Prima pagină » Știri politice » Dublu standard în Coaliție pentru corupție. Cazul Iulian Dumitrescu vs. cazul Dumitru Buzatu / Rețeta PNL vs. rețeta PSD în cele mai sensibile dosare

Dublu standard în Coaliție pentru corupție. Cazul Iulian Dumitrescu vs. cazul Dumitru Buzatu / Rețeta PNL vs. rețeta PSD în cele mai sensibile dosare

Dublu standard în Coaliție pentru corupție. Cazul Iulian Dumitrescu vs. cazul Dumitru Buzatu / Rețeta PNL vs. rețeta PSD în cele mai sensibile dosare

Cercetat de DNA pentru corupție, plasat sub control judiciar și cu averea sub sechestru, Iulian Dumitrescu are susținerea organizației PNL Prahova pentru alegerile locale din 9 iunie, când ar trebui să candideze pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean. Acest caz, precum și altele, la fel de răsunătoare, indică un dublu standard al reacțiilor, la nivelul Coaliției, în privința dosarelor de corupție.

Primarii din Prahova, care au trimis o scrisoare deschisă șefului de la București, spun că Dumitrescu a atras fonduri europene și a „demarat lucrări la centurile ocolitoare de la Comarnic, Azuga-Buşteni, Păuleşti, Mizil şi Câmpina”.

Până în prezent, conducere PNL nu a comentat pe marginea acestei scrisori. În general, decizii pe aceste spețe se iau foarte greu sau deloc în sânul liberalilor.

Ne aducem aminte însă cazul Dumitru Buzatu, de la Consiliul Județean Vaslui. care a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 1,25 milioane de lei.

Într-o vineri seară, spre finalul lunii septembrie 2023, imediat după ce a apărut informația privind reținerea lui Dumitru Buzatu, pentru luare de mită, Marcel Ciolacu a convocat Biroul Politic pentru a doua zi dimineață. În ședință, Buzatu a fost exclus din partid printr-un vot în unanimitate.

Sper să fie unul dintre ultimele cazuri. De când sunt șef al PSD, am încercat să ne detașăm total de așa ceva. Nu am crezut, că și la această vârstă, domnul Buzatu se mai poate apleca spre astfel de lucruri, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, la Antena 3, câteva zile mai târziu.

Lucrurile nu stau la fel și PNL. La două zile după audierea lui Dumitrescu la DNA, șeful partidului a spus că nu a fost cazul să îi ceară prim-vicepreşedintelui său să demisioneze din funcţiile deţinute în partid. Au avut o discuție şi l-a lăsat pe acesta să ia propria decizie.

Dumitrescu a decis să demisioneze din toate „funcțiile din partid”, dar a rămas membru. Și va fi, probabil și candidat al PNL pentru șefia Consiliului Județean Prahova.

Dumitrescu beneficiază, desigur, de prezumția de nevinovăție, neavând în prezent nicio decizie definitivă care să ateste contrariul.

Organizația pe care a condus-o îl vrea înapoi, trecând peste declarațiile președintele PNL, care a transmis pe 5 martie că Dumitrescu nu mai are susținerea partidului pentru o nouă candidatură.

Știți care sunt principiile noastre legate de candidatura celor care sunt membri ai PNL. Este absolut necesar ca fiecare dintre cei care optează pentru o astfel de situație să-și clarifice mai întâi situația juridică, a spus Ciucă, la Digi24.

Despre reacția întârziată a conducerii PNL în cazul lui Iulian Dumitrescu, s-a discutat și în interiorul PSD. Președintele Marcel Ciolacu a ironizat că toată ziua de joi, Dumitrescu a fost la DNA, a fost liniște la PNL. „La Buzatu, mi-a luat 10 minute să scriu o postare și două ore să îl exlud”, ar fi zis Ciolacu, în cadrul unei reuniuni a conducerii PSD, conform g4media.

Membri de partid, anchetați de DNA

Un alt membru al PNL anchetat de DNA este chiar fostul premier, Florin Cîțu. La sfârșitul lunii noiembrie, Senatul a încuviințat cererea DNA de ridicare a imunității pentru fostul șef al Guvernului.

Fostul premier Florin Cîțu a ajuns la DNA, pe 6 decembrie, unde a aflat că este urmărit penal pentru două fapte de „complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave” în dosarul achiziției de vaccinuri, din pandemie. Procurorul de caz din cadrul DNA i-a adus la cunoștință acuzațiile.

Astăzi, Florin Cîțu este membru al Partidului Național Liberal și al grupului senatorilor liberali. Președintele partidului, Nicolae Ciucă, lasă justiția să-și facă treaba.

Nu ne-am opus niciodată (urmăririi penale a parlamentarilor – n.r.) şi vom susţine ca Justiţia să-şi facă datoria, a declarat Nicolae Ciucă, pe 24 noiembrie.

În dosarul vaccinurilor este vizat și Andrei Baciu, fost șef la CNAS. Andrei Baciu a fost pus sub urmărire penală, pe 11 decembrie, de procurorii anticorupție în „Dosarul vaccinurilor”, după ce a fost audiat cu privire la faptele care ar fi fost comise în perioada în care a ocupat funcția de vicepreşedinte şi apoi preşedinte interimar al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Ca și în cazul lui Iulian Dumitrescu, pentru președintele Nicolae Ciucă nu a fost nevoie să „poate discuții” pentru demisie.

Am vorbit cu domnul Baciu, nu a fost nevoie să îi cer demisia, a fost o demisie de onoare, a spus Ciucă, pe 11 decembrie, imediat după postarea lui Baciu. 

 

Similar gestului lui Iulian Dumitrescu, Andrei Baciu și-a dat demisia pe Facebook. Dar a rămas membru PNL. Demisia anunțată pe social media l-a pus în dificultate, la acea vreme, pe șeful său pe linie guvernamentală, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că a aflat de pe Facebook că Andrei Baciu a demisionat de la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi a precizat că „aşteaptă să existe şi o demisie asumată şi comunicată în mod oficial”.

A plagiat sau n-a plagiat?

Însuși președintele partidului se confruntă cu unele probleme de etică, în cazul său, în ceea ce privește teza sa de doctorat. Ciucă a susținut în permanență că nu a plagiat teza cu numele „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, susţinută în anul 2003 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Am lucrat în serviciul public atât de mulți ani, nu cred că ați auzit să existe vreo acuză legată de persoana mea din acest punct de vedere. Ca atare, mi-am făcut teza de doctorat, consider că nu am plagiat și în continuare sunt convins că acest lucru se va vedea, a spus Ciucă, în octombrie 2023, la Kanal D.

Jurnalista Emilia Șercan, care a verificat teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă și a descoperit „indicii de plagiat”, a trimis solicitări de analizare a tezei la UNAP.

Însă, Ciucă a atacat în instanță și a obținut suspendarea procedurii de analiză a tezei de doctorat până la judecarea procesului privind anularea înregistrării sesizărilor.

În primul proces, Ministerul Educaţiei, care era în subordinea sa, la vremea respectivă fiind prim-ministru, a depus prea târziu recursul şi a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație.

În al doilea proces, Ciucă nu a mai avut câștig de cauză.

Dosarul a fost deschis în februarie 2022, iar ancheta penală a blocat mai bine de un an cercetarea tezei de doctorat de către Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.
Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și