Aproximativ 1.500 de localnici la Sfântu Gheorghe, români și maghiari, și peste 2.000 la Miercurea Ciuc au participat anul acesta la ceremoniile organizate pentru celebrarea Zilei Naționale a României. Numitorul comun al evenimentului însă l-a constituit, ca de obicei în Covasna și Harghita, absența tuturor oficialilor udemeriști – consilierii locali, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene și parlamentarii – dublată de o arborare minimală, a tricolorului românesc pe bulevardele și străzile celor două municipii.
Astfel, la Sf. Gheorghe, nici urmă de vreun ales local ori național, ca să nu mai vorbim de primarul Antal Arpad și șeful Consiliului Județean, Tamas Sandor. Cât despre drapelul național, acesta a împodobit – pe o singură parte – doar porțiunea denumită 1 Decembrie a principalului bulevard al urbei și o porțiune din zona centrală, în rest lipsind cu desăvârșire.
În schimb, la Miercurea Ciuc, câteva stegulețe în zona Monumentului Ostașului necunoscut și o singură coroană din partea Consiliului Local și a Primăriei – depusă de cei doi consilieri români din administrația municipală. Primarul Robert Raduly și șeful C.J.-ului, Borboly Csaba, și nici consilierii UDMR nu și-au făcut apariția la ceremoniile desfășurate la Monumentul Ostașului Necunoscut și pe platoul din fața Prefecturii, la care au participat peste 2.000 de români și maghiari din municipiu.
Steaguri negre la Tîrgu Secuiesc
FOTO: Condeiul Ardelean
La Târgu Secuiesc, proprietarii câtorva case din centrul orașului, unde s-au desfășurat ceremoniile oficiale, au arborat, la porți și în ferestre, steaguri negre de doliu, având la capete câte o panglică roșu-alb-verde, culorile drapelului maghiar.
FOTO: Condeiul Ardelean
„Am dispus deja o anchetă și se vor aplica sancțiunile legale, în măsura în care acest lucru este posibil, întrucât prevederile referitoare la sancționarea ofensei aduse însemnelor și simbolurilor naționale nu mai există în noua formă a legii. Pe de altă parte, consider că este vorba de un gest al câtorva extremiști înfierbântați, care nu trebuie însă generalizat pentru că nu caracterizează comunitatea maghiară în ansmblul ei”, a declarat pentru Gândul prefectul de Covasna, Marius Popica.