„Sunt obligat să fac o precizare față de opinia pe care aș avea-o asupra libertăților civile. Am susținut și susțin libertățile civile. Ce am spus (într-o scrisoare privată către cei 20 de membri ai Biroului National; aș fi avut o mai mare acuratețe dacă aș fi știut că se va scurge în presă) este că nu vreau ca tema libertăților civile, confundată adesea cu respingerea valorilor tradiționale, să fie tema cu care se definește USR”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.
Ulterior demisiei sale, joi seară, Biroul Politic al USR, întrunit pe Skype, a decis convocarea Comitetului Politic al partidului pe 17 iunie, pentru a analiza situația creată de demisia lui Nicușor Dan, comitetul având posibilitatea de a invalida decizia de poziționarea a partidului față de referendumul pentru revizuirea Constituției, potrivit Mediafax.
Reamintim că Nicușor Dan și-a anunțat, joi, demisia din partidul pe care l-a fondat și condus, Uniunea Salvați România, nefiind de acord cu decizia Biroului Național al partidului de a nu susține revizuirea Constituției în sensul definirii familiei ca uniunea dintre bărbat și femeie. După ce a anunțat oficial că pleacă din USR, Nicușor Dan a pus condiții pentru a-și reconsidera decizia, transmițând partidului, printr-o conferință de presă, că este gata să se întoarcă dacă colegii săi „își schimbă politica” pe chestiunea privind revizuirea Constituției pentru redefinea familiei, după ce au stabilit, prin vot, să nu susțină această modificare.
„În zecile de întâlniri pe care le-am avut cu oamenii, le-am promis că, în partidul ăsta, e loc pentru toată lumea și pentru progresiști, și pentru conservatori, și că nu o să existe o decizie a partidului care să fie în contradicție cu sentimenele lor intime, identitare”, a explicat Nicușor Dan, în expunerea motivelor pentru care a ales să plece din USR, subliniind faptul că decizia de miercuri a partidului vine să spună că unii dintre colegii săi „sunt colegi de mâna a doua, adică convingerile lor intime pe o chestiune importantă pentru ei intră în contradicție cu direcția în care partidul vrea să meargă”.
În acest sens, Nicușor Dan a ținut să precizeze că în USR „a apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcție”, pe care nu o consideră a fi „bună”.
Cu toate acestea, Nicușor Dan a declarat că rămâne „disponibil pentru politica românească” și chiar pentru USR, precizând, în același timp, că o să aștepte „să apară un partid” în care să se regăsească. Nicușor Dan a negat faptul că ar fi avut discuții cu liderii altor partide, în acest timp, și a refuzat să spună dacă are să îi reproșeze ceva lui Cristian Ghinea.