„Sigur nu voi candida la europarlamentare. Nu vorbesc despre candidatura la prezidențiale cu nimeni, niciunde, nicicând. După europarlamentare, discutăm”, a precizat Dragnea, prezent sâmbătă la Conferința extraordinară de alegeri a organizației județene Ialomița a PSD.
„Nu mai vreau sa discut despre subiectul ăsta absolut deloc. Am convenit cu domnul Tăriceanu ca după alegerile europarlamentare să prezentăm împreună un candidat comun, care să fie susținut de alianță.”
Președintele PSD a creionat portretul viitorilor europarlamentari social-democrați, care trebuie să fie, în primul rând, patrioți „în fiecare celulă a corpului” și să știe cel puțin o limbă străină.
„Românii vor avea de ales între candidații noștri, lista cred că o să o finalizăm în maximum două săptămâni, cred că și mai devreme, care vor trebui să îndeplinească niște criterii destul de serioase”, a anunțat Dragnea și a enunțat cinci criterii pe care care aceștia trebuie să le îndeplinească.
„În primul rând, să fie patrioți în fiecare celulă a corpului său și a inimii sale. Asta este prima condiție.
A doua condiție: să știe să vorbească, să-și dorească să vorbească, să aibă curaj sa vorbească și să apere interesul național al țării pe care o reprezintă acolo. Pentru că asta fac toți, numai nouă ni se spune că e bine ca europarlamentari români să meargă acolo și să înjure România. În rest, nu există așa ceva.
Al treilea criteriu: să știe cel puțin o limbă străină.
Al patrulea: să înțeleagă ce se întâmplă în instituțiile europene și să facă orice pentru ca fondurile europene care vin în România să fie și mai mari.
Al cincilea: să fie respectați, să învețe să comunice, să vorbească cu partenerii noștri și din familia social-democrată europeană și din celelalte familii politice, pentru ca dosare importante și mă refer la dosare economice, dosare sociale, care pot afecta pozitiv România, să fie susținute și finalizate„.
Președintele PSD s-a declarat un pro-american și pro-european convins, dar solicită un minim de respect pentru români în UE.
„Sunt un european convins si un pro-american mult mai convins,” asigură Dragnea. „Noi am vrut să intrăm în Uniunea Europeană pentru o viață mai bună, pentru mai multă libertate, nu pentru a ne întoarce la frică și teroare. Am vrut să intrăm în UE pentru a avea acces la dezvoltare și a avea un minim respect. Nu cerem mai mult respect decât dăm noi, decât oferim noi. Ne-am purtat și ne purtăm frumos în continuare. Cerem doar dreptul de a fi ascultați și a pune pe masă niște argumente. Nu se poate ca tot ceea spunem noi, tot ceea ce facem noi să fie criticat, lovit, blocat și ce spun ceilalți, care înseamnă o listă întreagă de minciuni, să fie luat de bune, fără o minimă verificare. Este mult ceea ce cerem, este mult că ne dorim și noi micul nostru colț de lume?” a spus Dragnea.
El a solicitat companiilor străine care se dezvoltă să plătească impozitele în România.
„Este naționalism nebun dorința de a începe reindustrializarea României? Noi nu avem dreptul nici la patriotism, nu avem dreptul nici la a ne iubi țara? (…) Vreți să rămânem în continuare sclavi în propria țară? Ni s-a spus mereu: nu se poate să măriți salariile, pensiile, pentru că o să crească deficitul, nu aveți voie să măriți salariul minim, pentru că destabilizați economia”, a mai spus Dragnea.
Liderul PSD a criticat protocoalele secrete din Justiție, precizând că au existat liste realizate de „capii SRI-ului, cu complicitatea unora de la partid, liste cu colegi care să fie executați„.
„Am văzut pe un panou „Vrem justiție, nu corupție!” Da. Și eu vreau. Și noi vrem. Nu mai vrem să funcționeze în continuare acest sistem care a corupt justiția și care încearcă să o corupă în continuare. În condițiile în care un serviciu secret, și anume SRI, are protocoale secrete cu Înalta Curte de Casație și Justiție, cu Direcția Națională Anticorupție, cu Parchetul General, în condițiile în care ofițeri de la SRI stăteau pe culoarele acestor instituții, se mai putea avea încredere în actul de justiție în România? Adică 60% și ceva dintre români sunt nebuni, când spun în toate sondajele – cele reale! – că după ce au observat toate informațiile care au ieșit la iveală, abuzuri nemaiîntâlnite, dosare măsluite, dosare făcute prin fraudă, prin presiune și prin șantaj, protocoale secrete, spun că da, și lor li se poate întâmpla să fie luați și condamnați fără să fie vinovați. În situația asta au adus România din punct de vedere al percepției românului față de actul de justiție. Cine ? Cei care sunt de dimineața până seara în gură cu >”, acuză Dragnea.
Președintele PSD i-a acuzat și pe unii membri de partid că erau în complicitate cu serviciile secrete.
