Prima pagină » Știri politice » Dubla comasare a alegerilor. Cine are de CÂȘTIGAT, dacă se organizează împreună parlamentarele cu primul tur la prezidențiale

Dubla comasare a alegerilor. Cine are de CÂȘTIGAT, dacă se organizează împreună parlamentarele cu primul tur la prezidențiale

Dubla comasare a alegerilor. Cine are de CÂȘTIGAT, dacă se organizează împreună parlamentarele cu primul tur la prezidențiale
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

Sunt așteptate decizii importante în cursul zilei din partea Coaliției PSD-PNL cu privire la comasarea alegerilor de anul acesta. Alegerile locale s-ar putea comasa cu cele europarlamentare, pe data de 9 iunie. Apare pe tapet un nou scenariu: alegerile parlamentare să fie comasate cu primul tur al celor prezidențiale, la sfârșitul lunii noiembrie.

Dacă ar fi să luăm în calcul această variantă de dublă comasare, vorbim și despre o influență asupra alegătorilor. Analistul politic Radu Magdin a precizat, pentru Gândul, că în scenariul unei comasări din vară locale-europarlamentare, liberalii ar putea avea un ușor avantaj.

Pe cine avantajează această comasare de la locale-europarlamentare? În primul rând aș spune PNL, pentru că PSD este sigur pe capacitatea primarilor săi și bazei sale electorale, decât PNL-ul. Liberalii, având o serie de primari și un activ local care cu siguranță se va mobiliza pentru sine la locale, contează pe mobilizarea adițională la europarlamentare, a declarat analistul politic Radu Magdin.

Emoții mari la alegerile prezidențiale sunt pentru social-democrați, care de două decenii nu au mai prins loc la Cotroceni, iar această comasare a parlamentarelor cu prezidențialele ar putea să aducă un avantaj PSD-ului.

Cumulul parlamentarelor cu primul tur al alegerilor prezidențiale: sunt avantajați de acest lucru atât Ciucă, cât și Ciolacu. Ciolacu pentru că în acest moment este sub partid ca și popularitate și Ciucă pentru că are nevoie la rândul său la prezidențiale are nevoie de toată mobilizarea partidului. La parlamentare cu prezidențiale ar putea fi beneficiar și AUR cu condiția ca Simion, nu Gheorghe Piperea sau altcineva, să fie candidatul AUR. Pentru că se va putea face pentru AUR joncțiunea dintre lider cunoscut cu notorietate națională și partid ca atare, este de părere Radu Magdin.

Alianța Dreapta Unită nu va reuși să se impună în aceste patru rânduri de alegeri. Analistul Magdin consideră că această alianță nu a reușit să fie o alternativă democratică, așa cum plănuiau șefii celor trei partide, respectiv USR, PMP și Forța Dreptei.

,,Din OFFSIDE cum se poate sesiza și din analiza mea și pentru comasarea din iunie și comasarea din toamnă iese mai degrabă polul format în jurul USR-ului, Alianța Dreapta Unită care în momentul de față nu pare a avea pentru ei și pentru ideea de alternativă democratică tracțiune electorală și nicio locomotivă de partid ca și personalitate”, a mai spus analistul.

CITEȘTE ȘI:

Coaliția decide comasările JOI / „Precedentele europene s-au creat” / Care este argumentul lui Marcel Ciolacu

Klaus Iohannis nu este împotriva comasării alegerilor / „Patru rânduri de alegeri este foarte mult”

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele

Citește și