Prima pagină » Știri politice » Dreptul de ședere al persoanelor de același sex căsătorite într-un stat al Uniunii Europene va fi recunoscut în România

Dreptul de ședere al persoanelor de același sex căsătorite într-un stat al Uniunii Europene va fi recunoscut în România

Dreptul de ședere al persoanelor de același sex căsătorite într-un stat al Uniunii Europene va fi recunoscut în România

Miercuri, la Palatul Victoria, are loc o ședință de guvern extraordinară programată pentru ora 18:30. Pe ordinea de zi se află și un proiect care prevede recunoașterea dreptului de ședere al persoanelor de același sex căsătorite într-unul dintre statele membre UE.

Guvernul are pe ordinea de zi un proiect de lege care modifică legislația privind dreptul de ședere al persoanelor de același sex, căsătorite, astfel încât certificatul de căsătorie încheiat într-un stat al Uniunii Europene să fie recunoscut în România fără a mai fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române.

Inițiativa Guvernului are loc la cinci ani după decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Curtea a decis în iunie 2018 că România trebuie să recunoască libertatea de ședere pe teritoriul său a membrilor de familie, care includ și soții de același sex. Această obligație nu înseamnă că statul respectiv trebuie să și legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, pe 23 mai, să admită plângerea Asociației ACCEPT împotriva statului român, în numele a 21 de cupluri LGBT, prin care autoritățile române sunt acuzate de încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie în dosarul „Buhuceanu și alții vs. România”.

CEDO a constatat că România încalcă articolul 8 din Convenția privind drepturile omului, care prevede dreptul la respectarea vieții private și de familie. Curtea a declarat, cu cinci voturi pentru și două împotrivă, că cererile cetățenilor români sunt admisibile.

România a atacat decizia istorică a CEDO în cazul familiilor formate din persoane de același sex, privind cauza Buhuceanu și alții împotriva României (20081/19 ș.a.), în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO/Curtea) a pronunțat o hotărâre la data de 23 mai 2023. (detalii AICI)

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, în urma unei decizii adoptate de Guvernul României, a fost transmisă o cerere de retrimitere la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a grupului de cauze Buhuceanu şi alţii împotriva României.

Proiectul de lege este conceput de Executiv în vederea completării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.

Documentul integral poate fi citit AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Undă verde pentru construcția a 3 sectoare de autostradă. Contractele s-au semnat la Ministerul Transporturilor în prezența premierului

VIDEO | Marcel Ciolacu vorbește despre noile modificări fiscale: „Nu sunt de acord la cluburi să fie TVA 5%, ca la cărți și proteze”

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și