După ce a fost criticată în direct, șefa UNJR are câteva întrebări pentru Monica Macovei despre arhiva SIPA
„A avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea H.G. 127 din 26 ianuarie 2006 (n.r. privind desființarea SIPA)? Dacă da, cine a ordonat această cercetare, cine a efectuat-o și unde au fost publicate concluziile acesteia? Între data emiterii H.G. 127/2006, 26 ianuarie 2006, și data desființării SIPA/DGPA, 30 iunie 2006, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze și opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când s-a creat această comisie și până când a activat? Dacă după data desființării SIPA, 30 iunie 2006, și până la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când au fost create aceste comisii și pe ce perioada au activat? De unde știe ce conțineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA? De unde știe că SIPA culegea informații și cu ajutorul unor magistrați care erau ofițeri acoperiți? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenței ofițerilor acoperiți între magistrați? Pe ce își susține afirmația că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 și ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an?”, a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.
Întrebările vin după ce, vineri, Monica Macovei i-a cerut public magistratului dovezi privind o declarație pe care Gîrbovan a făcut-o la postul public de televiziune, în care o cita pe Macovei, referitoare la fostul premier Victor Ponta și la informațiile pe care arhiva SIPA le-ar conține despre acesta.
În acest context, Macovei susținea: „Deși trăim într-o Românie a minciunilor și dezinformărilor, nu mă așteptam totuși ca un magistrat, care conduce o asociație a judecătorilor, să intre într-un joc cu informații nereale și insinuări, care are ca scop decredibilizarea justiției și atacarea magistraților. Ar fi regretabil ca un judecător să fie manipulat sau de rea-credință.”
Arhiva SIPA a revenit în atenția pulică după de jurnalistul Dan Andronic susținea, într-un articol evz.ro, că documente din arhivă ar fi fost copiate în timp ce erau inventariate de comisia desemnată de Monica Macovei, formată din judecătorul Cristi Danileț și procurorul DNA Paul Dumitriu.