„Ultima amenințare a președintelui Iohannis la adresa primului ministru Viorica Dăncilă este continuarea unui plan, a unui set de acțiuni îndreptate împotriva guvernului. Orice acțiune internă, externă pe care o face Guvernul și care nu este pe placul președintelui sau care nu îi profită președintelui este atacată, subminată, chiar sabotată. Și în cazui Israelului și în cazul vizitei de la Vatican și în cazul minciunilor spuse despre rezultatele economice, președintele subminează România”, a declarat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a făcut referire la demisia lui Victor Ponta, precizând că a fost rezultatul unui „dosar politic”.
„Ne aducem aminte că în 2015 președintele României a insistat și a făcut presiuni ca premierul Victor Ponta să-și dea demisia. A ieșit și a spus că a fost nevoie să moară oameni ca să apară aceasta demisie. Acea demisie a fost rezultatul unui dosar politic, unui fals judiciar, care s-a dovedit zilele trecute și ne punem întrebarea legitimă – cu această nouă campanie insistență a demisiei premierului Dăncilă – ce ne mai pregătește Iohannis și ai lui pentru a se întâmpla această demisie?”, a adăugat liderul PSD.
De asemenea, Liviu Dragnea, i-a transmis președintelui, referindu-se la poziția României față de declarația UE de condamnare a mutării Ambasadei SUA la Ierusalim, că nu există funcția de „tătuc”, afirmând că epoca Iohannis e mai rea decât epoca Băsescu.
„Ministerul de Externe are atribuții foarte clare. Ministrul de Externe trimite propuneri de mandat și dă sarcini repretanților diplomatici ai României. Toți am sperat că epoca Băsescu s-a terminat. Se pare că epoca Iohannis e mai rea decât epoca Băsescu. Nu există în România în Constituție funcția de ‘tătuc’. Există funcția de președinte, cu niște atribuții clare, cu limite clare în Constituție. Noi nu putem să stăm indiferenți să vedem că niște aventuri generate de interesele altora pot pune România într-o situație de confruntare cu Statele Unite. Eu nu accept așa ceva și voi face tot ce-mi stă în putință legal, constituțional și politic să prevenim o astfel de atitudine și poziție”, a declarat Liviu Dragnea, întrebat cine a dat mandat reprezentantul României la Bruxelles în privința declarației comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim.
El a mai spus că poziția României a fost de susținere în continuare a procesului de pace, de susținere și de stimulare a continuării negocierilor.
„Unde, cu cine s-a consultat președintele Iohannis, cu cine s-au consultat cei cu epoleți, care activează la diverse siteuri sau publicații, să considere și să decidă că interesul României este să iasă public și să condamne o acțiune a Statelor Unite. Aici trebuie să vină explicații foarte clare, în condițiile în care noi suntem membri NATO, în condițiile în care pentru noi acțiunile de dezvoltare a înzestrării armatei, de dezvoltare a industriei de apărare, de dezvoltare a parteneriatului strategic cu SUA, de poziție geografică foarte aproape de Rusia, să ne explice de ce România trebuie să aibă o acțiune de condamnare a principalului și puternicului aliat strategic, SUA. Când vom avea aceste explicații asumate clar, explicate clar, nu după ureche, atunci putem discuta. Ca România să fie aruncată într-o dispută cu SUA, eu nu sunt de acord”, a adăugat președintele PSD.
MAE a anunțat sâmbătă că propunerea Serviciului European de Acțiune Externă de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care și România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.
„Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfășurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declarații în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziția adoptată de România, Cehia și Ungaria, care au au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează agenția Wafa.