„Erau liste care se făceau inclusiv cu complicitatea unora de la noi din partid. Liste cu colegi care să fie executați. Liste făcute de capii SRI-ului. (…) Toți cei care au corupt justiția trebuie să plătească, indiferent cum îi cheamă. Și indiferent cine îi susține, de aici sau de afară!”, a cerut Dragnea.
Liviu Dragnea îl acuză din nou pe Klaus Iohannis „că nu-i pasă absolut deloc de binele românilor”.
„Nu-i pasă că prin faptul că întârzie aprobarea bugetului. Publicarea și promulgarea bugetului întârzie investiții pe care le așteaptă fiecare comunitate din România, și investiții mici și investiții mari”, arată Dragnea.
„Acest domn, că așa pare – domn, (vorbea – n.r.) de albirea unor dosare. Păi chiar nu-i este rușine cu atâta minciună? Cine i-a albit lui cele peste 40 de dosare făcute în legătură cu casele furate de la stat? Nu cumva prietenul lui, care lucrează în Parchetul General? Ei vorbesc despre aceste lucruri? Soția lui când a fost la Parchet? A fost sau n-a fost? Nu cumva a fost noaptea ca hoții? De ce trebuie să fie o justiție selectivă? S-au învățat toți acești oameni în ultima perioadă că noi muncim și încasăm și au fost așa liberi, au zburdat liberi pe câmpii. Dragii mei, de-abia ne-am apucat să vorbim”
Președintele PSD anunță că Parlamentul nu va modificaLegea privind bugetul de stat pe anul 2019, ci o va retrimite la promulgare în forma primită pentru reexaminare, deoarece bugetul a fost construit foarte bine și foarte riguros.
„Klaus Iohannis nu e șeful statului. E în mintea lui șeful statului, pentru că el acționează ca șef și el nu are dorințe, el are porunci și este foarte supărat și deranjat când cineva îndrăznește să pună la îndoială poruncile. Nu, n-avem ce să modificăm, pentru că bugetul a fost construit foarte bine și foarte riguros. Este doar dorința lui, intenția lui, voința lui de a întârzia cât mai mult aprobarea bugetului de stat pentru a face cât mai mult rău României.”
După ce guvernul va adopta ordonanța de urgență pentru aprobarea plafoanelor bugetare,bugetul va fi aprobat și retrimis pentru promulgare.
„Îl vom retrimite la Cotroceni acestui domn, dacă-l găsim acolo, să-l semneze și să-l promulge, să se publice, pentru ca milioane de copii să beneficieze de alocații, programele de investiții să înceapă să se deruleze în forță, programele pe sănătate, unde s-au alocat sume uriașe, să înceapă să se deruleze, pentru beneficiul românilor. Dacă guvernul nu adoptă ordonanță, atunci o să se întârzie. Dar eu sper ca guvernul să-și dorească să aibă bugetul cât mai repede în vigoare ca să se implementeze. (…) Dacă este ședință luni, sigur va fi pe ordinea de zi și înseamnă că ăsta (OUG pe plafoane-n.r.) poate unicul motiv”, a adăugat Dragnea.
În a doua parte a lunii, Guvernul ar putea adopta o ordonanță de urgență care să completeze OUG 114/2018, după ce vor fi găsite soluții acceptate de toate părțile din domeniile bancar, energie și operatorii de telefonie mobilă, anunță Dragnea.
„Am avut în ultima perioadă întâlniri pe domeniul bancar și lucrurile au avansat către o soluție acceptată de ambele părți, în condițiile în care nu renunțăm la obiectivele noastre care au generat ordonanța 114. Mă refer la aceste domenii. Ne interesează ca sistemul bancar să investească mai mult în economia românească, să sprijine dezvoltarea economică și o pot face și pentru asta împreună am gândit un mecanism de stimulare a acestui lucru”, a declarat Dragnea.
El a mai spus că există o diferență foarte mare între depozitele populației și gradul de creditare.
„Împreună am stabilit că se pot face pași importanți. Dacă le-am avut în vedere, anume condițiile de creditare să fie mai bune pentru firme și pentru persoane fizice, nivelul de intermediere financiară să crească, băncile să investească în creșterea economică, suntem foarte mulțumiți. În ceea ce privește Pilonul II de pensii, intenția noastră a fost și rămâne ca fondurilor de pensii publice administrate privat să li se permită să investească și în alte proiecte. Dacă li se vor permite să investească și în alte proiecte, vor fi obligați să-și mărească capitalul social, pentru a acoperi creșterea riscului și se pare că ne îndreptăm spre o soluție. Săptămâna care urmează cred că o să avem ultimele discuții și pe ceea ce înseamnă energie și pe ce înseamnă operatori de telefonie mobilă, în așa fel încât săptămâna care începe cu 18 martie să avem o întâlnire în coaliție cu doamna prim-ministru și cu miniștrii de resort și probabil să fie adoptată o eventuală ordonanță care să completeze ordonanța 114 în aceste domenii”.
Foto: Hepta/ Mediafax Foto