Prima pagină » Știri politice » După ce au căutat în hipermaketuri PREȚUL CORECT, parlamentarii au rămas cu o PROBLEMĂ DE CAPITAL: „Băi, nebunii ăia au ajuns la sapă de lemn în România”

După ce au căutat în hipermaketuri PREȚUL CORECT, parlamentarii au rămas cu o PROBLEMĂ DE CAPITAL: „Băi, nebunii ăia au ajuns la sapă de lemn în România”

Auchan, Carrefour, Kaufland, Cora spun că nu au majorat prețurile înainte de reducerea TVA. Parlamentarii nu îi cred și vor înghețarea prețurilor timp de șase luni și cer înființarea unui Monitor al Prețurilor

Au crescut sau nu au crescut prețurile în supermarket-uri cu o lună înaintea de scăderea TVA la alimente la 9%? Aceasta a fost întrebarea la care au fost chemați să răspundă marii retaileri în fața parlamentarilor, dar și a Consiliului Concurenței și a Ministerului Agriculturii. Discuțiile au durat aproape trei ore.

Nini Săpunaru, liberal și președinte al Comisiei de agricultură, plusează din start. Le atrage atenția marilor retaileri că Executivul poate îngheța prețurile timp de șase luni. Măsura nu s-a aplicat niciodată în România după Revoluție dar, dacă e lege, Săpunaru cere chiar o Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru înghețarea prețurilor. Nu contează dacă măsura e sau nu liberală, spune că e una de dreptate.

„Guvernul poate spune că e un fenomen, facem un blocaj al prețurilor pentru șase luni de zile”, a spus sigur pe el Săpunaru.

Și nu e singurul care i-a avertizat pe marii retaileri ce pot păți.

„Poate e bine ca retailerii să se odihnească duminica, nimeni să nu aibă monopol pe piață”, le atrage atenția și deputatul PNL, Tinel Gheorghe.

Iar liberalii par de neoprit, se luptă cu prețurile mai ceva ca Don Quijote cu morile de vânt.

Reprezentanții marilor hypermarketuri sunt atenționați de liberalul Scarlat că nu reprezintă capitalul românesc și nici nu promovează produsele românești.

El la cere acestora să dea un semnal șefilor din afară: „Băi, nebunii ăia au ajuns la sapă de lemn în România, trebuie să-i lăsăm să mai respire dacă vrem să mai avem oul de aur peste cinci ani”.

Pesedistul Daea, cel care pregătește pensiile speciale ale parlamentarilor, cere fiecărui reprezentant al retailerilor să spună dacă a mărit prețurile. Intervine primul retailer, Florin Căpățână de la Carrefour. A dat vina pe un post tv „care s-a năpustit furibund” pe această temă a majorării prețurilor în hypermarket-uri.

El a ținut să sublinieze că mereu punctele procentuale scăzute de Guvern la TVA se vor regăsi în buzunarul clientului.

„Nu avem nicio modificare de preț în momentul în care vorbim”, a afirmat el, pentru a temporiza întrebările parlamentarilor care întrebau dacă au crescut sau nu prețurile.

Și reprezentatul Auchan a spus că toată piața se orientează spre reducerea prețului, în condițiile în care se discută despre o piață concurențială.

Uneperistul Anton, ex-PMP, nu este convins, gesticulează larg și spune: „ne mințiți frumos”.

Șoptică Costel, liberal și el din Botoșani, lansează un ultim avertisment: ar fi bine și un control ANAF.

Consiliul Concurenței, în loc să lămurească lucrurile, mai mult le complică. Anunță că lucrează la înființarea unui Monitor al Prețurilor, dar că nu au deocamdată ok-ul tuturor participanților.

Parlamentarii nu înțeleg de ce nu se poate aplica imediat acest monitor al prețurilor.

„Acolo vede cetățeanul cât costă pâinea în 20 de locații. Proiectul se poate implementa până la sfârșitul anului”, spune reprezentantul Consiliului Concurenței.

Se ajunge la centrul problemei. Au crescut sau nu prețurile în ultima lună?

Consiliul Concurenței ridică din umeri, investigația poate fi gata anul viitor, deocamdată doar se monitorizează.

„Este o activitate în derulare”, se scuză cei de la Consiliul Concurenței.

Șoptică Costel ia din nou taurul de coarne: „dacă vreți să faceți, cine vă încurcă, vrem să pricepem capătul problemei”.

Mai apare și liberalul Scarlat. De ce hypermarketurile nu au ieftinit carnea de porc dacă prețul producătorului a scăzut. „Asta e o întrebare?”, se uită Scarlat spre retaileri.

„Când se aude că barilul de petrol scade, rar scade prețul carburantului, când aude că crește, atunci crește tot. Atunci nu are niciun punct de vedere Consiliul Concurenței?”, trimite o săgeată și spre Consiliul Concurenței.

Încearcă să îi răspundă reprezentantul Cora care afirmă că nu a crescut prețurile, deoarece cetățenii ar merge la concurență. Parlamentarii tot nu se lasă convinși. 

Președintele Comisiei se întoarce la monitorizarea prețurilor, ideea i se pare foarte bună.

„Poate să intervină Guvernul, Guvernul trebuie să intervină într-o asemenea monitorizare cu avizul Consiliului Concurenței. Dați-ne unde e blocajul și o punem aici sub formă de lege”, se arată el dispus să preia frâiele viitorului monitor al prețurilor.

Pesedistul Daea mai cere un tur de masă pentru retailer să spună aceștia dacă au crescut prețurile sau nu.

„Mai faceți o tură de masa. Stăm în ședință de la orele 10 și suntem îndreptățiți să vă întrebăm. Aici nu ne dăm palme unii la alții”, se arată el supărat că nu a primit răspunsul cuvenit.

Reprezentanta Kaufland îi răspunde pe loc. „Pot să vă garantez că nu am operat majorări de prețuri și nu vom opera majorări de prețuri”, este replica acesteia.

„Eu sunt mulțumit de răspunsul acesta tranșant”, spune de la microfon și Daea.

Săpunaru nu lasă din brațe ideea monitorizării prețurilor. „Trebuie să-i ajutăm pe cei de la Consiliul Concurenței pentru monitorizarea prețurilor, trebuie să legiferăm noi eventual, să legiferăm noi obligativitatea ca marile lanțuri de retail să furnizeze prețurile”, afirmă liberalul Săpunaru.

El spune că există în mod cert informații că au început să crească prețurile, deși toți reprezentanții marilor hypermarketuri au negat acest lucru.

La final, reprezentantul Carrefour susține că după reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, prețurile la raft vor scădea în media cu 12%.

Ședința se încheie, parlamentarii promit însă că vor pleca din nou cu pixul și carnețelul în hypermarketuri pentru a veni mai bine pregătiți data viitoare să poate spună clar unde s-au mărit prețurile. Marii retaileri sunt invitați din nou în Parlament în luna iunie pentru a explica dacă au mărit sau nu prețurile. Între timp, parlamentarii lucrează la fața locului: în hypermarket.

Citește și