La câteva ore după ce primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, a anunțat că s-a autosuspendat din toate funcțiile din PSD, pe fondul scandalului în care edilul este acuzat că și-a spionat și agresat iubita, premierul Victor Ponta l-a criticat public.
„Vreau să spun foarte clar, e dreptul domniei sale de a se apăra, nu știu ce e adevărat și ce nu e adevărat. Mi se pare total inacceptabil o parte din ce am aflat din presă, urmărim persoane, facem presiuni. Și cred că trebuie să justifice, să explice ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Victor Ponta, la începutul ședinței Comitetului Executiv al PSD.
Atitudinea lui Ponta s-a schimbat în doar câteva zile radical față de acest caz.
La sfârșitul săptămânii trecute, Victor Ponta i-a luat apărarea lui Gheorghe Nichita, într-o emisiune televizată, când a fost întrebat despre faptele de care este acuzat: „Se pune doar problema, în general, dacă și pentru ce fapte arestăm preventiv oamenii. Eu nu știu despre ce e vorba în dosar, dar, după spionarea unei iubite, nu știam că pentru asta ești arestat preventiv. Ca să nu spionezi o altă iubită sau de ce ?”, a afirmat Ponta la B1 TV.
Primarul Iașiului este cercetat sub control judiciar pentru instigare la: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (cinci acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Cu toate acestea, premierul a insistat asupra ideii că arestarea preventivă trebuie să fie o excepție și trebuie aplicată doar persoanelor care au comis acte de violență.
„Eu cred că fiecare om trebuie să plătească pentru greșelile lui, dar arestarea preventivă este pentru infractori periculoși și pentru fapte de violență. Și cred că nici măcar dl Adomniței, care acuma e în dubă, care se bucura de răul d-lui pul dlui Nichita nu trebuie neaparat să fie în arest preventiv. Cred că toți cei care nu sunt violenți au dreptul să fie judecați de judecători, dacă au greșit să plătească pentru ceea ce fac”, a precizat Ponta.
Coincidența face că fix azi, 7 mai, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege inițiat de pesedistul Șerban Nicolae, care prevede faptul că „o persoană nu poate fi încătușată sub nicio împrejurare”, cu excepția celor care sunt violenți sau s-au sustras urmăririi penale ori măsurii preventive.