Prima pagină » Economic » După salarizare, ministrul Muncii anunță MAREA FISCALIZARE. „E sistemul american, veți ajunge să cereți facturi de peste tot”

După salarizare, ministrul Muncii anunță MAREA FISCALIZARE. „E sistemul american, veți ajunge să cereți facturi de peste tot”

După salarizare, ministrul Muncii anunță MAREA FISCALIZARE. „E sistemul american, veți ajunge să cereți facturi de peste tot
Românii și-ar putea deduce cheltuielile pe care le fac cu educația copiilor, de exemplu, dacă vor avea chitanță pentru asta. „E sistemul american, dacă vreți. (...) Fiscalizăm totul", a dat ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu primele detalii despre planul privind impozitul pe gospodărie, în discuție la Finanțe. Mai mult, prin această fiscalizare ar fi bani și pentru lefurile pe care actualul Guvern promite că le va crește prin noua lege a salarizării.

„E foarte simplu. E sistemul american, dacă vreți. Dacă vor citi programul de guvernare, vor înțelege. Ca să scoți din economia neagră toți banii posibili. De unde încasăm ca să mărim salariile…păi o să fiscalizam totul.  Dacă dumneavoastră veți avea posibilitatea să duceți copilul la școala de balet și ați putea să deduceți cheltuiala, o să cereți chitanță. Veți ajunge la un moment dat să cereți de peste tot facturi și bonuri. Vă duceți copilul la mediație și cereți chitanță”, a declarat ministrul Muncii la RTV. 

Declarația vine în contextul în care Miinisterul Finanțelor a demarat o serie de discuții cu mediul de afaceri privind unele modificări ale Codului Fiscal, cum ar fi elimarea cotei unice și introducerea așa-zisului impozit pe gospodărie. 

Discuțiile vin în contextul în care PSD a lansat în dezbatere publică proiectul salarizării bugetare care prevede o majorare semnificativă a veniturilor angajaților în sistemul de stat. 

Preșdintele Consiliului Fiscal și-a exprimat îndoieli privind sustenabilitatea acestor măsuri. 

„Din primele estimări rezultă că impactul legii salarizării este mult mai mare decât s-a comunicat de guvern. Ce ni s-a spus până acum era un impact de circa 30 de miliarde, cumulat în patru ani. Din ce se vede acum, impactul este aproape dublu, în jur de 50-60 de miliarde. În acest moment, nu avem toate informațiile pentru o estimare exactă. Iar, în 2018, impactul este foarte mare. În ce privește salariile medicilor și asistentelor medicale, toată creșterea este realizată anul viitor, o creștere de aproape 150% în anumite cazuri. La educație creșterea este de 50% față de 2017 și 25% la celelalte categorii sociale din sectorul public. De la 1 ianuarie 2018, ar fi o creștere pentru toți bugetarii, în medie de 40-50% față de 2017”, a declarat,  președintele Consiliului Fiscal.

Potrivit acestuia, „impactul bugetar pe 2018 ar putea ajunge la circa 25 de miliarde, adică 1,8% din PIB impact net”. În acest context,, Dumitru subliniază că va fi greu de identificat posibilele măsuri de compensare pentru reducerea deficitului bugetar.

„Cifrele grăiesc de la sine. Peste orice imaginație. În condițiile în care estimările Comisiei Europene arătau în 2018 un deficit de 3,9% fără creșteri de salarii, mai adăugăm 1,8% din PIB doar din legea salarizării. Ce măsuri de compensare să găsești și de unde să acoperi așa ceva?”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

Noua lege a salarizării, pe care Liviu Dragnea și-a pus semnătura ca inițiator și care a fost lansată în dezbatere de PSD, prevede majorări etapizate ale lefurilor bugetarilor, cele mai consistente începând cu 1 ianuarie 2018. Adevărata surpriză din noua lege a salarizării este însă valoarea salariului minim așa cum reiese el din raportarea lefurilor de bază la coeficienții de salarizare: respectiv 2.500 de lei în 2022, aproape cu 60% mai mare decât în prezent. În sectorul bugetar, raportul între cel mai mic salariu de bază și cel mai mare salariu de bază/soldă a funcției de bază/salariu al funcției de bază/indemnizație de încadrare/indemnizație lunară este de 1 la 12.

  

Autor