Prima pagină » Știri politice » După controversele de la Finanțe, secretarul de stat Gabriel Biriș și-a dat demisia: „Ministrul Finanțelor a știut de proiectul de modificare a Codului Fiscal”

După controversele de la Finanțe, secretarul de stat Gabriel Biriș și-a dat demisia: „Ministrul Finanțelor a știut de proiectul de modificare a Codului Fiscal”

După controversele de la Finanțe, secretarul de stat Gabriel Biriș și-a dat demisia: „Ministrul Finanțelor a știut de proiectul de modificare a Codului Fiscal
Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul de Finanțe, și-a dat joi demisia din Guvern, în urma controverselor iscate pe marginea proiectului de ordonanță de urgență referitor la modificarea Codului Fiscal care a apărut în presă zilele trecute. Premierul Dacian Cioloș i-a acceptat demisia. Biriș susține că ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a știut despre modificările din Codul Fiscal.

„Dacă proiectul nu ar fi fost asumat, nu aș fi fost secretar de stat”, aspus Briș, care consideră că ministrul Finanțelor, despre care a admis că ar fi putut să nu citească proiectul „la virgulă”, și-a nuanțat poziția din cauza presiunii publice.

Propunerile de modificare ar fi dus la o simplificare a fiscalității, o scădere a contribuțiilor sociale, la combaterea evaziunii, la o stimulare a investițiilor și a reinvestirii profitului, precum și la o reducere a numărului de decizii de impunere cu peste 2 milioane, ceea ce înseamă eliberarea de resurse, a declarat Biriș la Realitatea TV.

Biriș spune că în continuare la minister se lucrează la proiectul de modificare a Codului Fiscal, și că unele măsuri din proiectul disputat vor fi menținute, printre care cele de stimulare a investițiilor sau prevederile privind regimul TVA prentru agricultură.

În cursul zilei de astăzi, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, și-a prezentat demisia din Cabinetul Cioloș, iar premierul i-a acceptat-o, a anunțat purtătorul de cuvânt Liviu Iolu. Decizia vine ca urmare a controverselor apărute pe marginea proiectului de ordonanță de urgență referitor la modificarea Codului Fiscal care a apărut în presă zilele trecute și pe care ministrul Anca Dragu a transmis că nu și-l asumă.

„În această dimineață a ajuns la premierul Dacian Cioloș demisia domnului Biriș din funcția de secretar de stat, iar premierul a acceptat această demisie. Domnul Biriș are o experiență în mediul privat de afaceri și cu experiența dumnealui a venit cu mai multe propuneri bune de-a lungul timpului, a coordonat proiecte care a condus la măsuri reparatorii ale Codului Fiscal și acordarea de facilități pentru a stimula economie. Pentru aceste lucruri premierul i-a mulțumit dlui secretar de stat Gabriel Biriș. În același timp, Ministerul Finanțelor a avut un mandat de simplificare a Codului Fiscal, în acord cu politica acestui guvern. Din păcate, dl. Gabriel Biriș a depășit acest mandat și a lansat în spațiul public câteva propuneri pe care acest guvern nu și le asumă'”, a detaliat Iolu.

El a subliniat că Guvernul nu are în vedere majorări de taxe și impozite.

„În primul rând, cum a spus și ministrul Finanțelor, acest Guvern nu are în vedere majorări de taxe și impozite, nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii, nici pentru angajat, nici pentru angajator, persoanele fizice autorizate cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creștere a taxării, iar în perioada următoare MFP va pune în dezbatere publică niște modificări ale Codului Fiscal, dar singurele măsuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea desfășurării activității economice”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În cursul zilei de marți, Ministerul Finanțelor a pus pe circuitul de avizare un proiect de ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, prin care schimbă în mod substanțial apoape 200 de articole din cele 500 ale Codului, una dintre propuneri fiind și creșterea contribuțiilor CAS. Miercuri cei de la Finanțe au anunțat, printr-un comunicat de presă, că nu există o inițiativă asumată de ministrul Anca Dragu care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii. Concret, ministrul a arătat că nu se poate pune problema de „măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil”. 

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal care a circulat marți în presă, ministerul avea în vedere modificarea substanțială a apoape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal intrat în vigoare prin Legea nr.227 din 8 septembrie 2015. Conform propunerii, cota totală urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu mai era obligat să plătească niciun fel de contribuție socială la condiții normale de lucru.

În plus, Finanțele propuneau în proiectul respectiv majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câștiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii ar fi trebuit să le majoreze, conform propunerii legislative cu 2.815 lei.

În acest moment contribuția individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat și 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiții normale de lucru, în total 25,8%.

Cota de contribuții a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiții deosebite de muncă și de 8,4% la condiții speciale de muncă.

Citiți aici toate prevederile actului care ar modifica actualele prevederi ale Codului Fiscal. 

Ministerul de Finanțe: „Nu avem în vedere creșteri de taxe și impozite”

Ministerul Finanțelor a anunțat miercuri, ca reacție la informațiile apărute cu privire la un proiect de modificare a Codului Fiscal, că nu există un proiect asumat de ministrul Anca Dragu care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii.

„Așa cum am menționat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost și sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice”, se arată în comunicatul Finanțelor.

La rândul ei, ministrul de resort, Anca Dragu, a precizat că a cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri.

„În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Potrivit comunicatului, ministerul nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. De asemenea, Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale, nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării.

„În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete”, se spune în comunicat. De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale.

„Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice”, se mai arată în comunicat.