au obligația de a spune adevărul. Eu aștept să văd dacă va fi sesizată CCR. (…) Dacă se va pronunța și va spune că a fost un conflict, vom înțelege și noi că nimeni nu e mai presus de lege, nimeni nu este în afara legii. Cred că soluția nu poate fi decât de constatare a conflictului”, declara Toader, la Antena 3.

Citește și