Prima pagină » Știri politice » După ce Ponta a anunțat o majorare cu 25% a salariilor medicilor, Finanțele vin cu o NOUĂ FORMULĂ DE CALCUL

După ce Ponta a anunțat o majorare cu 25% a salariilor medicilor, Finanțele vin cu o NOUĂ FORMULĂ DE CALCUL

După ce Ponta a anunțat o majorare cu 25% a salariilor medicilor, Finanțele vin cu o NOUĂ FORMULĂ DE CALCUL
Negocieri în Guvern: cu cât vrea Ministerul de Finanțe să se majoreze de fapt salariul medicilor, ce se întâmplă cu șpaga pentru medici

Deși creșterile salariale ale medicilor au fost anunțate de la Palatul Victoria de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu și de premierul Ponta, surse guvernamentale au declarat pentru gândul că lucrurile nu au fost clar stabilite. Majorarea salariilor medicilor se va face de la 1 octombrie 2015, dar discuțiile se poartă la Ministerul de Finanțe la ce se va aplica acel procent de 25%. Dacă premierul și ministrul Sănătății au precizat că salariile vor crește, surse din Ministerul de Finanțe au declarat pentru gândul că această creștere se va aplica doar sumei în plus obținută de fiecare categorie de bugetari prin noua lege a salarizării. Potrivit surselor citate, majorarea nu se va aplica la întregul salariu.

Mai mult, la ministerul de Finanțe se lucrează la o metodologie prin care această creștere să nu fie aplicată și personalului tesa care lucrează în sistemul medical.

Surse guvernamentale au precizat pentru gândul că ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a propus o majorare a tuturor salariilor din sistemul bugetar cu 20% de la 1 noiembrie, dar măsura nu a fost susținută în Guvern. Măsura era menită pentru a nu genera un noul val de cereri din partea altor categorii în afara medicilor.

Potrivit surselor din Ministerul de Finanțe, pentru celelalte categorii de bugetari, creșterile salariale se vor face în funcție și de majorările primite anterior. Astfel, profesorii vor primi mai puțin decât medicii pentru că au primit deja o mărire salarială în luna martie.

O altă discuție care se poartă la Ministerul de Finanțe este legată de impozitarea șpăgii medicilor. Finanțele consider că măsura este greu de aplicat, punându-se problema cum se impozitează „găina” care este adusă unui doctor.

Premierul Victor Ponta a spus că un medic poate primi o atenție din partea unui pacient, dacă aceasta se realizează benevol, după terminarea actului medical și dacă este declarată.

Ministerul de Finanțe vrea ca orice creștere salarială pentru bugetari care are loc în această perioadă să fie ulterior regăsită în noua lege a salarizării, iar cei care au obținut majorări în avans, să aibă creșteri mai mici prin noua lege.
 

Citește și