Prima pagină » Știri politice » După refuzul lui Cioloș, liberalii își joacă ULTIMA CARTE. PLANUL PNL pentru a obține alegerea primarilor în două tururi

După refuzul lui Cioloș, liberalii își joacă ULTIMA CARTE. PLANUL PNL pentru a obține alegerea primarilor în două tururi

După refuzul lui Cioloș, liberalii își joacă ULTIMA CARTE. PLANUL PNL pentru a obține alegerea primarilor în două tururi
După ce premierul Dacian Cioloș le-a refuzat ordonanța de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi, liberalii își joacă ultima șansă. Liderii PNL iau în calcul să atace în contencios administrativ hotărârile de guvern adoptate în ultima ședință prin care se stabilește data alegerilor locale. Șansele liberalilor sunt aproape nule. Ca să întoarcă decizia Executivului, liberalii trebuie să ridice o excepție de neconstituționalitate în instanță, pe motiv că un drept fundamental este lezat, astfel cazul să ajungă pe masa Curții Constituționale care ar avea ultimul cuvânt. Până atunci trebuie să parcurgă însă niște pași procedurali, a căror îndeplinire ar putea să facă inutil demersul ținând cont de durata în timp pe care se întinde. PSD a reacționat la planul PNL, susținând că liberalii ar putea bloca alegerile prin demersul lor.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat că va propune atacarea în contencios administrativ a hotărârilor Guvernului privind alegerile locale pentru a putea invoca în cadrul procesului neconstituționalitatea alegerii primarilor într-un singur tur.

”Săptămâna viitoare, după ce vom avea BPN, vom iniția demersurile pentru atacarea acestei hotărâri de Guvern în instanța de contencios administrativ, astfel încât să putem invoca excepția neconstituționalității prevederilor alegerilor primarilor într-un singur tur. Nu există democrație în România dacă nu vom reuși să impunem două tururi de scrutin”, a anunțat copreședintele PNL Alina Gorghiu într-o conferință de presă la Satu Mare.

Ea a afirmat că procedura ”nu este ușoară”, însă liberalii vor să apere principiul reprezentativității aleșilor în două tururi de scrutin ”până la capăt”.

Copreședintele PNL a susținut că sondajele arată că în cazul în care va fi un vot cu un singur tur schimbarea aleșilor locali va fi în proporție de 15 – 17%, iar dacă vor fi 2 tururi schimbarea va fi în proporție de 70%.

Reacția PSD

 Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, susține că propunerea Alinei Gorghiu este un demers inutil, care însă ar putea duce la blocarea scrutinului.

„Propunerea este ultima încercare de a organiza alegerile în două tururi de scrutin. Era un scenariu de care noi aflasem. (…) Ce să ataci la hotărârea de Guvern? Ea este una strict tehnică, se referă la stabilirea datei alegerilor, la calendarul și la alte lucruri de factura aceasta”, a spus Neacșu.

Demersul riscă să blocheze organizarea alegerilor, însă mandatele primarilor, din punct de vedere constituțional, se încheie oricum la patru ani.

„Din păcate doamna Gorghiu nu are idei personale, această idee a fost lansată acum 10 sau 12 zile, am citit-o și eu”, a afirmat Neacșu.

Guvernul a adoptat miercuri hotărârile privind organizarea alegerilor locale, cu un singur tur de scrutin în cazul primarilor, așa cum prevede legea în vigoare, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, precizând că „lucrurile sunt pe un anumit făgaș care nu se mai poate întoarce”.

„Guvernul a stabilit data alegerilor, are hotărârile de Guvern care stabilesc întregul proces. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt pe un anumit făgaș care nu cred că se mai poate întoarce. Sigur, dacă există alte elemente de constituționalitate care pot întoarce, prin terțe decizii, aceste date nu pot să comentez. Dar, din perspectiva Guvernului, lucrurile au fost asumate prin hotărâri de guvern care stabilesc întregul calendar”, a declarat Suciu, întrebat despre discuțiile privind modificarea legii pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Guvernul a decis miercuri că alegerile locale vor avea loc la data de 5 iunie și a adoptat mai multe hotărâri privind organizarea scrutinului. PNL îi ceruse premierului adoptarea unei OUG pentru modificarea legii în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Premierul Dacian Cioloș a transmis că decizia aparține Parlamentului și că, în acest moment, nu există o majoritate care să susțină această modificare.

În cazul legilor în vigoare Curtea Constituțională poate fi sesizată cu o excepție de neconstituționalitate doar de către instanța de judecată sau de arbitraj comercial în fața căreia s-a invocat excepția sau direct, de către Avocatul Poporului.

Citește și