Prima pagină » Știri politice » După ce a anunțat că desecretizează arhiva SIPA, Toader revine: Dacă sunt secrete de stat, nu pot face eu asta. Reacția lui Grindeanu

După ce a anunțat că desecretizează arhiva SIPA, Toader revine: Dacă sunt secrete de stat, nu pot face eu asta. Reacția lui Grindeanu

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, că în acest moment se documentează privind instoricul constituirii arhivei SIPA, el menționând că nu știe ce se află în arhivă dar că, dacă aceasta va conține secrete de stat, nu le va putea desecretiza el. Pe același subiect, premierul Sorin Grindeanu a declarat că susține desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuții cu ministrul Justiției pe această temă.

Întrebat când ar putea fi desecretizată arhiva SIPA, ministrul Justiției a răspuns: „Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfășurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie și vom vedea”.

Întrebat dacă va fi vorba de o desecretizare totală sau parțială, Tudorel Toader a precizat: „Nu am cum să spun eu acum – totală, parțială – pentru că nu știu ce este în arhivă. Dacă vor fi secrete de stat, nu le pot desecretiza eu”.

„V-am răspuns, dacă sunt de competența ministrului – le desecretizează ministrul, dacă sunt de competența Guvernului – Guvernul, prin hotărâre. Dacă vor fi secrete de stat, e alt regim”, a mai spus Tudorel Toader.

La rândul său, Sorin Grindeanu, premierul României, a declarat că susține desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuții cu ministrul Justiției pe această temă. Arhiva SIPA a fost readusă în atenția opiniei publice de Dan Andronic, acesta susținând că au fost copiate documente.

„Am avut o discuție (cu Tudorel Toader – n.r.) pe de-o parte despre calendar și anume proiectul legii de modificare – legile justiției – unde există acest orizont de timp de două săptămâni. Pachetul pe care trebuie să-l pregătim ca să venim în întâmpinarea decizie pilot de la OSCE – termenul nu mai e deja de 6 luni, sunt 5 luni – asta pe de-o parte. Pe de altă parte, fiind pe agenda publică, a fost cel legat de desecretizarea arhivei SIPA. Eu susțin desecretizarea, și o spun cât se poate de direct, respectând legea. Probabil există diverese nivele de secretizare ale acelor documente aflate în arhivă, i-am cerut domnului ministru să strângă date. Și dânsul susține acest lucru. Ba mai mult, eu cred că e foarte bine să știm și cei care în această perioadă – și acesta este un lucru pe care trebuie să-l facă domnul ministru și-l va face – au avut acces la acestă arhivă. Susțin acest demers pentru că trebuie să terminăm odată cu așa-zisele sperietori, himere pe care diverși le au și cea mai bună modalitate este asta respectând procedurile legale și am convingerea că va respecta procedurile. În concluzie, susțin”, a spus Grindeanu.

Citește și