Dragnea ține cazul „Noaptea Alegerilor” în Parlament. „Parchetul a avut o prestație jenantă”

Publicat: 27 04. 2017, 13:13
„În primul rând pe mine mă interesează să ducem la capăt ceea ce am decis ieri, și anume să se rectifice obiectivele comisiei, să modificăm regulamentul și această decizie a fost determinată de o pretație destul de jenantă a Parchetului General, care a decis să înceapă o anchetă penală pe niște fapte care deja erau prescrise, au venit și au rectificat comunicatul de presă. (…) Nu e în regulă ca Parchetul General să se joace așa cu Parlamentul și eu cred că regulamentul trebuie modificat pentru ca o comisie de anchetă parlamentară să nu fie bătaia de joc a nimănui”, a spus Liviu Dragnea la Parlament, întrebat despre amânarea constituirii comisiei de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009. 
 
La audieri în cadrul Comisiei vor fi chemați toți cei care „ar putea ajuta să se ajungă la adevăr”, pentru că este o „dorință generală” a oamenilor de a afla ce s-a întâmplat în acea noapte din anul 2009, a explicat liderul PSD, arătând și că acum Comisia anunțată va trebui să țină cont și de obiectivele anunțate de Parchetul General, pentru a nu exista niciun fel de paralelism și că acestea trebuie definite foarte clar pentru „a nu fi dubii că această Comisie ar putea face anchetă parlamentară”. 
 
Întrebat dacă la audieri în această comisie ar putea fi chemat pentru a da explicații și președintele Klaus Iohannis, Dragnea a evitat să dea un răspuns categoric, dar a dat de înțeles că e foarte probabil ca acest lucru să se întâmple. „Dacă Comisia va ajunge la concluzia că o astfel de audiere este importantă, pentru ceea ce vrea să afle ancheta parlamentară, de ce nu? (…) Mi se pare inadmisibil ca cineva din România să poată refuza să vină la Comisia de anchetă parlamentară. Nu pentru a adopta măsuri punitive, ci pentru a înțelege toată lumea că la o comisie de anchetă parlamentară trebuie să vii”, a mai spus liderul PSD. 
 
Să dea declarații în fața Comsiei pe care Dragnea vrea s-o înființeze în dosarul „Noaptea Alegerilor” ar putea fi chemată și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru că acest lucru nu este interzis prin lege, explică Dragnea, argumentând și printr-o declarație dată chiar de ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe acest subiect: „Laura Codruța Kovesi nu este obsesia mea, nu mă interesează ce face Laura Codruța Kovesi, dar în ceea ce privește magistrații, eu am văzut o declarație a domnului Tudorel Toader, aceea că nu poate fi chemat un magistrat să dea declarații referitoare la un dosar anume, dar poate fi chemat pentru a răspunde câtorva întrebări legate de circumstanțe în care s-au petrecut anumite fapte”. 
 
În fapt, în opinia șefului PSD, toți cei care se presupune că s-au aflat în noaptea alegerilor acasă la Gabriel Oprea ar trebui invitați să răspundă întrebărilor membrilor Comisiei, ceea ce, până la urmă, ar putea fi ceva „de bine”, dacă informațiile suplimentare pe care ei le-ar putea furniza, ar fi de natură să clarifice situația. 
 
„Cred că toți cei care au participat la acea întâlnire trebuie să vină să lămurească lucrurile, și eu cred că e de bine. Pentru că pentru mulți această întâlnire a părut ciudaată, începând cu declarația lui Dan Andronic. Dar poate cei care au participat la această întâlnire, și poate, din mersul anchetei parlamentare, s-ar putea să fie vorba și de alte întâlniri, să explice ce s-a întâmplat la acea întâlnire. Poate a fost o întâlnire complet nevinovată, fără legătură cu alegerile, și atunci lucrurile ar fi complet în regulă”, a motivat președintele Camerei Deputaților, adăugând că, dacă se vehiculează ca Victor Ponta să fie audiat, atunci el însuși ar putea fi chemat să dea declarații, pentru că el a „răspuns de organizarea alegerilor prezidențiale din partea partidului”. 
 
O Comisie asemănătoare de anchetă au cerut și cei de la USR, însă pe marginea alegerilor locale de la Sectorul 1, acolo unde membrii partidului lui Nicușor Dan suspectează nereguli, iar Liviu Dragnea a replicat că această ipoteză „nu este exclusă” pentru că astfel de comisii nu sunt politice sau partinice. „Categoric da”, a spus șeful PSD. 
 
