După o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dragnea îi transmite un mesaj tranșant lui Iohannis. „Nu poți să ai această atitudine”

Publicat: 29 09. 2017, 20:58

„CSM a dat un aviz negativ total, înțeleg, adică nu sunt de acord cu nicio propunere de acolo. În schimb am văzut că o parte din beneficiarii acestei legi, din cei care sunt priviți de aceste legi au alte puncte de vedere, mă refer aici la UNJR, la o serie de magistrați care s-au exprimat public și care o fac în continuare. Nu cred că poziția președintelui Iohannis e cea corectă – ultimatumuri date, ‘legile trebuie să fie îngropate’, ‘să dispară’ pentru că CSM și încă trei judecători au spus așa, în condițiile în care cea mai mare parte a magistraților din România susțin că trebuie să apară niște modificări. Mi se pare puțin forțat în momentul în care respingi absolut tot (…) E greu să credem că acolo (n.r – CSM) a fost vorba de bună-credință. Nu vrem să acuzăm, dar am văzut și alte opiinii, alte unor judecători”, a declarat Dragnea, în cadrul unei conferințe de presă, la Suceava, după ședința CExN al PSD. 

Dragnea a ținut să sublinieze că dezbaterile pe marginea proiectului de modificare a legilor Justiției urmează să continue în Legislativ. 

„Eu cred că dezbaterile din Parlament vor fi benefice pentru sistemul de justiție, în general. Nu avem de gând să afectăm independența justiției. Punctual, care sunt prevederile care pot să afecteze independența justiției?”, a adăugat liderul PSD. 

În acest context, liderul PSD a mărturisit faptul că, în cadrul unei discuții cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, i-a transmis oficialului american că cele două prevederi privind trecerea Inspecției Judiciare de la CSM la Ministerul Justiției și eliminarea șefului statului din circuitul de numire al șefilor de parchete ar putea fi modificate. 

„Mi-a zis clar, în engleză, dar am înțeles, că are două îngrijorări legate de două prevederi: Inspecția Judiciară și numirea de către președinte a șefilor de parchete și eu i-am spus că poate avea o viață liniștită. De ce? Pentru că există foarte serioase intenții ca aceste două prevederi să fie modificate în sensul bun. În condițiile astea, de unde mai apar din nou îngrijorări? Care prevederi sunt alea periculoase și se vorbește despre independența justiției și că se sufocă lupta anticorupție?”, a spus Dragnea. 

Întrebat dacă asta înseamnă că cele două prevederi vor fi modificate sigur, Dragnea a replicat: „Dar am spus eu, în spațiul public comun, că legile se votează și se aprobă în Parlament. Eu am înțeles toată această nervozitate, luptă, supărare, luptele din CSM. În continuare, în România, Parlamentul funcționează. Mă întreb de unde e această încrâncenare, care e articolul care deranjează? Ce deranjează, de fapt, de acolo?”.

Pe de altă parte, referindu-se la ultimul schimb de replici acide între șeful Senatului și președintele Iohannis, Dragnea a opinat că „atitudinea” șefului statului „nu e în regulă”. 

„Încă o dată spun: atitudinea asta, din partea președintelui Iohannis, câteodată, pentru că are perioade când e foarte în regulă, câteodată e foarte tranșant, nu e în regula, nu poți să ai această atitudine. Nu cred că e bine, un război politic în România nu va avea câștigători, de pierdut sigur va pierde Romania”, a spus liderul PSD. 

Reamintim că CSM a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiției, cu 10 voturi la opt, potrivit Mediafax. 
 
Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi a declarat, joi, că evaluarea făcută legilor justiției de către Consiliul Superior al Magistraturii este identică celei a președintelui Klaus Iohannis, iar avizul CSM nu trebuie ignorat.
 
„Președintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză. Președintele apreciază că CSM, în calitate de garant al independenței justiției, a evaluat în detaliu și cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiției înainte de a le respinge”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, referindu-se la avizul negativ pe care Consiliul l-a dat proiectelor de lege ale justiției.
 
Ulterior, șeful statului a revenit cu noi afirmații, declarând, după ce ministrul Justiției a afirmat că votul din CSM asupra proiectelor de lege privind justiția „exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii pe care magistrații le au”, că reforma sistemului judiciar nu se poate face împotriva acestuia.
 
„Este un răspuns simplist să spui că se opun reformării sistemului (…) Îmi este greu să cred că reforma sistemului se poate face împotriva sistemului”, a declarat Iohannis.
 
El a pledat pentru o nouă negociere a prevederilor textelor de lege între Ministerul Justiției și corpul magistraților. „Trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat (…) Este nevoie de o nouă negociere a conținutului cu sistemul de justiție”, a mai spus Iohannis.
 
.