DRUM ÎNCHIS pentru Klaus Iohannis la o funcție UE / Surse: „Poate vice la NATO. În rest, NU are nicio șansă”

Publicat: 18 07. 2024, 11:57
Actualizat: 18 07. 2024, 12:28

De un an de zile, publicații naționale și internaționale îl înghesuie pe Klaus Iohannis, aflat în ultimele luni ale președinției, pe tot felul de liste scurte cu persoane care ar putea ocupa funcții în structuri europene sau euro-atlantice. 

Iohannis a făcut chiar curajosul pas de a se lansa într-o „cursă”, care nu presupunea o candidatura. A făcut valuri și a stârnit controverse și reacții, după anunțul în prim-time de la Cotroceni, că vrea șef la NATO. Trei luni mai târziu, ieșea pe ușa din dos a cursei, printr-un comunicat sec al CSAT.

Schema cu funcția la UE a rămas în picioare, încă. O ajunge comisar, președintele Consiliului, un comisar onorific, ceva?

Însă, o eventuală funcție la nivel european pentru Iohannis stă în pixul premierului Marcel Ciolacu.

Eu voi nominaliza comisarul, iar domnul președinte Iohannis, conform unei decizii a CCR pe care nu o comentez, negociază în cadrul Consiliului European, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, la conferința de alegeri a PSD Sector 3.

În aceste condiții „procedurale”, șeful de la Cotroceni nu-și permite să-l mai supere pe șeful de la palatul Victoria.

După ce Klaus Iohannis l-a dus pe Nicolae Ciucă la Washington și l-a prezentat cercurilor importante de la nivel mondial, Marcel Ciolacu a comentat că actualul președinte s-a implicat în politica PNL în cele două mandate.

Vi s-a părut că timp de zece ani ani dl președinte a fost un președinte independent, apolitic, că nu s-a implicat în campaniile electorale alături de PNL? Dl Iohannis nu s-a implicat în campaniile PNL? Dl Iohannis nu a atacat PSD și implicit pe mine personal? Aveți alte așteptări pe sfârșit de mandat? Eu nu am, spunea Marcel Ciolacu, săptămâna trecută, după Consiliul Național al PSD.

Șeful statului nu și-a permis să dea nicio replică, potrivit unor surse guvernamentale. Cu toate acestea, Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu comunică des.

Au vorbit recent despre lucruri ce țin de instituții și comunică des, potrivit unei surse guvernamentale.

Însă, pixul lui Marcel Ciolacu nu va semna pentru Klaus Iohannis în privința unei funcții europene, conform surselor politice.

Așa că, viitorul președintelui României în instituțiile de la Bruxelles nu există. Ar putea visa la o rocadă cu Mircea Geoană, care își încheie mandatul de secretar general adjunct al NATO.

Iohannis, poate vice la NATO, în rest nu are nicio șansă, au precizat sursele.

Acest scenariu ar putea avea o sămânță de adevăr. În emisiunea Gândul Exclusiv, de acum două săptămâni, analistul și profilerul H.D. Hartmann a anunțat, în premieră, că președintele Iohannis ar fi pe o listă scurtă pentru poziția a doua la NATO, împreună cu alte două persoane.

CITEȘTE ȘI:

Vot crucial în P.E.: Ursula von der Leyen cere VOTUL de reînvestire în fruntea Comisiei / „Destinul Europei depinde de ceea ce vom face în continuare”