Dragnea: Parchetul a copiat obiectivele Comisiei prin metoda „copy-paste”
 
Raportul pentru înființarea Comisiei a fost retrimis zilele trecute la Comisiile juridice, din cauza faptului că Parchetul General ar fi copiat obiectivele listate în dosarul „Noaptea Alegerilor” prin „copy-paste”: „Cu lipsa de imoralitate care mă caracterizează, vreau să vă precizez că nu este vorba de niciun pas înapoi. Luând act de trezirea bruscă a Parchetului General, după 8 ani de zile de la alegerile din 2009, copiind aproape, prin ‘copy paste’ obiectivele din proiectul de hotărâre de înființare a Comisiei, s-a decis să se retrimită la comisii acest proiect pentru a se reformula obiectivele. Decizia politică de a se înființa această comisie rămâne”, a spus miercuri Dragnea.
 
„Cu toate presiunile făcute asupra completelor care m-au judecat, nici măcar aceste complete care au dat o decizie politică pentru un dosar politic nu au reușit să pună în sarcina mea o fraudă electorală”, a adăugat acesta. 
 
Luni, Parchetul General a anunțat deschiderea unui dosar penal pentru abuz în serviciu și falsificare a documentelor și evidențelor electorale, ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic privind alegerile prezidențiale din 2009. La scurt timp după anunțul Parchetului, fostul președinte Traian Băsescu a declarat, la Parlament, că el a fost cel care a cerut primul o astfel de anchetă referitoare la noaptea alegerilor din 2009 și că speră ca acum să se afle și câte voturi s-au furat în defavoarea lui.
 
„În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
Reacția lui Băsescu: Eu am cerut primul o anchetă. Sper să se afle și câte voturi s-au furat în defavoarea mea
 
La scurt timp după anunțul Parchetului, fostul președinte Traian Băsescu a declarat, la Parlament, că el a cerut primul o astfel de anchetă referitoare la noaptea alegerilor din 2009 și că speră ca acum să se afle și câte voturi s-au furat în defavoarea lui. 
 
„Aduceți-vă aminte că în prima zi când s-a făcut public faptul că au fost la Oprea în noaptea alegerilor, eu am cerut o anchetă a Parchetului și nu s-a întâmplat nimic. Reacția a apărut tocmai azi, după ce săptămâna trecută s-a vorbit despre înființarea acestei Comisii. Este clar că e un joc. Am speranța să confirme ceea a confirmat renumărarea voturilor nule, și anume că din 134.000 de voturi nule la dispoziția CCR s-a constatat că mi se furaseră mie 3000 de voturi. Sper ca această ancheta să reușească să afle și câte voturi s-au furat din cele declarate valabile, în defavoarea mea”, a spus senatorul PMP, cel care în 2009 a câștigat scrutinul prezidențial în fața lui Mircea Geoană. 
 
Întrebat dacă e de părere că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, va fi chemată în fața procurorilor, Băsescu a răspuns că așa ar fi normal, nu doar în privința ei, ci în ceea ce-i privește pe toți cei care s-ar fi aflat în acea noapte acasă la Gabriel Oprea, care în acel moment ar fi trebuit să fie la serviciu.
 
„Procurorul general sau procurorul de caz va avea decizia. De bună seamă, cei care au fost la Oprea acasă ar trebui să fie chemați să spună de ce erau acolo, pentru că ei erau în timpul serviciului, într-un moment critic al alegerilor, perioada de numărare a voturilor și de transport a sacilor cu buletine de vot către Birourile Electorale Județene, deci trebuiau să fie la post, la serviciu, în biroul lor, conectați la toate realitățile în caz că se întâmplau incidente, și nu la Oprea la cină, cam târzie, ce-i drept, că înțeleg că a început după ora 10. (…) Eu m-am obșnuit să fiu chemat la audieri în fiecare săptămână, e un exercițiu cu care m-am obișnuit”, a mai spus fostul președinte. 
 
PSD și ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor și persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu. Solicitarea a fost formulată în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro, în care susținea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi erau preocupați, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.
 
„Acești oameni erau strânși acolo să vadă cine iese președinte, pentru că sondajele de după ultima confruntare dădeau un teribil echilibru și voiau să-și facă strategia pentru a doua zi după anunțarea rezultatelor. (…) Ce căutau cei trei la Oprea acasă? Răspunsul meu este că nu aveau ce căuta”, a comentat Traian Băsescu presupusa întâlnire dintre George Maior, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și Gabriel Oprea, din seara alegerilor din 2009.