„Nu știu ce răspuns așteptați, dar eu nu vă pot da decât răspunsul corect din punct de vedere legal, că aceste verificări se fac în cadrul unor cercetări, în contextul unor anchete demarate și că e absolut firesc să fie demarate de procurorul de caz, motiv pentru care, cu tot respectul pentru domnul premier, dacă mi-ar fi pus această întrebare, răspunsul ar fi fost același”, a declarat, marți, Carmen Dan, adăugând faptul că „toate verificările se fac sub coordonare strictă” și că „e foarte bine să așteptăm să vină în țară” fostul deputat.
„În contextul acelor audieri, să dispună procurorul ce e în competența lui să dispună, o să acordăm tot sprijinul”, a mai spus Carmen Dan.
Întrebată ce se va întâmpla dacă Sebastian Ghiță nu revine în țară, ministrul de Interne a răspuns că ceea ce a ținut de el a fost făcut și că „e în derulare o procedură de extrădare”.
„În ceea ce privește competența MAI, noi am făcut tot ce ținea de noi. E în derulare o procedură de extrădare, sunt convinsă că se va derula în paralel cu situația lui din Serbia”, a mai spus Carmen Dan.
În schimb, premierul Sorin Grindeanu a declarat că „probabil că au fost mai multe instituții care puteau să aibă grijă să nu iasă” Ghiță din țară, precizâd, însă, că a fost vorba de o „neîndeplinire a atribuțiilor de serviciu”.
„Asta e o treabă de îndeplinire a atribuțiunilor de serviciu și e clar că a fost o neîndeplinire (…) E clar că a fost o disfuncționalitate și atunci, și în alte dăți, disfuncționalitate pe care ei, de la Poliția de Frontieră, sau, dacă vorbim doar de cei de la MAI, trebuie să o regleze, să își îmbunătățească activitatea”, a spus Grindeanu.
După ce avocatul apărării a plătit cauțiunea la Banca Națională a Serbiei, judecătorul a dispus revocarea măsurii arestului și eliberarea lui Sebastian Ghiță.
Fostul parlamentar are obligația de a rămâne în „rezidență temporară – teritoriul orașului Belgrad ” și de a se prezenta la o secție de poliție de două ori pe lună, însă pașaportul său a fost confiscat de instanță.
În cazul în care Sebastian Ghiță părăsește rezidența fără aprobarea instanței, atunci magistrații vor confisca, fără consimțământul acestuia, cauțiunea depusă pentru eliberare.
Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie. Potrivit unor surse apropiate anchetei, reținerea lui Sebastian Ghiță s-a făcut la ora 23.45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiță a prezentat un act de identitate și un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat polițiștilor actele reale.
În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care polițiștii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiță conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști. Ulterior, mașina lui Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că polițiștii au crezut că doarme.