„Nominalizarea lui Mihai Tudose pentru funcția de prim-ministru al României se va dovedi dezastruoasă pentru țara noastră. În calitate de purtător de cuvânt al Partidului Popular European, dar și de vicepreședinte al Comisiei pentru bugete și de negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene (UE) din 2018, particip constant la reuniuni ale șefilor de state și de guverne, ale liderilor politici din Uniunea Europeană, mă întâlnesc cu comisari europeni și pot spune cu toată răspunderea că, dacă Mihai Tudose va fi votat de Parlamentul României, vom avea cel mai slab prim-ministru din Uniunea Europeană, iar acest lucru se va vedea în modul în care Guvernul României va fi tratat de partenerii europeni și internaționali. Mihai Tudose a fost propus ca prim-ministru fără să aibă vreun merit personal și fără să fi dovedit ceva în cariera lui profesională sau politică. Singurele lucruri pentru care a fost propus sunt carnetul de partid și apropierea fața de președintele PSD. Este mult prea puțin. În calitate de prim-ministru, nu va face nimic altceva decât să ducă mai departe politicile falimentare ale PSD – ALDE de creștere a deficitului și de reducere a investițiilor în economie”, a transmis europarlamentarul printr-un comunicat de presă.
Acesta a contestat modul în care Executivul condus de Grindeanu și-a făcut treaba în ultimele șase luni, arătând că indicatorii macroeconomici demonstrează că România a pierdut încrederea partenerilor internaționali și economia a încetinit, că investițiile au scăzut, iar fondurile europene absorbite sunt mult mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Cu PSD – ALDE în continuare la guvernare, eșecul în absorbția fondurilor europene se va accentua, în timp ce alte țări ne-o iau înainte. România are acreditate doar 2 autorități de management responsabile pentru atragerea fondurilor europene din 10, pe când în Polonia sunt acreditate 24 de autorități din 25, în Cehia sunt acreditate 11 din 11, în Slovacia sunt acreditate 10 din 10, în Bulgaria 10 din 11, iar în Ungaria sunt acreditate 9 din 10″, a explicat Mureșan.
Acesta s-a referit și la deficitul bugetar care va atrage, spune el, dobânzi mai mari la împrumuturile externe, dar și posibile sancțiuni din partea Comisiei Europene, iar România nu are nevoie de un premier ca Tudose care, dacă va continua în acest ritm, va pune în pericol stabilitatea macroeconomică a țării.
„Țara noastră are nevoie de un prim-ministru care să știe că resursele bugetare limitate trebuie alocate în acele domenii care stimulează investitorii privați deoarece aceștia sunt cei care creează locuri de muncă stabile și bine plătite și pot asigura creștere economică pe termen lung. La fel de important, pentru a avea un climat favorabil mediului de afaceri, trebuie pus accentul pe corelarea învățământului, în special a celui profesional, cu nevoile reale de forță de muncă ale companiilor”, a încheiat europarlamentarul.
PMP a venit la Cotroceni cu Siegfried Mureșan ca propunere de premier, acolo unde liderul Traian Băsescu l-a invitat pe Iohannis să-i dea șansa lui Mureșan să coaguleze o majoritate parlamentară, argumentând că el reprezintă „generația Macron” și „generația Trudeau”.
„Are 37 de ani, a absolvit ASE București, a urmat un program de master în Berlin, Germania, a fost bursier la mai multe programe internaționale. Eu cred că propunerea noastră reprezintă generația Macron, dar și Trudeau. Cred că am făcut o propunere care să corespundă nu doar portretului-robot al domnului Dragnea sau al domnului Iohannis. Este un politician tânăr de succes, un politician care deja este foarte experimentat pentru alocarea fondurilor europene, care s-a bătut foarte mult pentru alocarea de bani spre Republica Moldova”, l-a descris Traian Băsescu pe Mureșan.
Fostul președinte a spus despre propunerea PSD că aceasta este menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană, dar nici măcar Liviu Dragnea nu speră că șeful statului va pica în plasă și va merge pe această variantă. „Eu cred că dacă suntem politicieni responsabili nu avem decât o singură variantă dintre cele două propuse, în cazul în care UDMR și minoritățile nu vin cu o altă propunere. (…) Ar fi inadmisibil să-i lași cale liberă lui Tudose, mai ales că acesta reprezintă PSD-ul, care din punctul meu de vedere este un partid incapabil de guvernare, dacă au fost în stare să-și dea jos guvernul pentru niște ambiții interne”, a mai spus Traian Băsescu.
Acesta a făcut referire la argumentele coaliției de guvernare care a invocat în orice circumstanță numărul de voturi primit la parlamentare și i-a avertizat pe liderii PSD-ALDE că, hotărârea lui Klaus Iohannis este de două ori mai puternică, pentru că a fost ales cu șase milioane de voturi, și ține de responsabilitatea sa să dea un guvern credibil.
„Majoritățile nu se povestesc, se demonstrează la vot în Parlament. Mesajul meu către domnul președinte Iohannis este „încercați-l pe domnul Siegfried Mureșan, să vedem dacă reușește să adune majoritate în Parlament”, a încheiat Băsescu.