„N-aveți nicio îndoială, o vom face și noi, la fel, în întâlniri directe, pentru că această comunicare, până la urmă, va trebui făcută în special dintre Comisie și corespondentul din România, care este Guvernul României și, sigur, Parlamentul care este implicat în activitățile de legiferare, unde avem o serie de chestiuni care se regăsesc în măsurile menționate pentru a fi puse în aplicare în baza MCV. Deci vom avea, fără îndoială, acest prilej pe care îl vom utiliza”, a răspuns Călin Popescu Tăriceanu, la România Tv, întrebat ce îl împiedică să discute direct cu președintele Comisiei Europene.
De asemenea, liderul ALDE a precizat că se încearcă o manipulare prin manifestările din stradă, care îi face pe cei din Occident să se întrebe ce se întâmplă în România.
„Există o anumită tendință în România ca instituțiile fundamentale, democratice și legitime, ale statului și suveranitate Parlamentului de a legifera să fie puse sub semnul întrebării și să se încerce deligitimarea lor și, în schimb, să trecem la o formulă inedită de democrație, democrația străzii, democrația, până la urmă, vorbim după cum vedeți de grupuri vocale, de protestarai care nu sunt confortabili cu rezultatul alegerilor și care au propria lor agendă politică pe care ar vrea să o impună majorității. În urma acestor manipulări, ce întrebări își pun oamenii din Occident? >”, a adăugat Tăriceanu.
Totodată, întrebat dacă se așteaptă ca Iohannis să refuze numirea miniștrilor cu probleme penale, Tăriceanu a precizat că nu există instrument constituțional la îndemâna președintelui în acest caz.
Președintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire în data de 31 ianuarie cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, una dintre teme fiind modificările aduse legilor Justiției, anunță Administrația Prezidențială.